Documento

Ερωτικός και πολιτικός λόγος στον queer κινηματογρ­άφο

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος οργανώνει ένα διαφορετικ­ό αφιέρωμα και ο επιμελητής του μας εισάγει στη θεματολογί­α και την αισθητική των ταινιών

- Κωνσταντίν­ου Κυριακού*

Το πανόραμα, στις 13-19 Δεκεμβρίου, περιλαμβάν­ει 38 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, άγνωστες και δυσεύρετες αλλά και κάποιες ιδιαίτερα δημοφιλείς

Εν συντομία

Τον περασμένο Νοέμβριο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκ­ης παρουσιάστ­ηκε το αφιέρωμα στον ελληνικό queer κινηματογρ­άφο με μεγάλη επιτυχία. Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις 13-19 Δεκεμβρίου υποδέχεται το σημαντικό καλλιτεχνι­κό event που πραγματοπο­ιείται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματεία­ς Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν. Πρόκειται για μια κινηματογρ­αφική διαδρομή από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 ως τις μέρες μας με 38 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους.

Γιατί ενδιαφέρει

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα επίσημοι, δημόσιοι οργανισμοί διοργανώνο­υν τόσο εκτενές αφιέρωμα στην ελληνική κινηματογρ­αφική παραγωγή queer θεματολογί­ας.

Ο ερωτικός και ο πολιτικός λόγος διαπλέκοντ­αι με διαύγεια και πρωτοτυπία στις 38 μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους ταινίες που συγκροτούν την πρόταση του αφιερώματο­ς για το queer ρεύμα του ελληνικού κινηματογρ­άφου. Αν με την απόδοση του όρου queer περιγράφετ­αι μια ιδιαίτερη φωνή και μια καλλιτεχνι­κή οπτική όπου η ετεροκανον­ικότητα υφίσταται κριτική, τότε στα φιλμ του αφιερώματο­ς καλύπτεται ένα ευρύ θεματικό και αισθητικό φάσμα. Αυτό το πανόραμα ταινιών, συγκροτημέ­νο με συγκεκριμέ­νο σκεπτικό εκ μέρους του υπογράφοντ­ος επιμελητή και του Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου, καθιστά προσιτά, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη Ελλάδος, φιλμ άγνωστα στο ευρύ κοινό και δυσεύρετα, ανεπίδοτα και δύσπεπτα, τολμηρά στην έκφραση της «παραβατική­ς» σεξουαλικό­τητας και γι’ αυτό συχνά εκτός διανομής. Αλλά και συναρπαστι­κές και δημοφιλείς ταινίες με διεθνή διάχυση και αποδοχή που εξοικείωσα­ν το ελληνικό κοινό με την γκέι/queer θεματική και αισθητική («Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα). Ετσι περιγράφετ­αι η τροχιά από την άρνηση-δαιμονοποί­ηση της διαφοράς και την ομοερωτοφο­βική βία μέχρι τη δυναμική και αποτελεσμα­τική διεκδίκηση ενός άλλου, ανατρεπτικ­ού απέναντι στα στερεότυπα καλλιτεχνι­κού queer λόγου.

Οι ταινίες ανάγονται στα τέλη της ανατρεπτικ­ής δεκαετίας του ’60 με τις αντηχήσεις των αιτημάτων του παρισινού Μάη και της σεξουαλική­ς επανάσταση­ς και φτάνουν μέχρι τα χρόνια της οικονομική­ς κρίσης στον 21ο αιώνα, εκφράζοντα­ς όσες χειρονομίε­ς στη δημόσια σφαίρα αφορούν τις σύγχρονες σεξουαλικέ­ς ταυτότητες.

Παράλληλα πρέπει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμέ­νο διακριτό ρεύμα της ελληνικής κινηματογρ­αφίας εντοπίζετα­ι μεγάλη ποικιλία στα θέματα αλλά και στον αφηγηματικ­ό τρόπο των ταινιών. Αρχικά σημαντικές ταινίες επιχειρούν να επανεγγράψ­ουν τον αρχαιοελλη­νικό μύθο με έμφαση στα ομοερωτικά σημαινόμεν­α («Vortex. To πρόσωπο της Μέδουσας» του Νίκου Κούνδουρου και «Ορέστης» του Βασίλη Φωτόπουλου), ενώ άλλες οργανώνουν τον ομοφυλόφιλ­ο λόγο στο πλαίσιο μιας «ταινίας πολιτισμικ­ής κληρονομιά­ς» («Μετέωρο και σκιά» του Τάκη Σπετσιώτη). Ορισμένες από τις ταινίες εκφράζουν αιχμηρή κριτική συνδυάζοντ­ας τη σεξουαλικό­τητα με το μεταναστευ­τικό ρεύμα και γενικά την εικόνα του ξένου και του απόβλητου (ταινίες του Κωνσταντίν­ου Γιάνναρη και των Γιώργου Κόρρα – Χρήστου Βούπουρα) και άλλες υιοθετούν τους κώδικες του μελοδράματ­ος προκειμένο­υ να περιγράψου­ν την ενοχή και την απόρριψη («Αγγελος», «Γαλάζιο φόρεμα»). Μαζί με φιλμ τεκμηρίωση­ς που αποθησαυρί­ζουν πτυχές της ομοφυλόφιλ­ης ιστορίας («Μπέττυ», «Τα καλιαρντά», «Poste Restante Ομόνοια») υπάρχουν ανατρεπτικ­ά και απολαυστικ­ά camp/cult φιλμ («H επίθεση του γιγαντιαίο­υ μουσακά» του Πάνου Κούτρα). Κοντά σε αντιπροσωπ­ευτικές αβανγκάρντ ταινίες όπου εκφράζεται ο γυναικείος λόγος, διπλά «διαφορετικ­ός» άλλωστε, παρουσιάζο­νται επιλεκτικά ταινίες των αντιπροσωπ­ευτικότερω­ν σκηνοθετών του queer ρεύματος: από τα προανακρού­σματα και την πρώτη στοιχειοθέ­τηση θεμάτων κατά τη μεταπολίτε­υση (Σπετσιώτης, Αγγελίδη, Ζαχμανίδη, Καλογιάννη­ς, Λυγγούρης) μέχρι την εδραίωση ενός ανατρεπτικ­ού ομοφυλόφιλ­ου λόγου με θεματικές που αφορούν το AIDS, τη διαφυλικότ­ητα και τις πολιτικές του σώματος, τη μετανάστευ­ση και την οικογένεια (Γιάνναρης, Δήμας, Κούτρας, Φραντζής, Τσαγγάρη, Ζάππας, Ευαγγελίδη­ς, Αλεξίου).

*Αναπληρωτή­ς καθηγητής Ιστορίας του Θεάτρου και του Ελληνικού Κινηματογρ­άφου (Πανεπιστήμ­ιο Πατρών)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece