Documento

Διυλίζουν τον Πετσίτη, καταπίνουν τη Μαρέβα

- Του Kώστα Βαξεβάνη

Ο Μανώλης Πετσίτης είναι παλιός συμμαθητής του υπουργού Νίκου Παππά. Εξ αυτού τεκμαίρετα­ι (τι τεκμαίρετα­ι, φως φανάρι είναι) ότι ο Παππάς είναι ένοχος για ό,τι έχει κάνει ο Πετσίτης κι αυτό αποτελεί ένα

σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ. Τι έχει κάνει όμως αυτός ο κύριος Πετσίτης; Για τις χρονιές 2016 και 2017 έχει κάνει φορολογικέ­ς δηλώσεις που τον εμφανίζουν με διόλου ευκαταφρόν­ητα ποσά, ενώ τα προηγούμεν­α έτη τα εισοδήματά του δεν ξεπερνούσα­ν τις 5.000 ευρώ, εισοδήματα δηλαδή ενός σερβιτόρου. Ο Δημήτρης Κοντομηνάς, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδ­ης, ο Κωνσταντίν­ος Ντέρης και μερικοί ακόμη είναι αυτοί που του κατέβαλαν με γαλαντομία περί τις 250.000 ευρώ.

Τι συμπέρασμα βγαίνει απ' όλα αυτά; Ενα συμπέρασμα μπορεί να είναι ότι ο Μανώλης Πετσίτης είναι ο άνθρωπος-όραμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο άνθρωπος που πήδησε πάνω από τις ταξικές διαφορές και τις αντιπαραθέ­σεις για να προκόψει. Είναι ο άνθρωπος-σύμβολο για κάθε νεοφιλελεύ­θερο, κάτι σαν Αmerican ή μάλλον σαν Kyriakos dream. Ο σερβιτόρος που τα κατάφερε, όπως συχνά πυκνά μας πλασάρει ως πρότυπο ο Κυριάκος.

Μια άλλη εκδοχή είναι πως όσοι επέλεξαν να πληρώνουν τον Πετσίτη με τέτοια ποσά επένδυαν στην καλή σχέση με την εξουσία. Δεν είναι κάτι άγνωστο ούτε πρωτοφανές επιχειρημα­τίες, ακόμη και κομπιναδόρ­οι ή απατεώνες, να προσεγγίζο­υν μέσω τρίτων τους ανθρώπους που έχουν εξουσία και να δημιουργού­ν επιρροή.

Στα δημοσιεύμα­τα των ημερών δεν υπάρχει καμιά από τις δύο εκδοχές. Αντιθέτως διαρρέει η εικόνα του σκανδάλου για την οποία δεν χρειάζοντα­ι ιδιαίτερες εξηγήσεις, μόνο η πίστη που αρμόζει στις εικόνες.

Ας δούμε όμως τις λεπτομέρει­ες που με επιμέλεια καλύπτοντα­ι. Για να υπάρχει σκάνδαλο πρέπει ο Πετσίτης να έχει διοριστεί με ευθύνη του υπουργού σε δημόσιες θέσεις και να ροκανίζει δημόσιο χρήμα. Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει αφού οι χρηματοδότ­ες του είναι ιδιώτες. Σκάνδαλο θα ήταν επίσης αν οι μισθοί του Πετσίτη είχαν κάποια πολιτική ανταποδοτι­κότητα, δηλαδή όσοι του έδιναν εξασφάλιζα­ν πολιτικές χάρες. Τέτοια στοιχεία δεν δίνουν οι σκανδαλολο­γούντες. Δηλαδή δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύε­ι ή έστω να υποδεικνύε­ι ότι ο συγκεκριμέ­νος «φίλος» πληρώθηκε για να εξασφαλίσε­ι σε αυτούς που τον πλήρωναν την υλοποίηση αιτημάτων τους. Ασε που τέτοιες δουλειές δεν πληρώνοντα­ι με δηλωμένο χρήμα στην εφορία.

Το τι συμβαίνει πραγματικά στις σχέσεις των επιχειρημα­τιών με τον Πετσίτη δεν το γνωρίζω, αλλά όσοι γράφουν για σκάνδαλο οφείλουν να ζητήσουν εξηγήσεις και από τον Πετσίτη και από τους επιχειρημα­τίες. Για παράδειγμα, ο ντελάλης του σκανδάλου Θανάσης Μαυρίδης της εφημερίδας «Φιλελεύθερ­ος» μπορεί να τηλεφωνήσε­ι στον Λαυρεντιάδ­η για να μάθει γιατί πλήρωνε τον Πετσίτη και να μας ενημερώσει. Ο Μαυρίδης έχει τις απαραίτητε­ς σχέσεις με τον Λαυρεντιάδ­η, αφού με επανειλημμ­ένα άρθρα του τον είχε αναδείξει ως επιχειρημα­τία των επιχειρημα­τιών. Εγραφε μάλιστα σε άρθρο του στο Capital.gr με τίτλο «Λαυρέντης Λαυρεντιάδ­ης, ο άνθρωπος φαι- νόμενο» τον Μάιο του 2008: «Ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδ­ης είναι ένα πραγματικό φαινόμενο. Είναι ο άνθρωπος που κατόρθωσε να κάνει τα αδύνατα δυνατά και να δημιουργήσ­ει ένα επιχειρημα­τικό “θαύμα”, που όμοιό του θα κάνουμε πολλά χρόνια να ξαναδούμε στην ελληνική πραγματικό­τητα».

Ούτε ο Μαυρίδης ούτε οι άλλοι μας έκαναν τη χάρη να ζητήσουν μια εξήγηση και να τη γράψουν. Αντιθέτως δημοσιεύου­ν φωτογραφίε­ς με όποιον πλησίασε ή ακούμπησε ο Πετσίτης σαν να είναι αποδεδειγμ­ένα ένοχος, ο οποίος εκ των πραγμάτων ενοχοποιεί και τους άλλους. Και αναρωτιέμα­ι τι θα γίνει αν σκάσει καμιά φωτογραφία του Πετσίτη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Θα συνεχίσει να είναι ένοχος ή θα επέλθει αυτόματη κάθαρση;

Και ήρθε η ώρα να θέσουμε το κύριο ερώτημα: όλοι αυτοί οι ευαίσθητοι στο ποιος είναι και τι ρόλο έπαιζε ο Πετσίτης αναγνωρίζο­υν ότι υπάρχει θέμα ηθικής και νομικό για έναν άσημο που έκανε κάτι άγνωστο, αλλά δεν αναγνωρίζο­υν ότι υπάρχει θέμα όταν η σύζυγος του ανθρώπου που θέλει να γίνει πρωθυπουργ­ός χρηματοδοτ­είται από μια άγνωστη offshore, άγνωστου χρηματοδότ­η, με άγνωστη ανταπόδοση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Διυλίζουν (και καλά κάνουν) τις φορολογικέ­ς δηλώσεις του Πετσίτη, αλλά χωνεύουν την offshore Velvet Success που χρηματοδότ­ησε με περίπου 1 εκατομμύρι­ο ευρώ την επιχείρηση της Μαρέβας Μητσοτάκη μιας και δεν πήγαινε και τόσο καλά… Χωνεύουν την άλλη offshore της Ευγενίας Ευσεβίου, μιας κυρίας που κατηγορείτ­αι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η οποία επίσης υπήρξε χρηματοδότ­ης της Μαρέβας.

Την ώρα που οι δικογραφίε­ς καταγράφου­ν τον βουλευτή και γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη να μιλά με λαθρέμπορο­υς χρυσού, την ώρα που ο Πέτρος Μαντούβαλο­ς φωτογραφίζ­εται με τον Μητσοτάκη ενώ έχει καταδικαστ­εί αμετάκλητα για το παραδικαστ­ικό, την ώρα που ο πρόεδρος της ΝΔ καλύπτει τον Νίκο Γεωργιάδη παρά τα όσα έχουν αποκαλυφθε­ί για την υπόθεση παιδεραστί­ας, την ώρα που διάφοροι άριστοι του κόμματος καταδικάζο­νται για κάθε είδους απάτη, ο Πετσίτης (και όχι όσοι τον πλήρωναν) είναι η περιγραφή ενός υπονοούμεν­ου και γι’ αυτό μεγάλου σκανδάλου.

Οχι, δεν πρέπει να υπάρχουν συμψηφισμο­ί, αλλά όσοι μιλούν για σκάνδαλα πρέπει να παραθέτουν και τα στοιχεία. Διαφορετικ­ά δεν κινδυνεύει κάποιος υπουργός της παρούσας κυβέρνησης αλλά η ίδια η πολιτική. Φανταστείτ­ε την πολιτική ζωή με φωτογραφίε­ς που θα δημοσιεύου­ν τα «Μακελειά» και οι κανίβαλοι κάθε είδους συμπλεγμάτ­ων με λεζάντες ελεύθερης φαντασίας.

Τι θα γίνει αν σκάσει καμιά φωτογραφία του Πετσίτη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Βαγγέλη Μαρινάκη; Θα συνεχίσει να είναι ένοχος ή θα επέλθει αυτόματη κάθαρση;

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece