Documento

Αν θες να είσαι σωστή γυναίκα

- Εμυ Ντούρου

Είσαι κορίτσι εσύ, να μάθεις να μαγειρεύει­ς. Ποιος θα σε πάρει αν δεν ξέρεις να φτιάχνεις ένα φαΐ; Τι περίμενες, ότι θα έρθει ο άλλος από το γραφείο να κάνει και δουλειές του σπιτιού; Μήπως θα του φορέσεις και ποδίτσα; Εσύ πρέπει να τις κάνεις, που είσαι γυναίκα. Να μην αντιμιλάς στους άντρες, τι θες να το παίξεις δηλαδή, ξύπνια; Δεν καταλαβαίν­εις ότι πληγώνεται ο εγωισμός τους; Δεν κατάλαβα που θες να βγεις και με τις φίλες σου, δεν τα κάνουν αυτά οι παντρεμένε­ς γυναίκες. Οι άντρες είναι αλλιώς· αν δεν βγει και μια ώρα με τους φίλους του θα σκάσει. Τι θα κάνει στο σπίτι, θα κάτσει να βλέπει τηλεόραση ή να σε βλέπει που κάνεις δουλειές; Καλά, βάλε κι ένα κραγιονάκι, φόρα κι ένα τακούνι, σαν βάρκες είναι τα παπούτσια σου. Γυναίκα είσαι πια! Κι εμείς δεν μπορούσαμε να τα περπατήσου­με στην αρχή, αλλά συνηθίσαμε.

Τι σημαίνει σε κεράτωσε και θες να χωρίσεις; Πας καλά; Οι σωστές γυναίκες υπομένουν για τα παιδιά τους και όσο κι αν βλέπουν κάνουν πως δεν βλέπουν. Αλλωστε τι; Σε σένα θα γυρίσει, ποια θα τον πάρει να τον καθαρίζει; Τι εννοείς σε χτύπησε; Ενα χαστούκι σου έδωσε. Μα δεν το κλείνεις κι εσύ το στόμα σου. Ε, συμβαίνουν αυτά στον έρωτα, το είπε και η Ιωάννα Μπέλλα. Αμα δέρνουν αυτήν που είναι και Σταρ Ελλάς και δυο μέτρα, εσύ τι περιμένεις; Πάλι καλά να λες που έχεις και άντρα. Αλλες σαν τα κρύα τα νερά και είναι μόνες τους. Και να προσέχεις και τι φοράς γιατί τον βλέπεις πόσο ζηλεύει κάθε φορά που σε κοιτάνε άλλοι. Τι τα θες τα κοντά και τα ανοιχτά; Κι αυτά τα τσουλίστικ­α τακούνια. Δεν καταλαβαίν­εις ότι προκαλείς; Αν σου συμβεί κάτι μετά θα φταίει ο άλλος; Και στο δικαστήριο εσένα θα κατηγορήσο­υν, να το ξέρεις. Δεν έφταιγαν τα παιδιά, αυτά ήταν από καλές οικογένειε­ς. Αυτή έφταιγε που τη σκότωσαν. Τι δουλειά είχε εκεί;

Σε κάθε τέτοια περίπτωση αυτή φταίει. Και αιώνες τώρα βράζει μέσα μας όλη αυτή η χυδαιότητα που μας ανάγκασαν να καταπιούμε, αν όχι οι οικογένειέ­ς μας, σίγουρα αρκετοί που βρέθηκαν στον δρόμο μας. Ντροπή πια!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece