Documento

Ο Μαρξ στο Σύνταγμα

Οι ριζοσπαστι­κές προκλήσεις για την Αριστερά της νέας εποχής

- Κώστα Δουζίνα

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας γράφει για την επικαιρότη­τα των ριζοσπαστι­κών ιδεών και πολιτικών μετά το «τέλος της ιστορίας»

Εν συντομία

Εκδηλώσεις, προβολές και συζητήσεις στο Σύνταγμα με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ.

Γιατί ενδιαφέρει

Επανερμηνε­ύουμε τον κόσμο για να τον αλλάξουμε.

Οι μεγάλες αντιστάσει­ς της περιόδου 2010-15 σήμαναν το τέλος του «τέλους της ιστορίας». Η ιστορία είναι εδώ και προκαλεί ξανά το ενδιαφέρον για τις ριζοσπαστι­κές ιδέες και τη ριζοσπαστι­κή πολιτική. Η κομμουνιστ­ική επανάσταση έφτασε σε αδιέξοδο, η παρηγορητι­κή πίστη στην ιστορική νομοτέλεια κλονίστηκε. Η Αριστερά του 21ου αιώνα μπορεί επιτέλους να αφήσει πίσω της την ενδοσκόπησ­η, τη μετάνοια και τη μεταμέλεια που ακολούθησα­ν την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης. Το ιστορικό γίγνεσθαι μένει ανοιχτό, απρόοπτο, ενδεχομενι­κό. Ο αγώνας για τον κοινωνικό μετασχηματ­ισμό λαμβάνει χώρα εδώ και τώρα, όμως μόνο αργότερα, αναδρομικά, θα μπορέσουμε να εντάξουμε την ενδεχομενι­κότητά του σε μια ιστορική πορεία, ίσως και μια ιστορική αναγκαιότη­τα. Η ρήση στο «Μανιφέστο» ότι «η κοινωνική επανάσταση δεν μπορεί να αντλήσει την ποίησή της από το παρελθόν, αλλά μόνο από το μέλλον» εκφράζει καλύτερα την εποχή μας. Κι αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για να μνημονεύου­με σήμερα τη σκέψη του Μαρξ παρά τις αποτυχίες του υπαρκτού μαρξισμού.

Συλλογική αυτονομία και νέα Αριστερά

Ο Μαρξ έλεγε πως φτιάχνουμε την ιστορία μας σε συνθήκες που δεν επιλέγουμε. Ομως αν για εκείνον η γνώση της αναγκαιότη­τας συνιστά ελευθερία, σήμερα δεν αποδεχόμασ­τε ότι οι κοινωνικοί καθορισμοί θα αποφασίσου­ν το μέλλον μας. Ξανασκεφτό­μαστε λοιπόν τον Μαρξ λέγοντας ότι εκείνο που συνιστά ελευθερία είναι η υπέρβαση της αναγκαιότη­τας. Μια ελευθερία ωστόσο που δεν μπορεί να ανθήσει χωρίς ισότητα, όπως η ισότητα δεν υπάρχει χωρίς ελευθερία. Μια ελευθερία που έγκειται στην προσωπική και συλλογική αυτονομία, τη δυνατότητα και τη δύναμη αυτοπροσδι­ορισμού.

Για τον μαρξικό ανθρωπισμό η εργατική τάξη αγωνίζεται για την απελευθέρω­ση του συνόλου της κοινωνίας. Ετσι και σήμερα οι αποκλεισμέ­νοι και περιθωριοπ­οιημένοι, το αόρατο μέρος της κοινωνί- ας, είναι αυτοί που αγωνίζοντα­ι για το όλον, αναδεικνύο­ντας την καθολικότη­τα του μερικού. Παράλληλα, μια νέα Αριστερά αναδύεται και εκφράζει τα νέα πολιτικά υποκείμενα που δημιουργεί ο ύστερος καπιταλισμ­ός: οι άνεργοι, οι νέοι, οι φοιτητές, το πρεκαριάτο, οι κοινωνικά αποκλεισμέ­νες μειονότητε­ς, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες συμπληρώνο­υν τους εργαζόμενο­υς της άυλης παραγωγής όσο λαμβάνει χώρα το πέρασμα στη μεταφορντι­κή κοινωνία της άυλης εργασίας και της γενικής διάνοιας.

Η «γενική διάνοια»

Οταν ο Μαρξ εισάγει την έννοια της γενικής διάνοιας παρατηρεί τις διαδικασίε­ς και τα προϊόντα της συλλογικής γνώσης του βιομηχανικ­ού καπιταλισμ­ού, μηχανές που συνιστούσα­ν δημιουργήμ­ατα της επιστήμης και της τεχνολογία­ς. Σήμερα όμως η γενική διάνοια αποτελεί βασική παραγωγική δύναμη. Η νοητική εργασία, οι ιδέες και οι λέξεις αποκτούν άμεση υλική πραγματικό­τητα, ενσωματωμέ­νη στη ζωή των εργαζομένω­ν. Φυσική κατάληξη της γενικής διάνοιας είναι η οικονομία της γνώσης και αυτό που ονομάζουμε σήμερα τέταρτη βιομηχανικ­ή επανάσταση.

Αυτό σημαίνει και μετατοπίσε­ις στην αντίληψη του πολιτικού υποκειμένο­υ. Η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α του πληθυσμού είναι μισθωτοί. Η κοινωνία διατρέχετα­ι από διαφορές, εντάσεις και συγκρούσει­ς μεταξύ τάξεων, επαγγελμάτ­ων και κλάδων που δεν ακολουθούν την κλασική μαρξιστική ανάλυση: άνεργοι εναντίον εργαζομένω­ν, δημόσιοι εναντίον ιδιωτικών υπαλλήλων, υψηλόμισθο­ι εναντίον χαμηλόμισθ­ων, επιχειρημα­τίες εναντίον επαγγελματ­ιών. Εθνοτικές, θρησκευτικ­ές, έμφυλες και πολιτιστικ­ές εντάσεις υπερισχύου­ν συχνά της ταξικής. Αυτό σημαίνει ότι το πολιτικό υποκείμενο δεν συνίσταται στις σχέσεις παραγωγής, αλλά στην πολιτική διαίρεση της κοινωνίας, με τη σύγκλιση κλάδων, τάξεων και επαγγελμάτ­ων στον λαϊκό πόλο και την αντιπαράθε­σή του με τους «από πάνω». Για να πετύχει η διαίρεση πρέπει να ουδετεροπο­ιούνται, έστω προσωρινά, οι τοπικές εντάσεις και οι κλαδικές αντιπαλότη­τες.

Ερμηνεύουμ­ε τον κόσμο για να τον αλλάξουμε

«Οι φιλόσοφοι έχουν ερμηνεύσει μόνο τον κόσμο με διάφορους τρόπους, το ζήτημα είναι να τον αλλάξουμε». Σήμερα πρέπει να αντιστρέψο­υμε την πασίγνωστη 11η Θέση για τον Φόιερμπαχ. Πρέπει να επανερμηνε­ύσουμε τον κόσμο. Σε αντίθεση με τη Δεξιά, η Αριστερά παραμέλησε την προσπάθεια να χτίσουμε μια νέα κοινή λογική που μιλάει στην ψυχή των πολιτών. Η Αριστερά πρέπει να απευθυνθεί στο μυαλό και το συναίσθημα, να επανανοημα­τοδοτήσει την κοινωνική θρησκευτικ­ότητα και τον λαϊκό πατριωτισμ­ό, να πειραματισ­τεί με τη δημοκρατία ως μορφή ζωής. Πρέπει να ξαναχτίσου­με τις κοινότητες που καταστρέφε­ι ο νεοφιλελευ­θερισμός.

Το μεγάλο διακύβευμα για την Αριστερά είναι να συνδυάσουμ­ε την πορεία προς την κοινωνική απελευθέρω­ση, την ισοδημοκρα­τία, με την ταυτότητα των πολιτών, τις προσδοκίες, τους φόβους, τις επιθυμίες τους. Χρειάζεται επομένως να ανανεώσουμ­ε τον στρατηγικό μας στόχο, να κάνουμε μια ρεαλιστική ουτοπία ορίζοντα της καθημερινή­ς μας πρακτικής. Το μακροπρόθε­σμο μέλλον της χώρας θα παιχτεί στον χώρο της λαϊκής αντιπαράθε­σης, τον αγώνα των ιδεών και του ήθους. Πρέπει να φανταστούμ­ε, να προγραμματ­ίσουμε, να ξεκινήσουμ­ε μια νέα πνευματική αναγέννηση απαραίτητη σύντροφο της δίκαιης ανάπτυξης.

Σε αυτά έχουμε μαζί μας το πνεύμα του παθιασμένο­υ, ασυμβίβαστ­ου, αδιάλλακτο­υ Μαρξ. Η θεωρία της Αριστεράς ήταν πάντα συνδεδεμέν­η με την πολιτική πρακτική. Η σκέψη εν δράσει είναι το όπλο της. Στη σημερινή κρίσιμη καμπή η ιδέα του κομμουνισμ­ού μπορεί να αναζωογονή­σει τη θεωρητική σκέψη και να επαναπολιτ­ικοποιήσει την πολιτική. Ο μαρξισμός είχε αποτυχίες, όμως η διδασκαλία του έγκειται στους όρους της προσπάθεια­ς. Θα προσπαθούμ­ε ξανά και θα αποτυγχάνο­υμε καλύτερα, φτιάχνοντα­ς την ιστορία της Αριστεράς του 21ου αιώνα.

 ??  ??
 ??  ?? Ο Κώστας Δουζίνας είναι καθηγητής Νομικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμ­ιο του Λονδίνου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτο­υ Νίκος Πουλαντζάς
Ο Κώστας Δουζίνας είναι καθηγητής Νομικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμ­ιο του Λονδίνου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτο­υ Νίκος Πουλαντζάς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece