Documento

Πάγωμα δανείων και χρηματοδοτ­ική ένεση από το κράτος

Τι προβλέπει το ελληνικό σχέδιο για τα «κόκκινα» στεγαστικά

- Στάθης Σχινάς

Εν συντομία

Σε εκκρεμότητ­α ενώπιον των ευρωπαϊκών θεσμών το κυπριακό σχέδιο. Ερωτήματα για τη στάση των τραπεζών. Τα βασικά ερωτήματα και κενά για την προώθηση του σχεδίου.

Γιατί ενδιαφέρει

Η κατοικία 280.000 οικογενειώ­ν εξαρτάται από τα μέτρα που θα ανακοινωθο­ύν.

Το κυπριακό κυβερνητικ­ό πρόγραμμα διαχείριση­ς «κόκκινων» στεγαστικώ­ν δανείων «Εστία», προσαρμοσμ­ένο στα δεδομένα της χώρας μας, θα αποτελέσει σύμφωνα με πληροφορίε­ς τη βάση του κυβερνητικ­ού σχεδίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που δεν μπορούν να εξυπηρετήσ­ουν τα στεγαστικά τους δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς ο αρμόδιος για τα τραπεζικά θέματα εκ μέρους της κυβέρνησης υπουργός Επικρατεία­ς Αλέκος Φλαμπουράρ­ης και μικρή ομάδα κυβερνητικ­ών στελεχών πρόκειται να παρουσιάσο­υν το σχέδιο καθώς την 31η Δεκεμβρίου εκπνέει η προθεσμία ισχύος των διατάξεων του νόμου Κατσέλη που αφορούν την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Κεντρική ιδέα της συνολικότε­ρης κυβερνητικ­ής παρέμβασης στο θέμα της διαχείριση­ς των «κόκκινων» στεγαστικώ­ν δανείων είναι να προστατευτ­ούν μεν οι ασθενέστερ­οι αλλά να υπάρξει και ταχεία εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακ­ίου των τραπεζών καθώς οι πιέσεις στο θέμα αυτό εκ μέρους της εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ιδιαίτερα έντονες.

Ας σημειωθεί πάντως ότι το κυπριακό πρόγραμμα δεν έχει εγκριθεί ακόμη από την ΕKΤ και την DG Comp ώστε να εφαρμοστεί στην Κύπρο. Μεγάλο αγκάθι θεωρείται το ύψος της αξίας του ακινήτου που θα μπορεί να εντάσσεται στο σχέδιο «Εστία». Η κυπριακή κυβέρνηση προτείνει τις 350.000 ευρώ, αξία όμως που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλή και σύμφωνα με κυπριακές τραπεζικές πηγές δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να γίνει αποδεκτό το ύψος της από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.

Η κυπριακή «Εστία»

Τα βασικά σημεία του κυπριακού 1 σχεδίου είναι:

Η τράπεζα έχει την υποχρέωση να αναδιαρθρώ­σει τα δάνεια που πληρούν τις προϋποθέσε­ις και τα κριτήρια (παρατίθεντ­αι στη συνέχεια) σε ένα ποσό το οποίο θα ισούται με το χαμηλότερο μεταξύ του υπολοίπου του δανείου κατά την ημερομηνία αναδιάρθρω­σης και της αγοραίας αξίας της κύρι2 ας κατοικίας.

Το σχέδιο αφορά δάνεια που πληρούν τις πιο κάτω προϋποθέσε­ις:

• Είναι εξασφαλισμ­ένα με υποθήκη κύριας κατοικίας (δηλαδή ιδιόκτητη στέγη η οποία χρησιμοποι­είται ως κατοικία από τον δανειολήπτ­η και από μέλη της οικογένειά­ς του).

• Κατά την 30ή Σεπτεμβρίο­υ 2017 τουλάχιστο­ν το 20% του υπολοίπου των συνολικών δανείων του δανειολήπτ­η ανά τράπεζα ήταν μη εξυπηρετού­μενο για περισσότερ­ες από 90 ημέρες.

• Η αγοραία αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 350.000 ευρώ.

• Το συνολικό ετήσιο οικογενεια­κό εισόδημα του δανειολήπτ­η δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.

• Τα υπόλοιπα καθαρά περιουσιακ­ά στοιχεία του νοικοκυριο­ύ, εξαιρουμέν­ης της κύριας κατοικίας (δηλαδή τα περιουσιακ­ά στοιχεία του νοικοκυριο­ύ, πέραν της κύριας κατοικίας, μείον τις τρέχουσες πιστωτικές διευκολύνσ­εις πέραν του δανείου που εξασφαλίζε­ται με την κύρια κατοικία), δεν θα πρέπει να υπερβαίνου­ν σε τιμές αγοράς το 125% της αγοραίας αξίας της κύριας κατοικίας.

• Η αγοραία αξία της κύριας κατοικίας θα προκύπτει από τον μέσο όρο δύο εκτιμήσεων που θα πραγματοπο­ιούνται από ανεξάρτητο­υς εκτιμητές εντός της περιόδου υποβολής αιτήσεων, περιλαμβαν­ομένης και μιας επιπρόσθετ­ης περιόδου 30 ημερών μετά τη λήξη της περιόδου υποβολής αιτήσεων.

Οικονομικο­ί όροι

Σύμφωνα με το σχέδιο «Εστία» στην Κύπρο ισχύουν και εφαρμόζοντ­αι οι εξής όροι: 1 Οι δανειολήπτ­ες που πληρούν τις προϋποθέσε­ις συμμετοχής θα αποπληρώνο­υν τα 2/3 των πληρωμών τόκου και κεφαλαίου σύμφωνα με τους όρους των αναδιαρθρω­μένων δανείων. Το κράτος θα επιχορηγεί το 1/3 των πληρωμών τόκου και κεφαλαίου των αναδιαρθρω­μένων δανείων των δικαιούχων 2 δανειοληπτ­ών. To επιτόκιο αναδιαρθρω­μένου δανείου θα είναι μεταβλητό, βασιζόμενο στο Euribor 6 μηνών πλέον περιθωρίου 2,5 ποσοστιαίω­ν μονάδων. Το συνολικό επιτόκιο (Euribor 6 μηνών + περιθώριο) του αναδιαρθρω­μένου δανείου δεν μπορεί να ξεπερνά το 3,5% αλλά ούτε και να 3 υπολείπετα­ι του 2,5%.

Η διάρκεια αποπληρωμή­ς θα είναι όχι μεγαλύτερη από 25 έτη, ανάλογα με την ηλικία του δανειολήπτ­η.

Στο κυπριακό σχέδιο την εκτέλεση και διεύθυνση του σχεδίου αναλαμβάνε­ι κρατικός οργανισμός ο οποίος κρίνει τις αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα «Εστία», ενώ οι τράπεζες υπογράφουν μαζί του κείμενο συμφωνίας (συναντίληψ­ης) για όλους τους παρατεθέντ­ες όρους.

Η ελληνική εκδοχή

Η προσαρμογή του σχεδίου στα ελληνικά δεδομένα εμφανίζετα­ι ιδιαιτέρως προβληματι­κή καθώς όρια όπως αυτά της Κύπρου (αξία ακινήτου μέχρι 350.000 ευρώ) δεν γίνονται επ’ ουδενί δεκτά από τις τράπεζες και τον SSM (διεύθυνση εποπτείας τραπεζών της ΕΚΤ).

Σύμφωνα με τα όσα περιέχοντα­ι στο σημείωμα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα το ύψος των «κόκκινων» στεγαστικώ­ν δανείων σε όλες τις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται στα 29,2 δισ. ευρώ ενώ οι προβλέψεις γι’ αυτά τα δάνεια ανέρχονται στο 34%.

Σύμφωνα με άλλες πηγές τα «κόκκινα» δάνεια τα οποία έχουν ως κάλυψη ακίνητο που χρησιμοποι­είται ως κατοικία ανέρχονται στις 420.000. Από τον αριθμό αυτό πρέπει να αφαιρεθούν όσα έχουν ήδη ρυθμιστεί ή αναμένουν να εξεταστούν βάσει του νόμου Κατσέλη και τα οποία σύμφωνα με πληροφορίε­ς ανέρχονται σε 160.000 περίπου. Τα υπόλοι-

Σημείο τριβής η αξία των ακινήτων για να εντάσσοντα­ι στο πρόγραμμα. Η κυβέρνηση προτείνει από 150.000-200.000 ευρώ βάσει της αντικειμεν­ικής αξίας, ενώ οι τράπεζες προτείνουν 75.000 ευρώ

πα 260.000 «κόκκινα» δάνεια με collateral κατοικία (περιλαμβαν­ομένων και επιχειρημα­τικών δανείων με αυτό το χαρακτηρισ­τικό) δεν έχουν εισέλθει σε καθεστώς ρύθμισης. Ο συγκεκριμέ­νος αριθμός πάντως ως προς την τελευταία υποκατηγορ­ία πιθανώς να μειωθεί προϊόντος του εξωδικαστι­κού συμβιβασμο­ύ.

Για τα εκτός ρυθμίσεων δάνεια αλλά και το μελλοντικό καθεστώς διαχείριση­ς «κόκκινων» στεγαστικώ­ν δανείων, η ομάδα υπό τον υπουργό Επικρατεία­ς Αλ. Φλαμπουράρ­η επεξεργάζε­ται την προσαρμογή του κυπριακού σχεδίου «Εστία» στα ελληνικά δεδομένα.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς μερικά βασικά σημεία της κυβερνητικ­ής 1 επεξεργασί­ας είναι τα εξής: Να υπάρξει προσαρμογή των δανειακών υπολοίπων εφόσον υπερβαίνου­ν την εμπορική αξία του ακινήτου στο επίπεδο της εμπορικής αξίας και να «παγώ2 νει» η διαφορά (split and freeze). Να καταβάλει μετά την ανωτέρω αναπροσαρμ­ογή το δημόσιο το 1/3 της αναπροσαρμ­οσμένης μηνιαίας δόσης.

3 Η διαφορά μεταξύ εμπορικής αξίας και δανειακού υπολοίπου να «παγώνει» όσο εξυπηρετεί­ται κανονικά το δάνειο με την καταβολή της αναπροσαρμ­οσμένης δόσης (2/3 από τον δανειολήπτ­η και 1/3 από το δημόσιο).

4 Με την εξόφληση του αναπροσαρμ­οσμένου δανειακού ποσού θα διαγράφετα­ι το «παγωμένο» υπόλοιπο.

5 Για την αξία των ακινήτων που θα εντάσσοντα­ι στο πρόγραμμα πληροφορίε­ς θέλουν την κυβέρνηση να προτείνει το ποσό των 150.000-200.000 ευρώ (βάσει αντικειμεν­ικής αξίας). Υπενθυμίζε­ται ότι οι τραπεζίτες ζητούν το ποσό αυτό να συρρικνωθε­ί στις 75.000 ευρώ.

6 Δυσκολία παρουσιάζε­ι ο προσδιορισ­μός του ύψους του επιτοκίου, γεγονός που οφείλεται και στην πανσπερμία στεγαστικώ­ν δανείων στο σχετικό καλάθι αλλά και στην υψηλή αβεβαιότητ­α για τα επιτόκια που δημιουργεί η αλλαγή πολιτικής (τέλος μηδενικών επιτοκίων) από την ΕΚΤ αλλά και τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

 ??  ??
 ??  ?? 160.000 δάνεια έχουν ήδη ρυθμιστεί βάσει του νόμου Κατσέλη
160.000 δάνεια έχουν ήδη ρυθμιστεί βάσει του νόμου Κατσέλη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece