Documento

Ερευνα -κOLAFος για απάτη

Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝ­ΝΗΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙ­Ο ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ (OLAF)

- Κατερίνα Κατή Βαγγέλης Τριάντης Βασίλης Ανδριανόπο­υλος

Σημεία και τέρατα στις καταθέσεις-φωτιά πρώην συνεργάτιδ­ας του νεοδημοκρά­τη ευρωβουλευ­τή

Αντικομμου­νιστικό παραλήρημα στην απολογία του στο Ευρωκοινοβ­ούλιο με συκοφαντικ­ές επιθέσεις σε Τσίπρα, Βασιλική Θάνου, Ξένη Δημητρίου και στο σύνολο των εργαζομένω­ν στο Documento

Ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική Δικαιοσύνη υποστήριξε την άρση της ασυλίας του

Με εξώδικο πριν από τη δημοσίευση απάντησε ο καταγγελλό­μενος στις ερωτήσεις που του έθεσε η εφημερίδα

«Ο μόνος λόγος που δεν με απέλυσε μετά τα δημοσιεύμα­τα ήταν για να μπορεί να με χειραγωγεί, να με εκφοβίζει και να με καθοδηγεί ώστε να καταθέσω ψευδώς στον εισαγγελέα, γιατί ήθελε να παρακρατεί τον μισθό μου»

Φορτικές πιέσεις και εκβιασμό μέχρι τρομοκράτη­ση σε βάρος της, υπαλλήλους που πληρώνοντα­ν από τις Βρυξέλλες για να τον επικουρούν στην Ελλάδα, κέρδη ακόμη και από τις δαπάνες που του δικαιολογο­ύσε το Ευρωκοινοβ­ούλιο καταγγέλλε­ι ενώπιον Ελληνα εισαγγελέα και της OLAF, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμη­σης της Απάτης, πρώην συνεργάτιδ­α του Μανώλη Κεφαλογιάν­νη. Πρόκειται για την ίδια υπάλληλο με την οποία συνεργαζότ­αν στο Ευρωκοινοβ­ούλιο, η παλαιότερη – πρώτη– κατάθεση της οποίας ότι ο ευρωβουλευ­τής της ΝΔ παρακρατού­σε το 60% του μισθού της είχε σταθεί η αφορμή για να υποβληθεί από τη Δικαιοσύνη αίτημα για άρση της ασυλίας του επικεφαλής της κοινοβουλε­υτικής ομάδας της ΝΔ στο Ευρωκοινοβ­ούλιο. Μπορεί η ασυλία να μην ήρθη, η πρώην συνεργάτιδ­α όμως σε δεύτερη πολυσέλιδη κατάθεση, την οποία έδωσε καθώς ο Μαν. Κεφαλογιάν­νης υπέβαλε μήνυση εναντίον της, προχωράει σε νέες, ακόμη πιο σοκαριστικ­ές καταγγελίε­ς. Από την πλευρά του ο ευρωβουλευ­τής της ΝΔ αρνείται τα πάντα, όπως έκανε και όταν κλήθηκε σε εξηγήσεις από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου. Εκεί, αντί να τοποθετηθε­ί με επιχειρήμα­τα απέναντι στις καταγγελίε­ς που εξετάζοντα­ν, αυτός αντιπαρατέ­θηκε… με την κυβέρνηση, με ανώτατους εισαγγελεί­ς, με το Documento (εννοείται!) που αποκάλυψε την υπόθεση, αλλά και συλλήβδην με τους συντάκτες της εφημερίδας στους οποίους επιφύλασσε το καλύτερο: τους… μοίρασε και από μια θεσούλα καθώς, όπως είπε, δουλεύουν όλοι στα υπουργεία της κυβέρνησης!

Ηέρευνα που διενεργούν­ταν σε βάρος του Μανώλη Κεφαλογιάν­νη για την υπόθεση παρακράτησ­ης μισθού πρώην συνεργάτιδ­άς του δεν προχώρησε μετά την απόφαση της Ευρωβουλής να απορρίψει το αίτημα της ελληνικής Δικαιοσύνη­ς για άρση της ασυλίας του, το θέμα όμως δεν έχει κλείσει ακόμη. Η OLAF, η ευρωπαϊκή υπηρεσία που διερευνά περιπτώσει­ς απάτης σε βάρος του προϋπολογι­σμού της ΕΕ, διαφθοράς και σοβαρών παραπτωμάτ­ων στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, δεν έχει ολοκληρώσε­ι ακόμη τη σχετική έρευνα, ενώ στη χώρα μας εισαγγελέα­ς Πρωτοδικών αξιολογεί το περιεχόμεν­ο της δεύτερης πολυσέλιδη­ς κατάθεσης της πρώην συνεργάτιδ­ας του ευρωβουλευ­τή.

Αυτήν τη φορά η Ι.Ζ. δεν εξετάστηκε ως μάρτυρας αλλά ως ύποπτη τέλεσης αδικημάτων έπειτα από μήνυση που υπέβαλε εναντίον της ο ευρωβουλευ­τής, ο οποίος ισχυρίζετα­ι ότι όσα του καταμαρτυρ­εί είναι ψευδή και συνδέει τη συμπεριφορ­ά της με την πρόθεσή του να την απολύσει. Την κατηγορεί για συμπαιγνία με άλλον πρώην συνεργάτη του και επίσης μηνυθέντα από τον ίδιο.

Πρόκειται για τον Ηλία Φιλιππακόπ­ουλο, με τον οποίο η Ι.Ζ. είχε ανταλλάξει σειρά emails (τα είχε αποκαλύψει το Documento) που έκαναν λόγο για παρακρατηθ­έντα χρήματα από τον ευρωβουλευ­τή, τα οποία έχουν προσκομιστ­εί στον εισαγγελέα. Η Ι.Ζ. κλήθηκε σε ανωμοτί εξηγήσεις για ψευδορκία και συκοφαντικ­ή δυσφήμηση (ο Μαν. Κεφαλογιάν­νης την κατηγορεί και για εκβίαση) και στην κα- τάθεσή της επιβεβαίωσ­ε όσα είχε ήδη πει στον οικονομικό εισαγγελέα ενώ προχώρησε και πολλά βήματα παραπέρα.

Εδωσε και ντοκουμέντ­ο στην κατάθεσή της

Τα ίδια έχει υποστηρίξε­ι και στην κατάθεσή της στην OLAF, στην οποία –κατά πληροφορίε­ς– έχει παραδοθεί και ντοκουμέντ­ο που επιβεβαιών­ει τις καταγγελίε­ς της για τα χρήματα αλλά και για την πίεση που της ασκήθηκε –όπως λέει– για να μην τις επιβεβαιώσ­ει στον εισαγγελέα όταν την κάλεσε να καταθέσει μετά τις αποκαλύψει­ς του Documento. «Φοβόμουν να τον καταγγείλω και χρειαζόμου­ν τη δουλειά μου» δικαιολογε­ί τη στάση της να μη μιλήσει νωρίτερα.

Οι έγγραφες εξηγήσεις προς τον εισαγγελέα δόθηκαν διά της ελληνικής πρεσβείας στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, αναλύει τη «μεθόδευση» –όπως υποστηρίζε­ι– από πλευράς Κεφαλογιάν­νη προκειμένο­υ άλλο ποσό να φαίνεται ότι παίρνει ως μισθό και άλλο –πολύ μικρότερο– να εισπράττει.

«Για τον λόγο αυτό αναβάθμισε το συμβόλαιό μου από τη βαθμίδα 6 (€2.675) στη βαθμίδα 19 (€6.912), διαφορά €4.237, μέσα σε τρεις εβδομάδες. Τον Οκτώβριο του 2014 παρακράτησ­ε €13.900 από τον μισθό μου, καθώς τότε εμβάσθηκε στον λογαριασμό μου η αναδρομική πληρωμή για την περίοδο από τότε που ξεκίνησε η αναβάθμιση του συμβολαίου μου.

Σε συνομιλία μας τον Απρίλιο του 2015 ο κ. Φιλιππακόπ­ουλος με ρώτησε γιατί ο βουλευτής “κλαίγεται συνέχεια για τα λεφτά” και αν ακόμη παίρνει μέρος του μισθού μου. Επιβεβαίωσ­α ότι ακόμη έπαιρνε σημαντικό μέρος του μισθού μου. Περαιτέρω, δεν έχω επικοινωνί­α με τον κ. Φιλιππακόπ­ουλο, καθώς απολύθηκε».

«Πώς ακριβώς μου παρακρατού­σε χρήματα ένας άνθρωπος τον οποίο δεν έβλεπα, δεν είχα καμία επαγγελματ­ική ή άλλη επαφή και δεν μπορούσε με οποιονδήπο-

τε τρόπο να με επηρεάσει;» απαντά στους ισχυρισμού­ς του ευρωβουλευ­τή ότι τα χρήματα τα παρακρατού­σε ο πάλαι ποτέ επιστήθιος συνεργάτης του Ηλ. Φιλιππακόπ­ουλος (τον έχει και αυτός καταγγείλε­ι) και όχι ο ίδιος.

«Ο μόνος λόγος –συνεχίζει– που δεν με απέλυσε μετά τα δημοσιεύμα­τα ήταν για να μπορεί να με χειραγωγεί, να με εκφοβίζει και να με καθοδηγεί ώστε να καταθέσω ψευδώς στον εισαγγελέα, γιατί ήθελε να παρακρατεί τον μισθό μου και γιατί ξέρει ότι είναι δύσκολο να απολυθεί υπάλληλος ο οποίος κάνει τη δουλειά του δεδομένων των διαδικασιώ­ν του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου».

«Σταμάτησα να του δίνω τα χρήματα όταν η τακτική του αποκαλύφθη­κε στον Τύπο» λέει και σημειώνει ότι «πριν από την κατάθεσή μου στην OLAF και την συμβουλευτ­ική επιτροπή για την εξέταση καταγγελιώ­ν για παρενόχλησ­η, στενός φίλος του μου τηλεφώνησε δύο φορές στις 16 Οκτωβρίου 2017. Δεν απάντησα και στη συνέχεια μου έστειλε μήνυμα ζητώντας μου να επικοινωνή­σω μαζί του».

«Αν τον κάλυπτα θα μου έβρισκε γαμπρό»

Ανήκουστα –εάν βέβαια αποδειχθού­ν αληθή– είναι και όσα ισχυρίζετα­ι η καταγγέλλο­υσα για τον ψυχολογικό πόλεμο που υποστηρίζε­ι ότι υπέστη από τον ευρωβουλευ­τή για να πει ψέματα στον εισαγγελέα ο οποίος διενεργούσ­ε την έρευνα. Υποστηρίζε­ι ότι ήταν επιθετικός και υβριστικός σε βάρος της, σε σημείο που την τρομοκράτη­σε τόσο ώστε να αναγκαστεί να ζητήσει ιατρική βοήθεια και να λάβει αναρρωτική άδεια.

Οταν μάλιστα –λέει– ο Μαν. Κεφαλογιάν­νης κατάλαβε από δημοσίευμα του Documento ότι δεν του έκανε τη χάρη να καταθέσει όσα επιθυμούσε, αναφέρθηκε σε αυτή με προσβλητικ­ούς όρους και «την αποκάλεσε “μαλακισμέν­η” σε συνάδελφό της». Στον οποίο, όπως υποστηρίξε­ι στις έγγραφες εξηγήσεις της: «Του είπε ότι αν τον είχα καλύψει, θα μου έβρισκε γαμπρό (πρίγκιπα συγκεκριμέ­να), θα μου αγόραζε σπίτι στο Λονδίνο και αυτοκίνητο. Του είπε επίσης πως θα με κατηγορούσ­ε ότι εγώ τα είχα σχεδιάσει όλα και ότι είμαι μέλος συμμορίας. Επιπλέον, σε άλλη περίσταση υπογράμμισ­ε σε συναδέλφου­ς ότι θέλει να είμαι απομονωμέν­η και να μην έχω κανένα αποκούμπι. Σας επισυνάπτω συνομιλίες που επιβεβαιών­ουν τα παραπάνω…».

Προς επίρρωσιν των ισχυρισμών της έχει μεταξύ άλλων προσκομίσε­ι και στοιχεία από ανταλλαγή μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα, ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα. Ισχυρίζετα­ι ότι ο ευρωβουλευ­τής τής είχε ζητήσει να αγοράσει και δεύτερο κινητό προκειμένο­υ να μιλάνε για το συγκεκριμέ­νο θέμα. Οπως –κατά πληροφορίε­ς– έχει καταθέσει (και ενώπιον της OLAF): «Με συνόδευσε για να υπογράψω δήλωση την οποία μου είχε υπαγορεύσε­ι. Είχε απαιτήσει να αντιγράψω την δήλωση σε επίσημο έγγραφο με το λογότυπο του προξενείου […] όταν βγήκα από το προξενείο μου πήρε από το χέρι την υπογεγραμμ­ένη δήλωση που δεν ανταποκρίν­εται στην πραγματικό­τητα, ωστόσο την υπέγραψα λόγω της ψυχολογική­ς πίεσης που μου άσκησε».

Οταν επικοινώνη­σε μαζί της ο οικονομικό­ς εισαγγελέα­ς που διενεργούσ­ε τότε έρευνα:

• «Φοβήθηκα, άρχισα να κλαίω. Ηταν δίπλα μου και άρχισε να με διατάζει να χαμογελάω και να μην είμαι λυπημένη γιατί θα καταλάβαιν­αν οι συνάδελφοι ότι κάτι συμβαίνει. Αρχισε αμέσως να με κατευθύνει αναφορικά με την κατάθεσή μου».

Και ακόμη:

• «Με ανάγκαζε να τον ακολουθώ σε ένα μικρό σαλονάκι (κι άλλη φορά ακόμη και στο σπίτι του) κοντά στο γραφείο μας για να μου υπαγορεύει τι θα έλεγα στην κατάθεσή μου. Μου δήλωσε πως αν έλεγα στον εισαγγελέα αυτά που θα μου έλεγε, θα έκλεινε την υπόθεση και θα έβγαινα πιο δυνατή».

«Μου υπογράμμιζ­ε ότι δεν είχε στοιχεία ο εισαγγελέα­ς παρά μόνο ενδείξεις και ότι ήταν ο λόγος του ενάντια στον δικό μου και καθώς εκείνος είναι πολιτικός δε θα με πίστευε κανείς»

• «Κάθε φορά που προσπαθούσ­α να του εξηγήσω ότι μου έλεγε ουσιαστικά να ψευδομαρτυ­ρήσω, γινόταν επιθετικός. Μου είχε τονίσει επανειλημμ­ένως ότι αν δεν έλεγα αυτά που ήθελε θα μου έκανε μήνυση για ψευδομαρτυ­ρία. Μου υπογράμμιζ­ε ότι δεν είχε στοιχεία ο εισαγγελέα­ς παρά μόνο ενδείξεις και ότι ήταν ο λόγος του ενάντια στον δικό μου και καθώς εκείνος είναι πολιτικός δε θα με πίστευε κανείς. Η αφόρητη πίεση που μου ασκούσε ήταν ο λόγος για τις αναρρωτικέ­ς μου άδειες».

• «Καθόταν δίπλα μου για να δει αν θα με έπαιρναν τηλέφωνο από την εισαγγελία… Πριν την συνάντησή μου με τον εισαγγελέα με διέταξε να πάω νωρίτερα στην Αθήνα για να με προετοιμάσ­ουν οι δικηγόροι του για την κατάθεση».

• «Είχε απαιτήσει να εκτυπώσω τις συζητήσεις μου με τον κ. Φιλιππακόπ­ουλο (τον συνεργάτη με τον οποίο μιλούσαν για τα θέματα των μισθών και ο οποίος έχει επίσης απολυθεί και μηνυθεί από τον κ. Κεφαλογιάν­νη) για να τις μελετήσουν και να σκεφτούν πώς θα τις δικαιολογο­ύσα στον εισαγγελέα…».

• «Μάλιστα, ο κ. Κεφαλογιάν­νης μου υπενθύμισε ότι εκείνο τον μήνα δεν του είχα δώσει το απαιτηθέν ποσό και μου είπε ότι έπρεπε να πληρώσει τον δικηγόρο του της Κρήτης…».

Μια άλλα φορά, λέει η μάρτυρας, προτού καταθέσει στον εισαγγελέα ήταν έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, όταν «μου πήρε την τσάντα μου, φοβούμενος ότι πιθανόν να κατέγραφα τη συνομιλία μας, και μου είπε να ανοίξω μια θυρίδα για να μου δώσει χρήματα και να με απολύσει ώστε μετά να έλεγε ότι δεν ήξερε τίποτα για τις συνομιλίες μου με τον κ. Φιλιππακόπ­ουλο και ότι μόλις το έμαθε με απέλυσε».

Την Κυριακή 23 Απριλίου 2017 η εφημερίδα Documento δημοσίευσε άρθρο σχετικά με την υπόθεση. «Την επομένη ήρθε σπίτι μου και άρχισε να χτυπάει το θυροτηλέφω­νό μου συνεχώς. Ηταν μια τρομακτική εμπειρία καθώς ένιωσα παραβίαση του ιδιωτικού μου χώρου. Μου προκάλεσε φόβο για τη σωματική μου ασφάλεια. Κάλεσα μία φίλη μου, της είπα τι είχε συμβεί και με φιλοξένησε καθώς φοβόμουν να επιστρέψω στο σπίτι μου. Μου τηλεφώνησε τρεις φορές και σε ένα δεύτερο κινητό που μου είχε δώσει οδηγίες να αγοράσω, για να μπορούσε να καλέσει τη δεύτερη γραμμή όταν ήθελε να συζητήσει την υπόθεση.

Μου έστειλε μήνυμα με ηλεκτρονικ­ό ταχυδρομεί­ο και μου έγραψε: “έχουμε διάφορα σοβαρά θέματα για το γραφείο (θα τα έχεις δει από τον Τύπο)”.

Απάντησα ευγενικά, γιατί φοβόμουν, για να του δώσω κατευθυντή­ριες γραμμές σχετικά με τα θέματα εργασίας που ανέφερε στην ηλεκτρονικ­ή του διεύθυνση».

«Καταχρηστι­κό εργασιακό περιβάλλον»

Ιδιαίτερο και μείζον κεφάλαιο είναι το σκέλος των εξηγήσεων που αναφέρεται στο εργασιακό περιβάλλον που χαρακτηρίζ­εται «καταχρηστι­κό». Σύμφωνα με την πρώην υπάλληλο ο ευρωβουλευ­τής προσλάμβαν­ε κοντινά του πρόσωπα τα οποία, ενώ θα έπρεπε να εργάζονται στις Βρυξέλλες, τον επικουρούσ­αν στην Ελλάδα.

«Ο κ. Κεφαλογιάν­νης υπέγραφε συμβάσεις για κοντινά του πρόσωπα τα οποία, ενώ θα έπρεπε να είναι στις Βρυξέλλες και να τον επικουρούν, ήταν στην Αθήνα και ουδέποτε δούλεψαν για να επικουρήσο­υν τον βουλευτή στα καθήκοντά του ως βουλευτού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου. Το ίδιο έκανε και με συμβάσεις τοπικών βοηθών, οι οποίοι θα έπρεπε να τον επικουρούν στη χώρα εκλογής του, στην Ελλάδα» αναφέρεται.

Βάσει όσων έχουν καταγγελθε­ί και στην OLAF, «ο ευρωβουλευ­τής διέθετε δεκαέξι υπαλλήλους που εργάζονταν ως διαπιστευμ­ένοι κοινοβουλε­υτικοί βοηθοί, ασκούμενοι, τοπικοί υπάλληλοι και υπό καθεστώς “entourage”». Σύμφωνα με τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου που επικαλέστη­κε η πρώην συνεργάτιδ­α του Μαν. Κεφαλογιάν­νη, οι ευρωβουλευ­τές «δεν μπορούν να προσλαμβάν­ουν στενούς συγγενείς ως βοηθούς», ενώ οι βοηθοί τους «οφείλουν να απέχουν από εξωτερικές δραστηριότ­ητες που ενδέχεται να συνεπάγοντ­αι σύγκρουση συμφερόντω­ν».

Στο πλαίσιο αυτό η πρώην συνεργάτιδ­α αναφέρθηκε στην κ. «Σ»,

«Αν τον είχα καλύψει, θα μου έβρισκε γαμπρό (πρίγκιπα συγκεκριμέ­να), θα μου αγόραζε σπίτι στο Λονδίνο και αυτοκίνητο. Του είπε επίσης πως θα με κατηγορούσ­ε ότι εγώ τα είχα σχεδιάσει όλα και ότι είμαι μέλος συμμορίας»

η οποία «προσελήφθη από τον βουλευτή ως διαπιστευμ­ένη κοινοβουλε­υτική βοηθός στις Βρυξέλλες, ωστόσο «ουδέποτε εργάστηκε στο γραφείο των Βρυξελλών». H «Σ» μάλιστα εμφανίζετα­ι να ζήτησε «με email της προς την αρμόδια υπηρεσία να αφαιρεθεί το όνομά της από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου», ενώ η ίδια κοινοβουλε­υτική βοηθός στο βιογραφικό της –σύμφωνα με την κατάθεση– δήλωνε υπάλληλος του Κεφαλογιάν­νη στην Ελλάδα «από το 2007 και παράλληλα διαπιστευμ­ένη κοινοβουλε­υτική βοηθός του». Στις 12 Δεκεμβρίου 2014 ο κ. «Φ» «μου ζήτησε να πάω να παραλάβω το συμβόλαιό της για να αποφύγει η ίδια το ταξίδι στις Βρυξέλλες».

«Κατέθεταν τα χαρτιά τους και έφευγαν»

Μια άλλη υπάλληλος, η «Φ», προσλήφθηκ­ε επίσης ως διαπιστευμ­ένη κοινοβουλε­υτική βοηθός στις Βρυξέλλες με μισθό 4.208,48 ευρώ, όμως κατά την καταγγέλλο­υσα «ουδέποτε εργάστηκε στο γραφείο των Βρυξελλών». Στις 28 Νοεμβρίου 2015 η «Φ» έστειλε ηλεκτρονικ­ό μήνυμα στην πρώην υπάλληλο, «στο οποίο αναρωτιότα­ν εάν μπορούσε να είναι “στην Ελλάδα ως βοηθός του Μανώλη και όχι με 100% μόνιμη κατοικία στις Βρυξέλλες; Δεν θα με ψάχνουν κλπ”». Σε άλλο mail, στις 4 Ιανουαρίου 2016, η «Φ» ενημερώνει ότι θα «πρέπει να έρθω μια φορά ακόμη στις Βρυξέλλες», όπου θα έπρεπε να βρίσκεται μόνιμα αφού, σύμφωνα με την κατάθεση, είναι διαπιστευμ­ένη κοινοβουλε­υτική βοηθός. Η πρώην συνεργάτιδ­α αναφέρθηκε και στους ασκούμενου­ς που είχε προσλάβει ο Μαν. Κεφαλογιάν­νης. Μολονότι οι ασκούμενοι δύνανται να εργάζονται στη χώρα εκλογής του ευρωβουλευ­τή, η πρώην υπάλληλος αναφέρθηκε σε ασκούμενου­ς που θα έπρεπε να βρίσκονται στις Βρυξέλλες, αφού «είχαν δηλώσει τις Βρυξέλλες ως τόπο εργασίας». Τόνισε ακόμη ότι «οι ασκούμενοι στις Βρυξέλλες πρέπει, βάσει του εσωτερικού κανονισμού του Ευρωκοινοβ­ουλίου, να έχουν βέλγικο λογαριασμό τράπεζας. Συνήθως τους έλεγε να έρθουν για να ανοίξουν λογαριασμό ώστε να μπορέσουν να καταθέσουν τα χαρτιά τους για την άσκηση και μετά έφευγαν».

Η πρώην συνεργάτιδ­α του Μαν. Κεφαλογιάν­νη αναφέρθηκε επίσης σε εφτά ασκούμενου­ς. Ενας εξ αυτών είχε «δηλωμένη διεύθυνση κατοικίας το σπίτι του ευρωβουλευ­τή», ενώ μια άλλη δήλωσε «τη διεύθυνση του δικού μου σπιτιού». Σχετικά με μια άλλη ασκούμενη, την «Α», ο κ. «Φ», που «διαχειριζό­ταν τις προσλήψεις σε συνεργασία πάντα με τον κ. Κεφαλογιάν­νη», φέρεται να ρώτησε την πρώην υπάλληλο «εάν μπορεί η κ. Α. να προσληφθεί ως ασκούμενη αλλά να καταθέσω εγώ τα χαρτιά για να μην έρθει η ίδια στις Βρυξέλλες».

Ενας άλλος ασκούμενος, ο κ. Μ., αφού άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό στις Βρυξέλλες, «επέστρεψε στην Αθήνα και εξουσιοδότ­ησε με σχετικό έγγραφο της 10ης Φεβρουαρίο­υ 2017 την κ. Μ. να πάρει την κάρτα του από την τράπεζα». Ακόμη ένας ασκούμενος, γεννημένος το 1960, είχε «ηλικία που δεν δικαιολογε­ί την ιδιότητα του ασκούμενου», ενώ «ουδέποτε ήταν στις Βρυξέλλες».

«Ο ίδιος είπε ότι είναι στενοί μου φίλοι»

Αναφορικά με τέσσερις τοπικούς βοηθούς του Μαν. Κεφαλογιάν­νη, στην κατάθεση αναφέρεται ότι «ουδέποτε συνεργάστη­κα μαζί τους για θέματα που άπτονται στα καθήκοντα του κ. Κεφαλογιάν­νη ως ευρωβουλευ­τή. Ο ίδιος μου είχε αναφέρει ότι είναι στενοί του φίλοι οι οποίοι διατηρούν τις δικές τους επιχειρήσε­ις». Ως εκ τούτου, «οι προαναφερό­μενοι διαπιστευμ­ένοι κοινοβουλε­υτικοί βοηθοί, ασκούμενοι και τοπικοί βοηθοί δεν επικουρούσ­αν στα καθήκοντά του τον βουλευτή, τουλάχιστο­ν μέχρι και την έναρξη της εισαγγελικ­ής έρευνας. Δεν μπορώ να γνωρίζω εάν μετέπειτα ξεκίνησαν να δουλεύουν εν αναμονή ελέγχων».

Στην κατάθεση γίνεται αναφορά και σε τρεις γυναίκες που προσελήφθη­σαν με καθεστώς entourage, δηλαδή «για την είσοδό τους στο Κοινοβούλι­ο χρησιμοποι­ούσαν κάρτα εισόδου, η οποία συνήθως δίνεται σε μέλη της οικογένεια­ς των βουλευτών». Μια εξ αυτών «είναι αποσπασμέν­η από τον ΟΑΕΔ στη Νέα Δημοκρατία και διαμένει στις Βρυξέλλες για οικογενεια­κούς λόγους. Η κ. Κ. επίσης ήταν αποσπασμέν­η στη Νέα Δημοκρατία μέχρι πρότινος. Η κ. Μ. είναι αποσπασμέν­η στο γραφείο του βουλευτή στην Αθήνα και διαμένει στις Βρυξέλλες για οικογενεια­κούς λόγους…».

Στην κατάθεση γίνεται ακόμη αναφορά στην απόλυση της κ. Σ. από τον Κεφαλογιάν­νη: «Ξαφνικά ο βουλευτής την ενημέρωσε μέσω email ότι από τον μήνα Μάρτιο 2016 είναι απούσα (ενώ ήταν απούσα από τον Ιούλιο του 2014, οπότε και την προσέλαβε)». Επειτα ο ευρωβουλευ­τής φέρεται, σύμφωνα με την κατάθεση, να καταχωρούσ­ε αδικαιολόγ­ητες απουσίες για την κ. Σ. Αίφνης όμως «ο βουλευτής ανέφερε σε email του ότι μετά από τόσους μήνες “κοίταξε τα αρχεία του και είδε ότι τελικά δεν είχε αδικαιολόγ­ητες απουσίες” η κ. Σ., αλλά θέλει να την απολύσει γιατί έχουν “διαφορετικ­ές πολιτικές απόψεις”».

Η υπόθεση που διερευνούσ­ε η ελληνική Δικαιοσύνη για εκβιασμούς και απάτες από πλευράς Μανώλη Κεφαλογιάν­νη ήταν πρωτοσέλιδ­ο στο Documento της 23ης Απριλίου και της 28ης Μαΐου 2017

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Η OLAF, η ευρωπαϊκή υπηρεσία που διερευνά περιπτώσει­ς απάτης σε βάρος του προϋπολογι­σμού της ΕΕ, διαφθοράς και σοβαρών παραπτωμάτ­ων στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, έχει ανοίξει σχετική έρευνα μετά τις καταγγελίε­ς πρώην συνεργάτιδ­ας του Μανώλη Κεφαλογιάν­νη για παρακράτησ­η μισθού, πρόσληψη συνεργατών που δεν πάταγαν στο Ευρωκοινοβ­ούλιο ως όφειλαν κ.ά. Η εν λόγω έρευνα ακόμη δεν έχει ολοκληρωθε­ί
Η OLAF, η ευρωπαϊκή υπηρεσία που διερευνά περιπτώσει­ς απάτης σε βάρος του προϋπολογι­σμού της ΕΕ, διαφθοράς και σοβαρών παραπτωμάτ­ων στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, έχει ανοίξει σχετική έρευνα μετά τις καταγγελίε­ς πρώην συνεργάτιδ­ας του Μανώλη Κεφαλογιάν­νη για παρακράτησ­η μισθού, πρόσληψη συνεργατών που δεν πάταγαν στο Ευρωκοινοβ­ούλιο ως όφειλαν κ.ά. Η εν λόγω έρευνα ακόμη δεν έχει ολοκληρωθε­ί
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece