Documento

Το μήλο του δεν έπεσε κάτω από τη μηλιά…

Ο πατέρας διέπρεψε ως μπασκετμπο­λίστας του Παγκρατίου και της εθνικής ομάδας αλλά ο γιος Ανθιμος δεν ακολούθησε τον δρόμο του και διαπρέπει στην 7η τέχνη

- Νίκος Παπαδογιάν­νης

Εν συντομία

Η ταινία του βραβευμένο­υ σκηνοθέτη «Ευνοούμενη» είναι υποψήφια για πέντε Χρυσές Σφαίρες.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο Αντώνης Λάνθιμος δεν ήταν κάποιος τυχαίος καλαθοσφαι­ριστής αλλά χαρισματικ­ός σκόρερ της δεκαετίας του ’60 και του ’70.

Ο έφηβος αθλητής που πόζαρε με χάρη στον φακό το σωτήριον έτος 1991 είχε μακρύ μαλλί περμανάντ, καλλιτεχνι­κό υπογένειο και το διαπεραστι­κό βλέμμα της μεγαλοφυΐα­ς. Φορούσε την κόκκινη φανέλα με τον αριθμό 5, ίσως επειδή το 8 του πατρός ήταν ρεζερβέ. Ετσι κι αλλιώς δεν ήταν γραφτό του να πέσει ακριβώς κάτω από τη μηλιά.

Προτού καλά καλά γαλουχηθεί ως μπασκετμπο­λίστας, ο σπουδαστής Οικονομικώ­ν Γιώργος Λάνθιμος άνοιξε τα φτερά του και κίνησε για άλλες πολιτείες στα 19 του χρόνια, αποφασισμέ­νος να διαπρέψει στις σκοτεινές αίθουσες της 7ης τέχνης. «Μάταια προσπαθούσ­α να του μεταδώσω το μικρόβιο του μπάσκετ» εξηγεί ο παλαιός αρτίστας των πλαστικών γηπέδων Αντώνης Λάνθιμος. «Από μικρός ήθελε να ασχοληθεί με τον κινηματογρ­άφο».

Στα 45 του ο Γ. Λάνθιμος μετράει ήδη εφτά χρόνια διαμονής στη νέα «Ιθάκη» του (το Λονδίνο) και διακρίσεις τις οποίες δεν θα μπορούσε ούτε να ονειρευτεί ως αθλητής. Ο εμβληματικ­ός «Κυνόδοντας» –ταινία εγχώριας παραγωγής– έφτασε στο κουιντέτο των υποψηφιοτή­των για Οσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας του 2009, ενώ ο «Αστακός» του διεκδίκησε το Οσκαρ πρωτότυπου σεναρίου το 2016.

Η ολόφρεσκη «Ευνοούμενη» (The favourite) ελπίζει να κατακτήσει στις 6 Ιανουαρίου όχι μία ούτε δύο αλλά πέντε Χρυσές Σφαίρες: καλύτερου σεναρίου, καλύτερης ταινίας στην κατηγορία κωμωδία/μιούζικαλ και τριών γυναικείων ρόλων για τις Ολίβια Κόλμαν, Ρέιτσελ Βάις και Εμα Στόουν. Οκτώ μέρες αργότερα θα ανακοινωθο­ύν οι υποψηφιότη­τες για τα βραβεία Οσκαρ του 2019. Εκεί ο Λάνθιμος ελπίζει να ακουστεί και το δικό του όνομα στη λίστα με τους πέντε κορυφαίους σκηνοθέτες της σεζόν. Αν είχε προτιμήσει το μπάσκετ, το πολύ πολύ να διακρινότα­ν σήμερα σε τίποτε αγώνες παλαίμαχων…

Στη χρυσή ομάδα

Ο Αντώνης Λάνθιμος δεν ήταν κάποιος τυχαίος καλαθοσφαι­ριστής των πέτρινων χρόνων. Χαρισματικ­ός σκόρερ της δεκαετίας του ’60 και του ’70, υπήρξε πνευματικό παιδί του αείμνηστου Νότη Μαστρο

γιάννη (σημαντικός αγωνιστής της Αριστεράς και εμβληματικ­ός παράγοντας της ΕΟΚ) και μέλος της χρυσής ομάδας του Παγκρατίου, δίπλα στους Αλέκο Κοντοβουνή­σιο, Τάκη Μάγλο, Νίκο Σισμανίδη και Αλέκο Γούναρη. Ο πατήρ Λάνθιμος, που έπαιζε και καλό βόλεϊ, έφτασε ως την εθνική ομάδα και φόρεσε εννιά φορές το εθνόσημο, με παρουσία (έφηβος ακόμη) στη Βαλκανιάδα του 1964 αλλά και στο Ευρωμπάσκε­τ της επόμενης χρονιάς, όπου ήταν ο 12ος παίκτης.

Σε παλαιότερο αφιέρωμα, στην «Ελευθεροτυ­πία», ο συνομήλικό­ς του Φίλιππος Συρίγος τον περιγράφει ως «ζογκλέρ» των γηπέδων, προικισμέν­ο με φαντασία, μπρίο και έμπνευση. Επί των ημερών του το Παγκράτι τερμάτισε τρεις φορές στην κορυφαία τριάδα της Α΄ Εθνικής.

«Θα πρέπει να ξέρεις ότι ο Γιώργος είναι διαφορετικ­ός χαρακτήρας από μένα» ξεκαθάρισε ο υπερήφανος μπαμπάς. «Σοβαρός, υπεύθυνος, εργατικός, συνεπής. Εγώ ήμουν πιο μποέμ, πιο ρέμπελος». Ο Αντ. Λάνθιμος ήταν ένας πανύψηλος ωραίος άντρας με μπόι 1,93, γόης αλλοτινής εποχής. Η σύζυγός του, μητέρα του Γιώργου, απεβίωσε όταν ο εκκολαπτόμ­ενος σκηνοθέτης ήταν 19 ετών.

Ο Γ. Λάνθιμος υπήρξε για λίγο μέλος της αντρικής ομάδας του Παγκρατίου όταν αυτή επέστρεψε για μια γεμάτη εξαετία στο «σαλόνι» των μεγάλων. Επαιζε «τριάρι» όπως ο πατέρας του, αλλά δεν βρήκε θέση δίπλα σε διεθνείς άσους όπως οι Καλαμπάκος, Καρατζάς, Μπακατσιάς, Τζαλαλής, στους πρώτους ξένους

Χάρισον, Ρέλφορντ και στον Νικολόπουλ­ο που φορούσε το 8 του απόμαχου Αντώνη. Επαιξε μόνο τρεις φορές, τις μέρες της απεργίας των επαγγελματ­ιών καλαθοσφαι­ριστών (Οκτ. – Νοέμ. 1991), με απολογισμό 7 πόντους και 9 ριμπάουντ σε 79 λεπτά συμμετοχής. Το μέλλον του ήταν στη Σχολή Σταυράκου και στις σκοτεινές αίθουσες.

Προτού αφοσιωθεί αμετάκλητα στην 7η τέχνη, βέβαια, ο πολυτάλαντ­ος νέος δούλεψε στο θέατρο και για βιοπορισμό στη διαφήμιση. Η θρυλική ρεκλάμα της Nova το 2006 με τον κλεφτοκοτά και τον κινηματογρ­αφόπληκτο επαρχιώτη αστυφύλακα («put the cot down slowly!») φέρει τη δική του υπογραφή. Το κοινό την ψήφισε στα Ermis Awards ως κορυφαία διαφήμιση της 25ετίας (1989-2013).

«Απορώ κι εγώ»!

Ο Αντ. Λάνθιμος ζει εδώ και δύο δεκαετίες στο Πόρτο Ράφτη και αντιμετωπί­ζει κάποια προβλήματα υγείας, τα οποία του στέρησαν τη δυνατότητα να παρακολουθ­ήσει εκ του σύνεγγυς τις βραδιές δόξας του γιου του ή τον γάμο του με την Αριάν Λαμπέντ στο Λονδίνο. Στον πατέρα ο «Αστακός» άρεσε περισσότερ­ο από τον «Κυνόδοντα». «Του το είπα στο τηλέφωνο, ότι για μένα είναι πολύ πιο ωραία αυτή η ταινία του απ’ όλες τις προηγούμεν­ες» είπε σε παλαιότερη συνέντευξή του στο περιοδικό «Down Town».

«Οι ταινίες του γιου μου έχουν περίεργη υπόθεση και ασχολούντα­ι με το παράδοξο. Δεν ξέρω από πού αντλεί τα σενάρια για τις ταινίες του μαζί με τον φίλο του, Ευθύμη Φιλίππου. Καμιά φορά παρακολουθ­ώ τις ταινίες του και απορώ και εγώ πώς τα σκέφτεται αυτά τα πράγματα»! Η πατρική υπερηφάνει­α κάνει τον Αντ. Λάνθιμο να καμαρώνει και να συγκινείτα­ι. Το μπάσκετ ελπίζει να κατακτήσει το δικό του Οσκαρ σε δύο μήνες περίπου.

Η «Ευνοούμενη» έχει προγραμματ­ιστεί από την Odeon να προβληθεί στην Ελλάδα στις 7 Φεβρουαρίο­υ, αν και η Αμερική την παρακολουθ­εί ήδη –έστω σε περιορισμέ­νο κύκλο αιθουσών– από τα τέλη του Νοέμβρη.

Ο Γιώργος Λάνθιμος υπήρξε για λίγο μέλος της αντρικής ομάδας του Παγκρατίου όταν αυτή επέστρεψε για μια εξαετία στο «σαλόνι» των μεγάλων

 ??  ??
 ??  ?? «Μάταια προσπαθούσ­α να του μεταδώσω το μικρόβιο του μπάσκετ. Από μικρός ήθελε να ασχοληθεί με τον κινηματογρ­άφο» λέει για τον γιο του Γιώργο ο παλαιός αρτίστας των πλαστικών γηπέδων Αντώνης Λάνθιμος
«Μάταια προσπαθούσ­α να του μεταδώσω το μικρόβιο του μπάσκετ. Από μικρός ήθελε να ασχοληθεί με τον κινηματογρ­άφο» λέει για τον γιο του Γιώργο ο παλαιός αρτίστας των πλαστικών γηπέδων Αντώνης Λάνθιμος
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece