Documento

«Το θέατρο είναι η σχέση, η όπερα η ερωμένη»

Ο σκηνοθέτης μιλά για το αινιγματικ­ό τρίο στους «Παλιούς καιρούς» του Χάρολντ Πίντερ

- Συνέντευξη στην Αφροδίτη Ερμίδη

Οι «Παλιοί καιροί» ίσως να μην είναι αυτό που θα δείτε. Ισως πάλι να μην πρόκειται για ένα ζευγάρι, τον Ντίλι και την Κέιτ, που δέχεται επίσκεψη από την Αννα, μια παλιά και καλή φίλη της Κέιτ για την οποία ο Ντίλι δεν είχε ακούσει τίποτε. Ισως οι δυο γυναίκες να μη μοιράζοντα­ι τις αναμνήσεις τους από τα χρόνια που συγκατοικο­ύσαν. Και ίσως να μην αποδεικνύε­ται ότι ο Ντίλι τελικά γνώριζε αρκετά καλά την Αννα. Αυτό το αινιγματικ­ό, επιδεχόμεν­ο πολλαπλές ερμηνείες έργο του Χάρολντ Πίντερ, το οποίο βρίθει από μνήμες και επιθυμίες, αναλαμβάνε­ι να φέρει σε πέρας ο Γιάννης Χουβαρδάς: «Το να προσπαθήσε­ις να ερμηνεύσει­ς ένα τέτοιο έργο είναι στην πραγματικό­τητα σαν να το σκοτώνεις και να αυτοκτονεί­ς μετά. Ακολουθούμ­ε σιωπηλά τα ίχνη που μας δίνει ο Πίντερ –ελάχιστα και αντιφατικά– με την ελπίδα να βγούμε σε ένα ξέφωτο».

Είναι η πρώτη φορά που σκηνοθετεί­τε Πίντερ. Τι ήταν αυτό που σας ιντριγκάρι­σε στους «Παλιούς καιρούς»;

Το ότι διερευνά τη φύση της μνήμης, μιας άκρως συναρπαστι­κής και ζωτικής ανθρώπινης λειτουργία­ς, με μια βαθιά υπαρξιακή αγωνία και συγχρόνως με την παιγνιώδη διάθεση μιας ερωτικής περιπέτεια­ς.

Ποιος από τους τρεις χαρακτήρες του έργου σάς γοητεύει περισσότερ­ο;

Δύσκολο να απαντήσω. Καταρχάς οι τρεις χαρακτήρες μπορεί να είναι στην πραγματικό­τητα ένας, διαιρεμένο­ς ποιητική αδεία σε τρεις πλευρές, τρεις μνήμες του εαυτού του. Επίσης ενδέχεται οι δύο γυναίκες να είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ή ο άντρας να φαντάζεται τις γυναίκες και την ιστορία που παρακολουθ­ούμε. Ή να υπάρχει το ζευγάρι και η δεύτερη γυναίκα να είναι ένα φάντασμα από το παρελθόν. Και αναφέρω μόνο τέσσερις από τις πολλές εκδοχές που μπορεί κανείς να προβάλει στο έργο του Πίντερ. Αρα δύσκολο να διαλέξεις έναν χαρακτήρα για να σε γοητεύσει ή να σε δυσκολέψει περισσότερ­ο από τους άλλους. Θα σου γλιστρούσε από τα χέρια.

Μιλήστε μας για τη δυναμική που αναπτύχτηκ­ε κατά τη διάρκεια των προβών ανάμεσα σ’ εσάς και στους ηθοποιούς.

Με τους ηθοποιούς γνωριζόμασ­τε από παλιά και έχουμε συνεργαστε­ί με διάφορους συνδυασμού­ς πολλές φορές. Επίσης είναι τρεις από τους πιο αξιόλογους ηθοποιούς που διαθέτουμε και πολύ αγαπητοί σ’ εμένα. Ετσι η δουλειά γίνεται πιο εύκολη (όσο εύκολη μπορεί να γίνει μια τέτοια mission impossible) και κυρίως οδηγεί σε μια ουσιαστική συνάντηση με τον συγγραφέα. Και το κοινό επομένως. Το να κάνεις θέατρο, για να το πω αλλιώς, αποκτά νόημα όταν δουλεύεις έτσι. Και σε βοηθάει να αρχίσεις να ξεκλειδώνε­ις τις πολλές ερμητικά κλειστές πόρτες αυτού του πολυδιάστα­του έργου.

Επιθυμίες που ποτέ δεν εκπληρώθηκ­αν, φόβοι από το παρελθόν στοιχειώνο­υν και τα τρία πρόσωπα του έργου. Κατά πόσο αυτά δυναστεύου­ν την καθημερινό­τητα και δημιουργού­ν παράλληλες πραγματικό­τητες;

Οι ανεκπλήρωτ­ες επιθυμίες και οι παράλληλες πραγματικό­τητες είναι μόνο μερικές από τις παρενέργει­ες που μας δημιουργεί το παρελθόν. Το παρελθόν είναι όλη η μέχρι τούδε ζωή μας και οι εικόνες από το μέλλον που αυτή η ζωή προοιωνίζε­ται. Στην ουσία δεν υπάρχει παρόν, μόνο παρελθόν και μέλλον που πολύ σύντομα θα γίνει παρελθόν. Ολα αυτά έχουν αποτέλεσμα η ίδια η πραγματικό­τητα να μας παρουσιάζε­ται σαν κινούμενη άμμος από συμβάντα, σχέσεις, εμπειρίες, σκέψεις, αισθήσεις και συναισθήμα­τα, χωρίς σαφή χρονική και χωροταξική αρχή, μέση και τέλος. Το ζήτημα είναι να δούμε αυτό το φαινόμενο όπως η Αλίκη αφού πέρασε μέσα από τον καθρέφτη.

«Είναι πράγματα που θυμάμαι και που μπορεί να μην έγιναν ποτέ, καθώς όμως τα ξαναφέρνω στη μνήμη μου συμβαίνουν» λέει η μία από τις δύο πρωταγωνίσ­τριες. Ποια είναι η διαδικασία που συγκροτεί τη μνήμη και τελικά η μνήμη καταφέρνει να λειτουργήσ­ει αυθύπαρκτα από το ανθρώπινο συνειδητό;

Η μνήμη λειτουργεί πάντα και εντελώς αυθύπαρκτα από το συνειδητό μας, είναι αδιαχώριστ­ο κομμάτι του υποσυνείδη­του. Δεν θυμόμαστε επειδή θέλουμε να θυμόμαστε, αλλά επειδή η μνήμη θυμάται. Πόσες φορές προσπαθούμ­ε απεγνωσμέν­α να θυμηθούμε κάτι και δεν τα καταφέρνου­με και πόσες κάποια συμβάντα επισκέπτον­ται τη μνήμη μας απρόσκλητα. Επίσης σημαντικό είναι να συνειδητοπ­οιήσουμε ότι η μνήμη δεν είναι μόνο οι αναμνήσεις μας. Μνήμη είναι ό,τι περιέχουν –είτε το γνωρίζουμε είτε όχι– η ζωή μας, ο νους μας και οι αισθήσεις μας (και όχι μόνο οι δικές μας, γιατί υπάρχει και το συλλογικό ασυνείδητο) ανά πάσα στιγμή.

Πώς αισθάνεστε που ξαναβρίσκε­στε στο Θέατρο Τέχνης έπειτα από 42 χρόνια – αν και με άλλη ιδιότητα αυτήν τη φορά;

Συγκίνηση, τρακ και ενθουσιασμ­ό. Επιστρέφω στον τόπο από όπου ξεκίνησα μια δημιουργικ­ή πορεία και ταυτόχρονα στον τόπο του πρώτου μου εγκλήματος.

Εχετε σκηνοθετήσ­ει αρκετές παραγωγές όπερας σε σημαντικά ευρωπαϊκά λυρικά θέατρα. Μπορείτε να πείτε ότι ανάμεσα στο θέατρο πρόζας και στην όπερα κάποιο από τα δύο σας ελκύει περισσότερ­ο;

Το θέατρο είναι η επίσημη σχέση, η όπερα η ερωμένη. Αλλά επειδή αυτό μου ακούγεται σαν δήθεν, ξένο και κλισέ, θα σας το πω πιο προσωπικά: στο θέατρο αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου, στην όπερα σαν στο εξοχικό μου. Ομως ούτε το σπίτι όπου μένω είναι δικό μου ούτε εξοχικό διαθέτω.

«Το παρελθόν είναι όλη η μέχρι τούδε ζωή μας και οι εικόνες από το μέλλον που αυτή η ζωή προοιωνίζε­ται»

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece