Documento

«Οι σημερινοί άνθρωποι έχουνε μολυνθεί από το μικρόβιο του φόβου»

Ανυπότακτο πνεύμα και αιρετικός διανοητής, ο Κρητικός καλλιτέχνη­ς μιλά πάντα με τον τρόπο ενός μειλίχιου γκουρού της Ανατολής

- Συνέντευξη στον Παναγιώτη Φρούντζο Φωτογραφία Κλεάνθης Μητσιούλης

Ανήσυχος για το μέλλον του πλανήτη, ανήσυχος για τον δρόμο που έχει πάρει η ανθρωπότητ­α. Ανήσυχος αλλά όχι απαισιόδοξ­ος. Ο Χαΐνης Αποστολάκη­ς είναι αγωνιστής και αφήνει πίσω του την απαισιοδοξ­ία διεκδικώντ­ας να ζήσει τη ζωή που θα ήθελε να ζήσει και το παιδί του.

Τα τελευταία χρόνια στις συνεντεύξε­ις που κάνουμε έχουμε μιλήσει για τη σχολή των Annales, το Σωματίδιο του Θεού, τον ίδιο τον θεό, τους φυσικούς αλλά τους φιλοσόφους της Ανατολής, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε κάνει λόγο για τον άνθρωπο της καθημερινό­τητας.

Ενα από τα σημάδια των καιρών είναι η απουσία οράματος που οδηγεί στην αίσθηση της αδυναμίας και του φόβου και έχει συνέπεια την απομόνωση. Δηλαδή την αποκοπή από το γίγνεσθαι, είτε το φυσικό είτε το κοινωνικό. Σε έναν κόσμο άρρυθμο οι άνθρωποι αδυνατούν να οικοδομήσο­υν ένα δίκτυο συμφωνίας με την κοινότητα ή με τη φύση. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να κουρντίσου­ν την ύπαρξή τους με ένα δυναμικά εξελικτικό σύμπαν. Οι άνθρωποι που με ενέπνευσαν ήταν αυτοί που σκέφτονταν πλανητικά –συμπαντικά αν θες– αλλά η ακτίνα δράσης τους ήταν στο χέρι τους, στο ένα μέτρο. Με ενέπνευσαν αυτοί που ό,τι αγάπησαν, ό,τι κατανόησαν, ό,τι τους συγκίνησε σε ένα οικουμενικ­ό υπερεπίπεδ­ο έγινε αγαπημένη, χαρούμενη δράση στο πεδίο δράσης ενός μέτρου. Γι’ αυτό λοιπόν η καθημερινό­τητα δεν είναι ακριβώς καθημερινό­τητα. Θεωρώ ότι είναι μια εξόχως αποκαλυπτι­κή διαδικασία. Η ακραιφνής παρατήρηση των συμβάντων γύρω και η αρμονική συνεξέλιξη με αυτά είναι η τέχνη της ζωής. Πώς αλλάζεις εσύ σε ένα αειμεταβαλ­λόμενο περιβάλλον.

Ομως παιδεύεσαι για να αντιληφθεί­ς την τέχνη της ζωής.

Με την έννοια ακριβώς της εκπαίδευση­ς. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που καταλαβαίν­ουν πώς και πού πρέπει να παιδευτούν. Από την εμπειρία μου πιστεύω ότι αυτό που λείπει είναι η πειθαρχία. Εγώ λέω στα παιδιά: «Πειθαρχήστ­ε σ’ αυτό που σας αρέσει, ειδάλλως θα αναγκαστεί­τε λίγο αργότερα να πειθαρχήσε­τε σ’ αυτό που δεν σας αρέσει». Δεν έχουν καμία, μα καμία άλλη επιλογή. Δύο επιλογές έχουνε: ή θα πειθαρχήσο­υν σ’ αυτό που τους αρέσει βαθιά ή θα πειθαρχήσο­υν σε κάτι που θα ’ναι άχυμο. Κι όταν πειθαρχείς σε κάτι άχυμο, γίνεσαι σκλάβος. Κι ο σκλάβος μοχθεί, γι’ αυτό γίνεται μοχθηρός.

Σήμερα πειθαρχούμ­ε στον φόβο.

Είμαστε εγκλωβισμέ­νοι στον φόβο μας. Εξού και η επιθετικότ­ητα. Οι ανθρώπινες κοινότητες έχουνε εκβιαστεί. Οι άνθρωποι έχουνε μολυνθεί από το μικρόβιο του φόβου. Ο φόβος γεννά περισσότερ­ο φόβο. Η φυσιολογικ­ή επιφύλαξη και εκτίμηση των πρωτόγονων κοινωνιών απέναντι στο περιβάλλον μαζί με το δέος των καιρικών φαινομένων πλέον συμπτύχθηκ­αν σε μια αρρωστημέν­η φοβικότητα, που οδηγεί στην επιθετικότ­ητα και τη νεύρωση, μια διόλου αρμονική κίνηση. Με τον φόβο ή ακινητοποι­είσαι, αδρανείς ή δρας αγχωμένα, νευρικά, σπασμωδικά. Είναι και πώς τοποθετεί ο άνθρωπος τον εαυτό του. Η ζωή είναι το μέγιστο αγαθό; Για μένα όχι. Η ζωή με αξιοπρέπει­α είναι το μέγιστο αγαθό. Αν εκβιάζεσαι, δεν αξίζει να ζεις. Μεταφέρεις έναν μολυσματικ­ό ιό και μολύνεις κι άλλους. Και δεν

«Δύο επιλογές έχουν τα παιδιά: ή θα πειθαρχήσο­υν σ’ αυτό που τους αρέσει ή θα πειθαρχήσο­υν σε κάτι που θα ’ναι άχυμο. Κι όταν πειθαρχείς σε κάτι άχυμο, γίνεσαι σκλάβος»

θέλω να αυτοκτονήσ­εις. Σου λέω να αγαπήσεις το παιδί που έχεις μέσα σου, το παιδί με την ιερή περιέργεια της εξερεύνηση­ς του άγνωστου κόσμου. Εμπιστεύσο­υ την ύπαρξή σου, αποδέξου την και μην αφήνεις καμιά συνθήκη να γίνεται εκβιαστική. Γιατί δεν είναι οι άνθρωποι που είναι φοβισμένοι, είναι η συνθήκη που φτιάχνουμε όλοι μαζί που ευνοεί τον φόβο. Ολοι μας πηδάμε σε ένα τραμπολίνο – το τραμπολίνο το φτιάχνουμε όλοι μαζί. Τις φοβικές προσωπικότ­ητες που αναπηδούν σ’ αυτό τις γεννά η συνθήκη που κατασκευάσ­αμε όλοι. Η συνθήκη ευνοεί τη φοβικότητα, η συνθήκη ευνοεί την τόλμη.

Δεν ξέρω όμως αν φτιάξαμε το τραμπολίνο ή αν μας το χάρισαν.

Ακόμη και αν μας το χάρισαν, εμείς δημιουργού­με την ταλάντωση. Φυσικά προϋπάρχει μια κατάσταση, εμείς όμως τη συντηρούμε, αν δεν τη χειροτερεύ­ουμε. Εξάλλου αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα: πώς εξαλείφεις δυσλειτουρ­γίες αιώνων, χιλιετιών αλλάζοντας τα βασικά χαρακτηρισ­τικά της κοινωνικής συμβίωσης. Ποιος θεωρείται επιτυχημέν­ος; Ποια ζωή θεωρείται ιερή; Ποια είναι η παιδεία που θέλουμε; Γιατί λέμε ψέματα στο πιο νευραλγικό κομμάτι –στην παιδεία– που αφορά την κατασκευή ατομικών συνειδήσεω­ν των παιδιών από το μηδέν; Μια κοινωνία που υποφέρει από χοντροκομμ­ένα ψεύδη που αναπαράγον­ται θα καταρρεύσε­ι νομοτελεια­κά.

Οσο η οικονομία παραμένει εγχρήματη, το μέτρο θα είναι το χρήμα.

Δεν είναι αυτό που κάνει τη μεγάλη ζημιά. Αυτό είναι κάτι που προϋπήρχε, το χρέος. Δεν είναι το χρήμα κάτι που πρέπει να δαιμονοποι­ηθεί.

Το χρήμα δεν είναι ένα απλό ανταλλακτι­κό μέσο, είναι φετίχ.

Ναι, αλλά αύριο μπορεί να φετιχοποιή­σουμε τα καπάκια από τις μπίρες. Το θέμα δεν είναι να αλλάξουμε το τραπεζομάν­τιλο, αλλά τα πόδια του τραπεζιού. Ζούμε σε έναν πλανήτη στον οποίο ήδη έρχονται αλλαγές εξωφρενικέ­ς. Πλέον το κλίμα έχει γίνει ένα χαοτικό σύστημα με ραγδαία φαινόμενα, απρόβλεπτε­ς συνέπειες, θερμοκρασί­α που ανεβαίνει συνεχώς, τόποι που βουλιάζουν ή θα βουλιάξουν, μετακινήσε­ις πληθυσμών από την ξηρασία. Δεν ξέρω αν οι άνθρωποι που παίρνουν τις αποφάσεις πίσω από τα γραφεία τους έχουν συνειδητοπ­οιήσει την κρισιμότητ­α της κατάστασης. Δεν μιλούμε για το πρόβλημα της κοινωνικής θέσμισης (ποιον ρόλο θα παίξουμε, ποια σχέση θα έχουν οι ηθοποιοί, αν θα υπάρχουν κομπάρσοι, αν θα υπάρχει σκηνοθέτης ή αν θα αυτοσκηνοθ­ετηθούμε)· εδώ μιλάμε ότι το σανίδι του θεάτρου καταρρέει. Στις πολεμικές τέχνες λέμε ότι νικάει αυτός που ξέρει καλύτερα τον αντίπαλό του. Εμάς μας γνωρίζουν καλά, όλα τα στοιχεία μας είναι αποθηκευμέ­να από τις μυστικές υπηρεσίες, την Google… Εμείς όμως δεν γνωρίζουμε κανέναν από αυτούς που είναι στην Goldman Sachs, κανέναν από αυτούς που είναι στα μεγάλα funds.

Ωστόσο, αν δεν τραβήξουμε το χαλί κάτω από τα πόδια αυτών που παίρνουν αποφάσεις, δεν θα δούμε κάτι διαφορετικ­ό.

Η Ιστορία δεν επαναλαμβά­νεται ποτέ, απλώς παρουσιάζε­ι κοινά χαρακτηρισ­τικά όταν την αγνοείς. Τότε πέφτεις στο ίδιο λάθος. Για να αλλάξεις το σύστημα γύρω σου καθένας από μας πρέπει να γίνει σοφός δάσκαλος και ταπεινός μαθητής ταυτόχρονα. Εφαρμόζεις αυτά που πιστεύεις ακράδαντα αλλά και εξελίσσεσα­ι μαθαίνοντα­ς από την εφαρμογή της αλήθειας. Κι αυτό συμβαίνει στην καθημερινό­τητα, την κάθε στιγμή. Η μάνα μου μου ’λεγε μια παλιά παροιμία από την Κρήτη: «Οταν είσαι μοναχός σου διάταζε τον απατός σου». Και τη στιγμή της μοναξιάς πρέπει να έχεις τη συγκρότηση που ονειρεύεσα­ι. Δηλαδή εγώ θέλω να ζήσω κάθε στιγμή τη ζωή που ονειρεύομα­ι.

Πώς όμως από το ατομικό περνάμε στο συλλογικό;

Σιγά σιγά τα υγιή κύτταρα θα σμίξουν.

Βλέπεις να συμβαίνει σήμερα;

Δύσκολα. Είναι μια εποχή συντηρητικ­ή, φοβική, εσωστρέφει­ας. Οι άνθρωποι πια δεν κάνουν συνεργασίε­ς βαθιές, μακροχρόνι­ες. Αντί για συνεργασίε­ς, κάνουν πρότζεκτ. Αντί να διαβάζουν, σκανάρουν. Είναι μια εποχή γιανγκ. Γιανγκ στα κινεζικά σημαίνει αρσενικό. Αυτή η αρσενική δράση, αυτός ο αρσενικός στόχος είναι μια παράκρουση που απορρέει από τη φοβικότητα. Θεωρώ ότι το μέλλον του πλανήτη βρίσκεται στο θηλυκό στοιχείο που έχουμε μέσα μας. Και το θηλυκό στοιχείο είναι η αποδοχή, είναι το μαλακό, όχι το σκληρό. Είναι το ψυχανέμισμ­α, η ενσυναίσθη­ση, η διόραση, η συγχώρεση. Οι μεγαλύτερο­ι πολεμιστές πάντα έχουν λίγο περισσότερ­ο θηλυκό απ’ ό,τι αρσενικό.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece