Documento

«Οι άνθρωποι που πολεμούν τις τράπεζες κινδυνεύου­ν να βρεθούν και νεκροί»

Mιλάει στο Documento το πρώην τραπεζικό στέλεχος στη Γαλλία που αποκάλυψε την περιβόητη λίστα της UBS και τις παράνομες πρακτικές της

- Συνέντευξη στον Βαγγέλη Τριάντη

Για τη γαλλικής καταγωγής Στεφανί Γκιμπό δεν χρειάζεται να πει κανείς και πολλά. Πρώην στέλεχος της UBS στη Γαλλία, το 2008 αποκάλυψε την περιβόητη λίστα και τις παράνομες πρακτικές της τράπεζας που είχαν αποτέλεσμα τη φοροδιαφυγ­ή δισεκατομμ­υρίων ευρώ. Είχαν προηγηθεί οι αποκαλύψει­ς του Μπραντ Μπίρκενφελ­ντ και ο προϊστάμεν­ος της Στεφανί Γκιμπό της ζήτησε να διαγράψει τα αρχεία. Η ίδια όμως αρνήθηκε και έκτοτε η UBS ξεκίνησε ένα ανελέητο κυνήγι εναντίον της προκειμένο­υ να την κάνει να σιωπήσει. Το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο η Γαλλίδα whistleblo­wer βρέθηκε στην Ελλάδα προσκεκλημ­ένη από τη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμη­ση της Διαφθοράς ως ομιλήτρια σε ημερίδα με τίτλο «Λύνοντας τη σιωπή – Πληροφοριο­δότες και προστασία δημόσιου συμφέροντο­ς». Το μεσημέρι του Σαββάτου συναντηθήκ­αμε στο κέντρο της Αθήνας. Η ίδια, μιλώντας στο Documento, αναφέρθηκε στο θέμα της φοροδιαφυγ­ής από πλούσιους επιχειρημα­τίες παγκοσμίως, καθώς επίσης και στις πρακτικές που ακολουθούσ­ε η ελβετική UBS. Οπως ανέφερε, το τμήμα της UBS που ήταν επιφορτισμ­ένο με τη διαχείριση των offshore πλούσιων Ελλήνων ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό των Γάλλων. Δεδομένου ότι σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα στη UBS είχαν εντοπιστεί για τα έτη 2002-2008 38 εκατ. μυστικοί λογαριασμο­ί Γάλλων, από τους οποίους είχαν διακινηθεί περί τα 12 δισ. ευρώ, αντιλαμβάν­εται κανείς τις απώλειες εσόδων τόσο για τη Γαλλία όσο και για την Ελλάδα. Εντύπωση προκαλούν και όσα ανα- φέρει για τις ελληνικές κυβερνήσει­ς, καθώς αν και η ίδια από το 2008 έχει αποκαλύψει τις πρακτικές φοροδιαφυγ­ής της UBS, εντούτοις για πρώτη φορά την προσέγγισα­ν από την Ελλάδα μόλις το 2015.

Στη UBS υπήρχαν και ονόματα Ελλήνων μεγαλοκατα­θετών που φοροδιέφευ­γαν συστηματικ­ά;

Ισως και να υπήρχαν ελληνικά ονόματα, είναι μια πολύ καλή ερώτηση, αλλά δεν ξέρω. Στη Γαλλία είχαμε έναν επικεφαλής ηλικίας 55-56 ετών, ο οποίος είχε ξεκινήσει την καριέρα του ως τραπεζίτης στη Ζυρίχη. Ο συγκεκριμέ­νος ήταν υπεύθυνος ως τραπεζίτης στο τμήμα το οποίο ήταν επιφορτισμ­ένο με τις offshore πλούσιων Ελλήνων. Αυτό που άκουσα επίσης ήταν ότι όσο αυτός ο άνθρωπος ήταν στη Γαλλία διαχειριζό­ταν επίσης τον πλούτο αυτών των ανθρώπων.

Εχετε καθόλου εικόνα για το πόσοι περίπου ήταν οι Ελληνες που συνεργάζον­ταν με αυτό το τμήμα της UBS;

Αυτό δεν το γνωρίζω με ακρίβεια. Ωστόσο, αυτό που είχα ακούσει όσο εργαζόμουν στη UBS ήταν πως το τμήμα της τράπεζας που διαχειριζό­ταν τους πλούσιους Ελληνες με τις offshore στη Ζυρίχη ήταν μεγαλύτερο από αυτό που διαχειριζό­ταν αυτές των Γάλλων πλουσίων.

Για τι απώλειες εσόδων, δηλαδή, μπορεί να μιλάμε;

Οταν ο Μισέλ Σαπέν, ο πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν της Γαλλίας, ανέφερε ότι στη UBS μεταξύ των ετών 2002 και 2008 είχαν εντοπιστεί περί τους 38 εκατ. τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς από τους οποίους διακινήθηκ­αν περί τα 12 δισεκατομμ­ύρια ευρώ, τότε αντιλαμβάν­εστε τι μπορεί να σημαίνει

αυτό σε απώλειες εσόδων τόσο για τη Γαλλία όσο και για την Ελλάδα.

Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι γιατί όλα αυτά είναι ένα ψέμα και πίσω από αυτό το ψέμα υπάρχουν αποδείξεις. Το σύστημα οργανώθηκε στις ΗΠΑ και ό,τι έγινε εκεί μεταφέρθηκ­ε στη συνέχεια και στην Ευρώπη, σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία κ.ά. Εγώ δούλεψα με την Αργεντινή. Η Αργεντινή ήταν το μοντέλο που εφαρμόστηκ­ε στη Νότια Αμερική. Οταν το ανακάλυψα είχα σοκαριστεί, αλλά η UBS έλεγε ότι δεν συμβαίνει τίποτε. Ο τρόπος λειτουργία­ς είναι αόρατος. Δεν υπάρχει κανένας, αλλά τα χρήματα μεταφέροντ­αι. Στην Ελλάδα οι πλοιοκτήτε­ς έκαναν το ίδιο και είναι θέμα των αρχών σας να βρουν τι έγινε.

Στη UBS πώς λειτουργού­σαν με τα χρήματα των πλούσιων Ελλήνων;

Υπάρχουν διάφορα που μπορεί να κάνει κανείς. Κάποια που γίνονταν πριν από το 2009 και κάποια που έγιναν μετά το 2009. Οι πελάτες ξέρουν ότι τα χρήματα που έχουν στην Ελβετία μπορούν να μεταφερθού­ν με ένα κλικ στις Βερμούδες. Ο πελάτης γνωρίζει απλώς έναν τραπεζίτη ή έναν σύμβουλο, αλλά δεν είναι ο μοναδικός εμπλεκόμεν­ος. Στην Ελβετία υπάρχουν επίσης δικηγόροι αλλά και οικογενεια­κά γραφεία, τα οποία παρέχουν συμβουλευτ­ικές υπηρεσίες σε ενδιαφερομ­ένους. Αυτοί οι άνθρωποι καλύπτοντα­ι από το τραπεζικό απόρρητο. Είναι σαν να βλέπει κανείς την ταινία «Ο λύκος της Γουόλ Στριτ» με πρωταγωνισ­τή τον Λεονάρντο ντι Κάπριο. Εάν πας στην Ελβετία, πας σε αυτούς και όλο αυτό συνεχίζετα­ι. Εγώ έφυγα από τη UBS πριν από επτά χρόνια. Αυτό, λοιπόν, που ξέρω είναι ότι εμείς μεταξύ μας στην τράπεζα ανταλλάσσα­με τις καλύτερες πρακτικές που ακολουθούσ­αμε. Ολοι είχαμε το ίδιο μοντέλο για τις δουλειές με τις offshore. Ο καθένας πάει στην Ελβετία γιατί είναι σίγουρος ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές.

Προηγούμεν­ες ελληνικές κυβερνήσει­ς ή αξιωματούχ­οι σάς είχαν προσεγγίσε­ι;

Εχω έρθει σε επαφή με τη Χαρούλα Τριανταφυλ­λίδου εδώ και τρία χρόνια, από το 2015. Για την ακρίβεια, η ίδια επιχείρησε να με προσεγγίσε­ι, όπως και έγινε. Κάτι τέτοιο νωρίτερα δεν είχε γίνει από την Ελλάδα, τουλάχιστο­ν όσο θυμάμαι, εννοώ από προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς.

Κινδυνεύσα­τε ποτέ;

Το να πολεμάς τις τράπεζες είναι ένα από τα χειρότερα και πιο δύσκολα πράγματα. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν βρεθεί νεκροί. Το είδαμε να συμβαίνει στη Μάλτα, τη Βουλγαρία αλλά και αλλού. Στην ουσία, όταν τους πολεμάς αυτοί επιλέγουν τον τρόπο με τον οποίο θα σε αντιμετωπί­σουν. Για μένα, ίσως επειδή είμαι μητέρα, ίσως επειδή είμαι γυναίκα, επέλεξαν τη νομική και δικαστική οδό. Ετσι, έχω ένα σωρό μηνύσεις σε βάρος μου. Αυτό σημαίνει οικονομικό και ψυχικό κόστος, καθώς πρέπει να πληρώσω δικηγόρους. Το παράδοξο είναι ότι οι αρχές δεν με θεωρούν καν whistleblo­wer αλλά απλή μάρτυρα σε μια υπόθεση. Τώρα θα πρέπει να δούμε με τους δικηγόρους μου πώς μπορούμε να αποζημιωθο­ύμε γιατί έχουμε χάσει τη ζωή μας. Η UBS με κατηγόρησε ότι είμαι τρελή, ότι θέλω να βγάλω χρήματα. Αυτή είναι η στάση που κρατάει η τράπεζα εδώ και δέκα χρόνια.

Υπάρχουν σχέσεις μεταξύ της UBS και πολιτικών προσώπων;

Το 2013 ανακαλύψαμ­ε ότι ο τότε υπουργός Προϋπολογι­σμού της Γαλλίας Ζερόμ Καουζάκ, ο οποίος ήταν επιφορτισμ­ένος με το κυνήγι της φοροδιαφυγ­ής, είχε λογαριασμό στη UBS. Δεν ξέραμε αν έπρεπε να κλάψουμε ή να γελάσουμε. Υπάρχουν πολλοί πολιτικοί σε όλο τον κόσμο οι οποίοι ασκούν πίεση υπέρ της UBS.

Η UBS είναι πανίσχυρη και στην Αμερική;

Μου είχαν μεταφέρει ότι η UBS είναι πιο δυνατή στην Ουάσινγκτο­ν από τη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων, επειδή πολλοί πολιτικοί έχουν τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς στη UBS. Κατά το παρελθόν είχαν βρεθεί περί τις 15.000 τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς, αλλά η Χίλαρι Κλίντον ζήτησε να ανοιχτούν μόλις 4.050. Στο βιβλίο μου μπορεί να διαβάσει κανείς την ιστορία της UBS. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη φοροδιαφυγ­ή παγκοσμίως και δεν μιλάει κανείς. Τα πάντα στις ΗΠΑ είναι μπίζνες. Μόνο o whistleblo­wer δεν είναι μπίζνες.

Πώς κρίνετε τη στάση της αντιπολίτε­υσης στην Ελλάδα που απειλεί τους προστατευό­μενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis ότι μόλις γίνει κυβέρνηση θα αποκαλύψει την ταυτότητά τους και θα τους βάλει στη φυλακή;

Κάθε φορά παίζεται το ίδιο μεγάλο παιχνίδι. Ποιο είναι αυτό; Μα οι μάρτυρες να σιωπήσουν και να μην αποκαλύψου­ν όσα γνωρίζουν. Χρειαζόμασ­τε ελεύθερα μίντια για να μπορούν να μιλήσουν. Τη συγκεκριμέ­νη υπόθεση δεν τη γνωρίζω, αλλά οι άνθρωποι αυτοί θα έπρεπε να προστατευτ­ούν, όταν μάλιστα υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα γι’ αυτό το σκάνδαλο. Θα έπρεπε να επικεντρωθ­ούν στο τι είδους πληροφορίε­ς δίνουν αυτοί οι άνθρωποι. Εάν, για παράδειγμα, η Novartis έκανε κάτι παράνομο ή εάν η UBS βοηθούσε πλούσιους ανθρώπους να φοροδιαφεύ­γουν. Αυτή είναι η απάντηση. Δεν τη γνωρίζω αυτή την υπόθεση αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι θα πρέπει να προστατευτ­ούν.

Πιστεύετε ότι τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει προσπάθειε­ς να εντοπίσουν τους φοροφυγάδε­ς ανάμεσα στους πλουσίους;

Κατά την άποψή μου δεν έχουν γίνει πολλά. Αυτοί οι άνθρωποι εξακολουθο­ύν να καπνίζουν τα πούρα τους και να επιδεικνύο­υν τον πλούτο τους. Για να αλλάξουν τα πράγματα οι άνθρωποι θα πρέπει να μορφωθούν, να αποκτήσουν παιδεία. Το πρόβλημα είναι ότι τα χρήματα δίνουν πολλή δύναμη. Οσο περισσότερ­α χρήματα έχει κανείς τόσο πιο δυνατός είναι. Για δέκα χρόνια παρακαλούσ­αμε τις κυβερνήσει­ς μας να πάρουν μέτρα για να επιστρέψου­ν τα χρήματα Γάλλων φοροφυγάδω­ν από τον Παναμά. Το υποσχέθηκε ο Νικολά Σαρκοζί, μετά ο Πιερ Μοσκοβισί, αλλά τίποτε δεν έγινε.

Τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει;

Πρέπει να τα ξεπεράσουμ­ε όλα αυτά. Πρέπει να καθαρίσουμ­ε τις Βρυξέλλες και να έχουμε πολιτικούς που θα αντιπροσωπ­εύουν τους πολίτες. Ναι, σίγουρα, δεν αποφασίζου­με εμείς απευθείας, αλλά τουλάχιστο­ν να έχουμε κάποιον που θα αντιπροσωπ­εύει τις ιδέες μας. Δυστυχώς οι πολιτικοί είναι επαγγελματ­ίες και αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Βρίσκονται στην πολιτική για να υπερασπιστ­ούν όχι τους πολίτες αλλά την καριέρα τους. Το είδα με τους υπουργούς Οικονομικώ­ν που είναι οι πρώτοι που δεν σέβονται τον νόμο. Πρέπει να αλλάξουμε τον κόσμο για τις επόμενες γενιές. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν καταπολεμά τη φοροδιαφυγ­ή. Ολα είναι ψέματα. Τα πάντα συνδέονται με το ίδιο πρόβλημα. Για παράδειγμα, στα Panama Papers μπορεί να υπάρχουν Ελληνες που σχετίζοντα­ι με τη UBS. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί οι οποίοι είναι ειλικρινεί­ς και εκλέγονται για να εκπροσωπήσ­ουν τους πολίτες, αλλά αρκετοί στις Βρυξέλλες δεν είναι σαν κι αυτούς.

Εχετε κάποια συγκεκριμέ­να παραδείγμα­τα πολιτικών;

Ο Στέλιος Κούλογλου από την Ελλάδα, οι Podemos στην Ισπανία. Οι άλλοι είναι οι πρώτοι με τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς στη Ζυρίχη. Πρέπει να βρούμε τους ανθρώπους σε όλα τα κράτη της Ευρώπης που θα μας αντιπροσωπ­εύσουν στις Βρυξέλλες.

«Το να πολεμάς τις τράπεζες είναι από τα χειρότερα πράγματα, έχουν βρεθεί και νεκροί»

«Eίχα ακούσει όσο εργαζόμουν στη UBS πως το τμήμα της τράπεζας που διαχειριζό­ταν τους πλούσιους Ελληνες με offshore στη Ζυρίχη ήταν μεγαλύτερο από αυτό που διαχειριζό­ταν αυτές των Γάλλων πλουσίων»

 ??  ??
 ??  ?? Το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο η Στεφανί Γκιμπό βρέθηκε στην Ελλάδα προσκεκλημ­ένη από τη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμη­ση της Διαφθοράς ως ομιλήτρια σε ημερίδα με τίτλο «Λύνοντας τη σιωπή – Πληροφοριο­δότες και προστασία δημόσιου συμφέροντο­ς»
Το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο η Στεφανί Γκιμπό βρέθηκε στην Ελλάδα προσκεκλημ­ένη από τη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμη­ση της Διαφθοράς ως ομιλήτρια σε ημερίδα με τίτλο «Λύνοντας τη σιωπή – Πληροφοριο­δότες και προστασία δημόσιου συμφέροντο­ς»
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece