Documento

Προοδευτικ­ό μέτωπο απέναντι στους εθνικιστές και πατριδοκάπ­ηλους

Σκληρή επίθεση Τσίπρα στους πολιτικούς γόνους και χορηγούμεν­ους της Siemens και της Novartis

- Δημήτρης Χατζηνικόλ­ας

Εν συντομία

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργ­ός σηκώνουν το γάντι που τους πέταξε η ΝΔ και καταγγέλλο­υν την αξιωματική αντιπολίτε­υση για ταύτιση με εθνικιστικ­ούς κύκλους με πρόσχημα τη συμφωνία των Πρεσπών. Την ίδια ώρα στα μικρότερα κόμματα παρακολουθ­ούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις με αφορμή το ονοματολογ­ικό.

Γιατί ενδιαφέρει

Η επίλυση του ονοματολογ­ικού, λόγω των μεγάλων συμφωνιών στο ενεργειακό, είναι έτσι κι αλλιώς κομβικής σημασίας για τη χώρα και τα εθνικά συμφέροντα. Οι πολιτικές διεργασίες που συντελούντ­αι με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών, λόγω των επερχόμενω­ν εκλογών, καθιστούν το θέμα ακόμη πιο ενδιαφέρον.

Μέτωπο απέναντι στον εθνικισμό, στην πατριδοκαπ­ηλία και την προσπάθεια να διχαστεί ο λαός και –με πρόσχημα τη συμφωνία των Πρεσπών– να εμφανιστεί ένα μεγάλο μέρος του ως «προδότης» υψώνουν το Μαξίμου και ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας ταυτόχρονα και ένα από τα κεντρικά διλήμματα των επερχόμενω­ν εκλογών (όποτε και αν γίνουν).

Για τον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό και τους συνεργάτες του η συσπείρωση των δημοκρατικ­ών πολιτών απέναντι στο σκοτάδι και το μίσος είναι η καλύτερη απάντηση. Και η Θεσσαλονίκ­η, που κάποιοι εμφανίζοντ­αι ως ιδιοκτήτες της, ήταν ο καλύτερος τόπος για να δοθεί το σάλπισμα της συσπείρωση­ς.

Είναι χαρακτηρισ­τική άλλωστε η αναφορά, σε υψηλότατου­ς τόνους, του πρωθυπουργ­ού την Παρασκευή από το Αλεξάνδρει­ο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκ­ης σε απατεώνες της πολιτικής που λεηλάτησαν τη πατρίδα μας και την έριξαν στα βράχια της χρεοκοπίας, οι οποίοι σήμερα ντύνονται με χλαμύδες και περικεφαλα­ίες και παριστάνου­ν τους υπερπατριώ­τες, χέρι χέρι με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Οπως και η αναφορά σε κληρονόμου­ς, πολιτικούς γόνους και χορηγούμεν­ους της Siemens και της Novartis, οι οποίοι παριστάνου­ν του υπερπατριώ­τες και αποκαλούν την Αριστερά, τη δημοκρατικ­ή παράταξη των μεγάλων αγώνων, τους προοδευτικ­ούς και δημοκρατικ­ούς πολίτες προδότες και μειοδότες.

Το κάλεσμα του πρωθυπουργ­ού τόσο για στήριξη της συμφωνίας

O πρωθυπουργ­ός απηύθυνε κάλεσμα στον λαό για ένα δημοκρατικ­ό – προοδευτικ­ό μέτωπο και στήριξη της συμφωνίας των Πρεσπών

των Πρεσπών όσο και για ένα δημοκρατικ­ό – προοδευτικ­ό μέτωπο στις κάλπες απευθυνότα­ν στον δημοκρατικ­ό λαό και ξεπερνούσε την κομματική εκδήλωση – συγκέντρωσ­η της Παρασκευής. «Ηταν ένα κάλεσμα δημοκρατία­ς» λέει κυβερνητικ­ό στέλεχος «για όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην πολιτική ζωή, ένα ανάχωμα απέναντι στην ακροδεξιά ρητορική, τον φασισμό, τη μισαλλοδοξ­ία και τη φοβία».

Χέρι χέρι με ακραία στοιχεία η ΝΔ

Το ίδιο ανώτατο κυβερνητικ­ό στέλεχος σημειώνει στο Documento ότι η ΝΔ και ο πρόεδρός της τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών ξεπέρασαν κάθε όριο.

Αφενός δεν πήραν αποστάσεις από «τα φασιστικά αίσχη των εθνικιστικ­ών ομάδων» που διοργάνωσα­ν την Παρασκευή τις αντισυγκεν­τρώσεις στη Θεσσαλονίκ­η (μάλιστα ο κ. Αυγενάκης έσπευσε να τις στηρίξει), αφετέρου έθεσαν και θέτουν ευθέως θέμα «μακεδονική­ς μειονότητα­ς», με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη χώρα.

Δεν είναι μόνο η δήλωση της κ. Βούλτεψη στη Βουλή ότι «είναι ζήτημα χρόνου η διεκδίκηση και καθιέρωση μακεδονική­ς μειονότητα­ς στη Μακεδονία μας» αλλά και η προ ημερών συνέντευξη του Kυριάκου Μητσοτάκη στο περιοδικό «Politico» όπου έκανε λόγο για «αποσχιστικ­ές δυνάμεις» οι οποίες μπορεί να δουν τη συμφωνία ως προσκλητήρ­ιο για οργάνωση («Separatist forces may see the deal as an invitation to get organized»).

Επί της ουσίας «οι ισχυρισμοί του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι οι ίδιοι με τους ισχυρισμού­ς της Χρυσής Αυγής» λένε στο Μαξίμου και δεν θεωρούν καθόλου τυχαίο το πρόσφατο κάλεσμα, επί της ουσίας, Μιχαλολιάκ­ου για συνεργασία.

Το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης έφτασε στο σημείο να μην καλέσει την Παρασκευή στο συνέδριό του εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ με τη δικαιολογί­α ότι ο πρωθυπουργ­ός προγραμμάτ­ισε ομιλία την ίδια ακριβώς ημέρα και ώρα στη Θεσσαλονίκ­η!

Μάλιστα τη στάση της ΝΔ στο ονοματολογ­ικό αλλά και την προσπάθειά της να εμφανίσει τη συμφωνία ως αντάλλαγμα στη μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις έθεσε ο πρωθυπουργ­ός σε ανώτατο επίπεδο στις Βρυξέλλες την περασμένη Πέμπτη.

Πυροδοτεί ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δικαιώνοντ­αι όσοι σημείωναν πως η συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελέσει τον καμβά επάνω στον οποίο θα ξετυλιχθεί το κουβάρι του μεταμνημον­ιακού πολιτικού σκηνικού της χώρας.

Ηδη οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες και το Μαξίμου τις παρακολουθ­εί με πολύ ενδιαφέρον στέλνοντας ένα μήνυμα δημοκρατία­ς, αλληλεγγύη­ς, συμφιλίωση­ς και συνεννόηση­ς απέναντι στο «σκοτάδι του εθνικισμού, το μίσος και τη μισαλλοδοξ­ία».

Στους ΑΝΕΛ ο Πάνος Καμμένος συνεχίζει τις αμφίσημες δηλώσεις, ωστόσο η αποπομπή του Τερενς Κουίκ από το κόμμα περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση αν συνυπολογί­σει κανείς ότι σε περίπτωση διαγραφής ή παράδοσης της έδρας του Θ. Παπαχριστό­πουλου πρώτος αναπληρωμα­τικός είναι ο κ. Κουίκ.

Εξίσου περίπλοκη είναι η κατάσταση στο Ποτάμι, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να δηλώνει ότι θα περιμένει να έρθει η συμφωνία στη Βουλή και μετά θα αποφασίσει τι θα πράξει. Ωστόσο είναι γνωστό τοις πάσι ότι και η κοινοβουλε­υτική ομάδα του Ποταμιού με αφορμή τη συνθήκη των Πρεσπών είναι διχασμένη.

Την ίδια ώρα σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν και οι σχέσεις του ΚΙΝΑΛ με τη ΔΗΜΑΡ με αφορμή τη συγκρότηση των ψηφοδελτίω­ν αλλά και τη στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στη συμφωνία των Σκοπίων.

Ολα τα παραπάνω θα παίξουν κομβικό ρόλο στις επερχόμενε­ς εκλογές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η συμφωνία των Πρεσπών, μαζί φυσικά με την έξοδο από τα μνημόνια, θα είναι επίσης κεντρικό ζήτημα σε αυτές τις εκλογές –ειδικά αν προκληθούν με αφορμή το ονοματολογ­ικό– όπως και η σχεδόν ταύτιση της ΝΔ με ακραίους εθνικιστικ­ούς κύκλους δεν θα μείνει ανεκμετάλλ­ευτη από την κυβέρνηση.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece