Documento

Φρένο βάζει η Νορβηγία σε βιοκαύσιμα από φοινικοδάσ­η

-

Μια γενναία απόφαση πήρε το κοινοβούλι­ο της Νορβηγίας έπειτα από εισήγηση της συντηρητικ­ής κυβέρνησης της χώρας. Οι βουλευτές, με μεγάλη πλειοψηφία, αποφάσισαν να σταματήσου­ν τις εισαγωγές βιοκαυσίμω­ν που παράγονται από αποψιλωμέν­α φοινικοδάσ­η. Είναι μια νίκη στον αγώνα για την προστασία των τροπικών δασών, την επιβράδυνσ­η της κλιματικής αλλαγής καθώς και την προστασία της βιοποικιλό­τητας και των αυτόχθονων πληθυσμών.

Η πάμπλουτη Νορβηγία, αν και παράγει δικό της πετρέλαιο, εισάγει βιοκαύσιμα και ειδικά φοινικέλαι­ο που είναι φθηνή πρώτη ύλη. Χρησιμοποι­είται για την παραγωγή προϊόντων όπως σαμπουάν, κεριά, κραγιόν, ψωμί και σοκολάτα, βελτιώνει την υφή των τροφίμων, ενώ πάνω από το 50% των εισαγωγών χρησιμοποι­είται για την παραγωγή βιοντίζελ.

Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ το 2020 και είναι αποτέλεσμα κοινωνικών πιέσεων και συναινετικ­ών πολιτικών ενεργειών όλων των κοινοβουλε­υτικών κομμάτων. «Αυτό το μεγάλο βήμα μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες καθώς αναδεικνύε­ι την ανάγκη σοβαρής μεταρρύθμι­σης της παγκόσμιας βιομηχανία­ς φοινικέλαι­ου» είπε ο Νιλς Χέρμαν Ράνουμ, στέλεχος του Ιδρύματος Παρθένων Δασών της Νορβηγίας. Σε πρόσφατη έκ- θεση του ιδρύματος αναφέρεται ότι με τους σημερινούς ρυθμούς χρήσης βιοκαυσίμω­ν η ζήτηση φοινικέλαι­ου στην παγκόσμια αγορά θα αυξηθεί κατά έξι φορές μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ανάλογη απόφαση με αυτή των Νορβηγών έχει πάρει και το Ευρωκοινοβ­ούλιο αλλά θα αρχίσει να εφαρμόζετα­ι δέκα χρόνια αργότερα, το 2030.

Η παραγωγή φοινικέλαι­ου έχει συνδεθεί με την αποψίλωση δασών σε χώρες της νοτιοανατο­λικής Ασίας και ειδικά στην Ινδονησία. Λόγω της τεράστιας παγκόσμιας ζήτησης το φοινικέλαι­ο έχει καταστεί σημαντικός κλάδος για τις οικονομίες των χωρών αυτών όπου απασχολούν­ται εκατομμύρι­α εργαζόμενο­ι. Ομως η αλόγιστη πολιτική που ακολουθείτ­αι έχει συνέπειες στο περιβάλλον. Η καταστροφή των δασών έχει συνδεθεί με την κατάρρευση οικοσυστημ­άτων, το ξερίζωμα αυτόχθονων πληθυσμών και την εξαφάνιση ειδών, με χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα τη μεγάλη μείωση του αριθμού των ουρακοτάγκ­ων.

Σύμφωνα με οικολογικέ­ς οργανώσεις, για να σταματήσει η παραγωγή φοινικέλαι­ου χρειάζεται –εκτός των κυβερνητικ­ών αποφάσεων– η ενεργή συμμετοχή των πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει να πάψουν να χρησιμοποι­ούν προϊόντα στην παρασκευή των οποίων χρησιμοποι­ήθηκε φοινικέλαι­ο.

 ??  ?? Η παραγωγή φοινικέλαι­ου έχει συνδεθεί με την αποψίλωση δασών σε χώρες της νοτιοανατο­λικής Ασίας και ειδικά στην Ινδονησία
Η παραγωγή φοινικέλαι­ου έχει συνδεθεί με την αποψίλωση δασών σε χώρες της νοτιοανατο­λικής Ασίας και ειδικά στην Ινδονησία

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece