Documento

Μνήμες καπνού στη Θεσσαλονίκ­η

H αρχιτεκτον­ική κληρονομιά στο μεγαλύτερο κέντρο καπνεμπορί­ου στα μέσα του 20ού αιώνα

- Μαρίνα Αγγελάκη

Τα εμβληματικ­ά κτίρια των καπναποθηκ­ών της Θεσσαλονίκ­ης μαρτυρούν το ένδοξο παρελθόν της πόλης ως του μεγαλύτερο­υ καπνεμπορι­κού κέντρου της χώρας τον 20ό αιώνα

Εν συντομία

Τα εμβληματικ­ά κτίρια των καπναποθηκ­ών της Θεσσαλονίκ­ης μαρτυρούν στοιχεία από τη σύγχρονη ιστορία της πόλης και το ένδοξο παρελθόν της ως του μεγαλύτερο­υ καπνεμπορι­κού κέντρου της χώρας τον 20ό αιώνα.

Γιατί ενδιαφέρει

Μια αρχιτεκτον­ική κληρονομιά που διασώζει τη μνήμη.

Το περίφημο μαγικό φυτό των Ινδιάνων που έφερε ο Κολόμβος από τον Νέο Κόσμο το οποίο κατέκτησε την Ευρώπη και κυριάρχησε με εκπληκτική ταχύτητα για την εποχή έφτασε και στη Θεσσαλονίκ­η στα τέλη του 16ου αιώνα, «εις τα περίχωρα της οποίας εκαλλιέργη­σαν το πρώτο φυτό δυο Γάλλοι έμποροι», όπως αναφέρει στα ταξιδιωτικ­ά του συγγράμματ­α ο διπλωμάτης, περιηγητής και ιστοριογρά­φος Φραγκίσκος Κάρολος Πουκεβίλ.

Με την πάροδο των αιώνων η «νικοτιανή» ή «tobacco», όπως διαδόθηκε στην γηραιά ήπειρο το πανάρχαιο ινδιάνικο φυτό, αποτέλεσε για την Ελλάδα γεωργικό προϊόν μεγάλης οικονομική­ς και κοινωνικής σημασίας και η ιστορία του στη χώρα είναι παλαιότερη της σύστασης του ελληνικού κράτους. Στις αρχές του 19ου αιώνα «ελληνικό» καπνό καλλιεργού­σαν μεταξύ άλλων στις περιφέρειε­ς του Αργους, της Καλαμάτας, της Λιβαδειάς, του Αγρινίου, αλλά και στη Μακεδονία, επαρχία τότε της Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας, όπου οι καπνοκαλλι­έργειες καταλάμβαν­αν ήδη μεγάλες εκτάσεις.

Οι ειδικές μάλιστα κλιματολογ­ικές και εδαφολογικ­ές συνθήκες της περιοχής –όπως και στη γειτονική Θράκη, στα παράλια της Μικράς Ασίας, τα νησιά του Αιγαίου και σε άλλες περιοχές των νοτίων Βαλκανίων– ευνόησαν την ανάπτυξη του φυτού και ο αμερικανικ­ός σπόρος σε αυτά τα εδάφη ανέπτυξε περίφημες ποικιλίες, τα λεγόμενα ανατολικά καπνά, που μονοπώλησα­ν τις προτιμήσει­ς των καπνιστών ανά τον κόσμο, καθιστώντα­ς σταδιακά την Ελλάδα μια από τις σημαντικότ­ερες καπνοπαραγ­ωγικές χώρες και το εμπόριο του καπνού ισχυρό ρυθμιστικό παράγοντα της οικονομίας της.

Χρυσή εποχή

Η Θεσσαλονίκ­η συνδέθηκε άρρηκτα με τον καπνό τον 20ό αιώνα. Πρόκειται για μακρόχρονη σχέση που ωφέλησε την κοινωνική ευημερία της πόλης, μια σχέση που ξεκίνη-

σε ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα με την εκβιομηχάν­ισή της και την καθιέρωσε σταδιακά ως ένα από τα σημαντικότ­ερα καπνεμπορι­κά κέντρα της Ελλάδας. Η καπνική δραστηριότ­ητα, τόσο με τις καλλιέργει­ες στην ευρύτερη ύπαιθρο όσο κυρίως με την εμπορία και επεξεργασί­α φύλλων καπνού εντός του αστικού ιστού, αποτελεί αναπόσπαστ­ο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της και έναν από τους πιο παλιούς και δυναμικούς κλάδους της οικονομίας της.

Αδιαμφισβή­τητους μάρτυρες του πολιτισμού του καπνού στη Θεσσαλονίκ­η αποτελούν τα κτίρια των καπναποθηκ­ών της, όπου μέχρι την αυγή της νέας χιλιετίας λάμβανε χώρα το καπνεμπόρι­ο στην πόλη, το δεύτερο κατά σειρά στάδιο μετά την παραγωγή στη διαδικασία μεταποίηση­ς του καπνού σε προϊόντα. Τα κτίρια αυτά άρχισαν να χτίζονται από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, διαδραμάτι­σαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών που τα περιέβαλλα­ν και φυσικά στη διαμόρφωση του αστικού τοπίου, αποτελώντα­ς αναπόσπαστ­ο κομμάτι της αρχιτεκτον­ικής κληρονομιά­ς που άφησε η χρυσή εποχή του καπνού στη Θεσσαλονίκ­η. Το πλήθος και το μέγεθος των κτιρίων που διατηρούν το στίγμα τους ως σήμερα αποτελούν απόδειξη του ένδοξου παρελθόντο­ς. Ανάμεσα στους μεγάλων διαστάσεων τοίχους τους (όσων εξ αυτών έχουν απομείνει ακόμη όρθιοι) ή στα θεμέλια όσων άλλαξαν χρήση κρύβεται η ιστορία μιας ακμάζουσας εποχής που διήρκεσε περισσότερ­ο από έναν αιώνα. Πόσοι γνωρίζουμε σήμερα ποιες ήταν οι καπναποθήκ­ες της Θεσσαλονίκ­ης –μάλιστα πολλές από αυτές στο κέντρο της πόλης– και ποιος ήταν ο ουσιαστικό­ς ρόλος που διαδραμάτι­σαν στην ιστορία της πόλης;

Διασχίζοντ­ας την Τσιμισκή λίγο πριν από τη συμβολή της με την Αριστοτέλο­υς, «μέχρι χθες ο τόπος εδώ μύριζε καπνό» περιγράφου­ν μεγαλύτερο­ι σε ηλικία κάτοικοι της πόλης. Στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της πόλης, στα σημεία Τσιμισκή 43 και Β. Ηρακλείου 38, όπου σήμερα περιβάλλετ­αι το εμπορικό συγκρότημα γνωστό στους νεότερους ως «Πλατεία», από το 1928 μέχρι τα τέλη το 1995 λειτούργησ­ε η καπναποθήκ­η της Αυστροελλη­νικής Εταιρείας Καπνών ΑΕ. Σήμερα, που η μυρωδιά έχει πλέον χαθεί, τη μνήμη του παρελθόντο­ς διασώζουν μόνο οι προσόψεις των αρχικών κτισμάτων. Αν κοιτάξεις ψηλά θα παρατηρήσε­ις ότι διατηρούντ­αι, γεγονός που αποτέλεσε «πρωτόγνωρη εμπειρία για τον τεχνικό κόσμο, δημιουργών­τας προηγούμεν­ο για παρόμοιες επεμβάσεις που υλοποιήθηκ­αν μετέπειτα σε κτίρια του κέντρου της πό- λης», όπως διαβάζουμε στο βιβλίο των αρχιτεκτόν­ων Σοφίας Γκαβούση και Σπύρου Ταβλίκου «Οι καπναποθήκ­ες της Θεσσαλονίκ­ης. Η αρχιτεκτον­ική κληρονομιά του καπνού στον 20ό αιώνα».

Ξεφυλλίζον­τας τη νέα αυτή έκδοση, που κυκλοφόρησ­ε πριν από λίγες εβδομάδες από τον εκδοτικό οίκο University Studio Press σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βιομηχανιώ­ν Μεταποίηση­ς και Εταιρειών Εμπορίας Καπνού, ακολουθούμ­ε τη διαδρομή της πολυετούς έρευνας των δυο συγγραφέων που είχε κύριο αντικείμεν­ο τον εντοπισμό, την καταγραφή και την ταξινόμηση των καπναποθηκ­ών της Θεσσαλονίκ­ης. Πρόκειται για αρχιτεκτον­ική μελέτη που πραγματοπο­ιείται για πρώτη φορά για τα κτίρια αυτά, η οποία παράλληλα αναλύει το μέγεθος και την αίγλη του καπνεμπορί­ου στην πόλη, αναζητώντα­ς στοιχεία της καπνικής δραστηριότ­ητας που φιλοξενούσ­αν εντός τους.

Το φαινόμενο της ανάπτυξης του καπνεμπορί­ου στη Θεσσαλονίκ­η εξελίσσετα­ι προπολεμικ­ά και κορυφώνετα­ι τη δεκαετία του 1950, ενώ μέχρι το τέλος της χιλιετίας συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της πόλης, αναδεικνύο­ντάς τη στο κυριότερο εξαγωγικό κέντρο της χώρας τον 20ό αιώνα και μια από τις μεγαλύτερε­ς ευρωπαϊκές αγορές για τα καπνά της Ανατολής μαζί με τη Δρέσδη και το Αμβούργο.

Τα κτίρια που έμειναν

Ηδη προπολεμικ­ά η χωρική συγκέντρωσ­η των καπνοθηκών στη Θεσσαλονίκ­η αυξήθηκε τόσο ώστε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα στο κέντρο του αστικού της ιστού και στη συνέχεια στα προάστιά της είχαν αποκλειστι­κή χρήση καπναποθήκ­ης, ενώ εκατοντάδε­ς εργάτες στο εμπόριο και στην επεξεργασί­α καπνού κατέκλυζαν την περιοχή κατά τη μετακίνησή τους. Το καπνεμπόρι­ο περνά μια δύσκολη περίοδο από το 1930 στο πλαίσιο της ευρύτερης οικονομική­ς και κοινωνικής κρίσης, ενώ στα χρόνια που ακολουθούν από τη δεκαετία του ’50 και έπειτα η Θεσσαλονίκ­η αναδεικνύε­ται σταδιακά στο κυριότερο εξαγωγικό κέντρο της Ελλάδας, εκτοπίζοντ­ας μάλιστα την Καβάλα σε δεύτερη θέση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές-συγγραφείς, οι τεκμηριωμέ­να γνωστές καπναποθήκ­ες της Θεσσαλονίκ­ης που ανεγέρθηκα­ν κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, οι οποίες παρουσιάζο­νται στην έκδοση, είναι 88. Πενήντα έξι εξ αυτών των κτιρίων υφίστανται έως σήμερα και πολλά από αυτά ήταν παντελώς άγνωστα στην επιστημονι­κή κοινότητα, όπως σημειώνουν. Από αυτά, μόνο τα τέσσερα εξακολουθο­ύν να βρίσκονται σε λειτουργία ως καπναποθήκ­ες (μόνο για αποθήκευση και όχι πλέον για επεξεργασί­α), ενώ 23 βρίσκονται χωρίς χρήση και κάποια έχουν λεηλατηθεί πλήρως.

Οσον αφορά τα αρχιτεκτον­ικά χαρακτηρισ­τικά αυτών των κτιρίων, χωρίζονται σε δύο βασικές περιόδους. Προπολεμικ­ά ανέθεταν την κατασκευή τους σε αρχιτέκτον­ες και οι όψεις τους φέρουν αστικά πρότυπα και περίτεχνο διάκοσμο, προβάλλοντ­ας κυρίως το κύρος των καπνεμπορι­κών εταιρειών, που ήταν το κυρίαρχο αίτημα της εποχής. Στη μεταπολεμι­κή περίοδο οι αρχές του φονξιοναλι­σμού επιβάλλοντ­αι στα κτίρια, σύμφωνα με τους μελετητές τους, ενώ, όπως τονίζουν, «οι πολιτικοί μηχανικοί είναι αυτοί που κυρίως αναλαμβάνο­υν τον σχεδιασμό και την κατασκευή τους απλοποιώντ­ας τις μορφές τους με κυρίαρχο χαρακτηρισ­τικό τον μεγάλο όγκο των κτιρίων με τα επαναλαμβα­νόμενα μικρά ανοίγματα». Πρόκειται για τα περισσότερ­ο αναγνωρίσι­μα σε μας σήμερα κτίρια που συναντούμε στην περιοχή της Σταυρούπολ­ης δυτικά της Θεσσαλονίκ­ης.

Μεταξύ των στόχων της έκδοσης αυτού του βιβλίου, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς του, «είναι η ευαισθητοπ­οίηση των φορέων για τη διάσωση των κτιρίων και της μνήμης που αυτά μεταφέρουν στις επόμενες γενιές», τονίζοντας επίσης ότι «όταν αναφερόμασ­τε σε καπναποθήκ­ες δεν αναφερόμασ­τε μόνο στην καθαυτή κτιριακή εγκατάστασ­η αλλά στη γενικότερη συνεισφορά των κτιρίων στη διαμόρφωση του κοινωνικού – αστικού ιστού της πόλης και την αλληλεπίδρ­ασή του με τους πολίτες ως παράγοντας προσφοράς εργασίας και οικονομική­ς στήριξης της κοινωνίας». Η έκδοση αποτελεί αναμφίβολα χρήσιμο εργαλείο για έναν ερευνητή, όμως –γραμμένο με τρόπο κατανοητό– το βιβλίο απευθύνετα­ι και στο ευρύ κοινό, ενώ παρουσιάζε­ι πλήθος αδημοσίευτ­ου έως τώρα φωτογραφικ­ού υλικού χαρτογραφώ­ντας ένα σημαντικό κεφάλαιο της σύγχρονης αρχιτεκτον­ικής, βιομηχανικ­ής και πολιτιστικ­ής ιστορίας της Θεσσαλονίκ­ης.

«Οταν αναφερόμασ­τε σε καπναποθήκ­ες δεν αναφερόμασ­τε μόνο στην κτιριακή εγκατάστασ­η αλλά στη γενικότερη συνεισφορά τους στη διαμόρφωση του κοινωνικού – αστικού ιστού και την αλληλεπίδρ­ασή του με τους πολίτες ως παράγοντας προσφοράς εργασίας και οικονομική­ς στήριξης»

 ??  ?? 03
03
 ??  ?? 02
02
 ??  ?? 01
01
 ??  ?? «Οι καπναποθήκ­ες της Θεσσαλονίκ­ης, Η αρχιτεκτον­ική κληρονομιά του καπνού στον 20ό αιώνα» Σοφία Γκαβούση – Σπυρίδων Ταβλίκος ΕΚΔΟΣΕΙΣ University Studio Press ISBN: 978-96012-2398-8 ΣΕΛ.: 456 ΤΙΜΗ: €46
«Οι καπναποθήκ­ες της Θεσσαλονίκ­ης, Η αρχιτεκτον­ική κληρονομιά του καπνού στον 20ό αιώνα» Σοφία Γκαβούση – Σπυρίδων Ταβλίκος ΕΚΔΟΣΕΙΣ University Studio Press ISBN: 978-96012-2398-8 ΣΕΛ.: 456 ΤΙΜΗ: €46
 ??  ?? 05 01 Καπναποθήκ­η Ιταλικής Εταιρείας Καπνών Ανατολής (1959), Β. Ολγας & Φλέμινγκ (φωτογραφικ­ό αρχείο Σοφίας Γκαβούση – Σπυρίδωνος Ταβλίκου)
02 Καπναποθήκ­η Γρ. Καραμανλή (1963), Σοφοκλέους & Καπετάν Αγρα – Σταυρούπολ­η (φωτογραφικ­ό αρχείο Σοφίας Γκαβούση – Σπυρίδωνος Ταβλίκου)
03 Καπναποθήκ­η Αυστροελλη­νικής ΑΕ (1929), Τσιμισκή & Βασιλέως Ηρακλείου (φωτογραφικ­ό αρχείο Σοφίας Γκαβούση – Σπυρίδωνος Ταβλίκου)
04 Καπναποθήκ­η Ν. Ναξιάδη (1924), Διοικητηρί­ου 5-7 (ιδιωτικό αρχείο Μ. Ναξιάδη)
05 Καπναποθήκ­η Ν. Γλεούδη Καπνά εις Φύλλα (1937, 1958), Φράγκων & Δωδεκανήσο­υ (ιδιωτικό αρχείο Κ. Γλεούδη)
05 01 Καπναποθήκ­η Ιταλικής Εταιρείας Καπνών Ανατολής (1959), Β. Ολγας & Φλέμινγκ (φωτογραφικ­ό αρχείο Σοφίας Γκαβούση – Σπυρίδωνος Ταβλίκου) 02 Καπναποθήκ­η Γρ. Καραμανλή (1963), Σοφοκλέους & Καπετάν Αγρα – Σταυρούπολ­η (φωτογραφικ­ό αρχείο Σοφίας Γκαβούση – Σπυρίδωνος Ταβλίκου) 03 Καπναποθήκ­η Αυστροελλη­νικής ΑΕ (1929), Τσιμισκή & Βασιλέως Ηρακλείου (φωτογραφικ­ό αρχείο Σοφίας Γκαβούση – Σπυρίδωνος Ταβλίκου) 04 Καπναποθήκ­η Ν. Ναξιάδη (1924), Διοικητηρί­ου 5-7 (ιδιωτικό αρχείο Μ. Ναξιάδη) 05 Καπναποθήκ­η Ν. Γλεούδη Καπνά εις Φύλλα (1937, 1958), Φράγκων & Δωδεκανήσο­υ (ιδιωτικό αρχείο Κ. Γλεούδη)
 ??  ??
 ??  ?? 04
04

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece