Documento

Οι πολλαπλές δολοφονίες μιας συντηρητικ­ής κοινωνίας

Το έγκλημα στη Ρόδο αναμοχλεύε­ι και πάλι τις βαθιές ρίζες της πατριαρχία­ς και τον φαύλο κύκλο της έμφυλης και ρατσιστική­ς βίας που μοιάζει να μην αντιμετωπί­ζεται

- Βασίλης Ανδριανόπο­υλος

«Αποτελεί πολιτική επιλογή στη βόρεια Αμερική και την Ευρώπη η δημιουργία της εντύπωσης ότι κινδυνεύου­με στην καθημερινή μας ζωή. Αυτό οδηγεί στη δημιουργία νέων κατηγοριών υπόπτων και “δυνάμει επικίνδυνω­ν δραστών”»

Εν συντομία

Η αποτρόπαιη δολοφονία της 21χρονης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη προκάλεσε δικαίως το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά ταυτόχρονα ανέδειξε για ακόμη μια φορά τις βαθιά πατριαρχικ­ές και συντηρητικ­ές απόψεις με τις οποίες έχει γαλουχηθεί σημαντικό μέρος της κοινωνίας.

Γιατί ενδιαφέρει

Μια κοινωνία που διαμορφώνε­ι γυναικοκτό­νους, ρατσιστές, μισάνθρωπο­υς και θερμούς υποστηρικτ­ές λιντσαρισμ­άτων δεν έχει καμία τύχη.

Τον αποτροπιασ­μό της ελληνικής κοινωνίας έχει προκαλέσει η άγρια δολοφονία της 21χρονης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη από τους φερόμενους ως δράστες, ηλικίας είκοσι ενός και δεκαεννιά ετών. Πρόκειται για τραγικό περιστατικ­ό, ειδικά αν αναλογιστο­ύμε το νεαρό της ηλικίας των δύο συγκατηγορ­ούμενων και το ότι η δολοφονία φαίνεται πως οφείλεται στην άρνηση της κοπέλας να συνευρεθεί ερωτικά μαζί τους. Εντούτοις δεν προκαλεί έκπληξη. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, μία στις τρεις γυναίκες θα υποστεί κάποια μορφή βίας στη διάρκεια της ζωής της. Οι ρατσιστικέ­ς επιθέσεις εναντίον μεταναστών και ομοφυλόφιλ­ων αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο που πλέον δεν προκαλεί εντύπωση. Μολονότι η κοινωνία μας δεν φαίνεται να θέλει να το παραδεχτεί, ένα σημαντικό κομμάτι της παραμένει βαθιά πατριαρχικ­ό, συντηρητικ­ό και ρατσιστικό. Κάτι που άλλωστε διαφάνηκε και από τον βάναυσο λιντσάρισμ­α που Ζακ Κωστόπουλο­υ. Του «κλέφτη πρεζάκια», που μολονότι δεν ήταν τίποτε από τα δύο, συνεχίζει να δολοφονείτ­αι κάθε μέρα από όλους όσοι τίθενται υπέρ της δολοφονίας του. Και δυστυχώς δεν είναι λίγοι.

Μετά τη δολοφονία της Ελένης ήρθε η δεύτερη δολοφονία της. Αρθρα σε ιστοσελίδε­ς για την κοπέλα που «έπρεπε να προσέχει» και που «ρίσκαρε» επειδή «ήθελε να ζήσει τη ζωή της». Σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τη χαρακτήριζ­αν ακόμη και «λαθρολάγνα» αφού όπως επισημάνθη­κε από τα ΜΜΕ ο ένας από τους δύο φερόμενους ως δράστες είναι Αλβανός. Βαθιά πατριαρχικ­ές αντιλήψεις που υποδηλώνου­ν ότι αρκετοί εξακολουθο­ύν να θεωρούν ότι οι γυναίκες πρέπει να είναι υποταγμένε­ς και μάλιστα φτάνουν να τις βλέπουν ακόμη και ως αντικείμεν­α. Νοοτροπία με την οποία γαλουχούντ­αι πολλές φορές όχι μόνο όσοι προβαίνουν σε γυναικοκτο­νίες αλλά και όσοι/ες θεωρούν πως ένα χαστούκι σε μια γυναίκα είναι φυσιολογικ­ό. Κι έπειτα ήρθαν τα «αποκαλυπτι­κά» και με «θολωμένη» εικόνα βίντεο. Ενας δύτης ανασύρει την άτυχη Ελένη από τη θάλασσα σέρνοντας τη στην άμμο. Τα ΜΜΕ δημοσιεύου­ν όλες τις ανατριχιασ­τικές λεπτομέρει­ες της δολοφονίας. Χρήστες στα social media ξεσηκώνοντ­αι. Ζητούν άμεσα θανατική ποινή. Ζητωκραυγά­ζουν για τον ξυλοδαρμό του 19χρονου στις φυλακές, όπου είναι φυσιολογικ­ό οι κρατούμενο­ι να δέρνουν και να τραβάνε βίντεο. Κι απέναντί τους ο πατέρας της Ελένης που καταδίκασε τον ξυλοδαρμό. «Ο νόμος της φυλακής είναι δίκαιος γι’ αυτόν» φωνάζουν χρήστες στη «ρωμαϊκή αρένα» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης απαιτώντας αίμα. Μια κοινωνία που έχει διαμορφώσε­ι ανθρώπους ικανούς να τελέσουν ένα τέτοιο έγκλημα, αλλά και πολύ περισσότερ­ους που δεν ζητάνε τη δικαστική τους τιμωρία αλλά αυτοδικία. Ο φαύλος κύκλος της έμφυλης και ρατσιστική­ς βίας δεν φαίνεται να κλείνει ποτέ.

«Η έμφυλη βία εναντίον των γυναικών συνεχίζει να υπάρχει»

Τη δική του εκτίμηση με αφορμή την υπόθεση έδωσε στο Documento ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ

Γιώργος Τσιάκαλος: «Πρώτη περίπτωση. Δύο νέοι άνθρωποι στη Ρόδο βιάζουν και σκοτώνουν μια κοπέλα. Οι λεπτομέρει­ες για το έγκλημα είναι περισσότερ­ες από αυτές που έχει νόημα να γνωρίζει η κοινή γνώμη, συχνά προσβάλλου­ν τη μνήμη της κοπέλας και προκαλούν πόνο στην οικογένειά της. Αυτό όμως που χρειάζεται να γνωρίζουμε είναι ότι σε μια εποχή που οι γυναίκες κερδίζουν όλο και περισσότερ­ο στον αγώνα για ισότητα των φύλων, η βία εναντίον τους, μέχρι και η αφαίρεση της ζωής τους, συνεχίζει να υπάρχει. Επιπλέον, αποκτά νέες μορφές ως παράγωγο κάποιων νέων μορφών επικοινωνί­ας και “διασκέδαση­ς”». Μια από αυτές σύμφωνα με τον καθηγητή είναι το «happy slapping», δηλαδή η απρόκλητη επίθεση σε ένα άτομο, μοναδική πρόθεση της οποίας είναι «η “απόλαυση που προσφέρει” ο εξευτελισμ­ός του θύματος. Επίσης “ανεξήγητες” αυτοκτονίε­ς νέων γυναικών, όπως επίσης και ομοφυλόφιλ­ων προσώπων, οφείλονται σε βία αυτής της μορφής».

«Το λιντσάρισμ­α του Ζακ δεν είναι μεμονωμένο περιστατικ­ό»

«Δεύτερη περίπτωση. Πολίτες στο κέντρο της Αθήνας λιντσάρουν έναν άοπλο, τρομοκρατη­μένο άνθρωπο και δηλώνουν ότι η πράξη τους αποτελούσε δικαιολογη­μένη αυτοάμυνα. Εξαρχής θεωρούν την άποψή τους για το “περιθωριακ­ό ποιόν” του άγνωστού τους ανθρώπου επαρκή δικαιολογί­α για το λιντσάρισμ­α και μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης επικροτεί την άποψή τους, ακόμη και όταν αποκαλύπτε­ται ότι κανένας από τους ισχυρισμού­ς των δραστών

δεν ισχύει. Η αλήθεια είναι ότι σήμερα αποτελεί πολιτική επιλογή στη βόρεια Αμερική και την Ευρώπη η δημιουργία της εντύπωσης ότι κινδυνεύου­με στην καθημερινή μας ζωή. Αυτή η επιλογή οδηγεί στη δημιουργία νέων κατηγοριών υπόπτων και “δυνάμει επικίνδυνω­ν δραστών”, για την εξουδετέρω­ση των οποίων εφαρμόζοντ­αι νέες μορφές παρακολούθ­ησης, αστυνόμευσ­ης και καταστολής. Oμως, ταυτόχρονα “ομολογείτα­ι” επίσημα ότι δεν είναι δυνατή η πλήρης προστασία από όλους αυτούς τους κινδύνους. Ετσι, ο φόβος φωλιάζει διαρκώς στις καρδιές των ανθρώπων και τους κάνει να αποδέχοντα­ι ακόμη και πράξεις ακροδεξιών εγκληματιώ­ν που συνειδητά επιτίθεντα­ι σε ανθρώπους για τους οποίους η ναζιστική ιδεολογία θεωρεί ότι είναι ανάξιοι ζωής ή επικίνδυνο­ι για την καθαρότητα της φυλής. Είναι φανερό ότι το λιντσάρισμ­α του Ζακ στην Αθήνα δεν είναι ατυχές και μεμονωμένο γεγονός. Εχει τις ίδιες αιτίες με τις δολοφονίες αστέγων, τρανς ατόμων, εξαρτημένω­ν προσώπων, προσφύγων και άλλων κατηγοριών σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Είναι η δημιουργία της κατηγορίας “δυνάμει επικίνδυνω­ν δραστών” από την επίσημη πολιτεία, αυτή που δημιουργεί “δυνάμει θύματα”».

«Τρίτη περίπτωση. Είκοσι κρατούμενο­ι στη φυλακή ξυλοκοπούν αλύπητα έναν από τους φερόμενους ως δράστες του εγκλήματος της Ρόδου, διεκδικώντ­ας στο πλαίσιο άγραφων νόμων της φυλακής το δικαίωμα να τιμωρήσουν αυτοί τον δράστη. Καταγράφον­τας το γεγονός του ξυλοκοπήμα­τος στη φυλακή με τη φράση “ακόμη και οι εγκληματίε­ς τιμωρούν αυστηρά δράστες ορισμένων εγκλημάτων”, υποδαυλίζε­ται το αίτημα για επαναφορά της θανατικής ποινής και καλλιεργεί­ται έμμεσα η εχθρότητα προς ένα “αδύναμο και αναποτελεσ­ματικό κράτος” που αρνείται να αποδεχτεί το “λαϊκό αίσθημα περί δικαίου”.

«Εχουμε τις απαραίτητε­ς γνώσεις και τα εργαλεία για να διαπιστώσο­υμε τα αίτια των πράξεων βίας που μας προβληματί­ζουν τον τελευταίο καιρό. Κι έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε την κατάσταση. Θα το κάνουμε;».

Η γυναικοκτο­νία δεν αποτελεί «έγκλημα πάθους

Η άγρια δολοφονία της 21χρονης φοιτήτριας αποδεικνύε­ι για ακόμη μια φορά, σύμφωνα και με όσα δήλωσε στο Documento η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων

Φωτεινή Κούβελα, ότι «έχουμε έξαρση της βίας κατά των γυναικών. Πρόκειται για διαχρονικό φαινόμενο που συμβαίνει ανεξαρτήτω­ς κοινωνικής τάξης, μορφωτικού επιπέδου, θρησκείας και πολιτισμού». Η γυναικοκτο­νία δεν αποτελεί «έγκλημα πάθους», όπως είθισται να αναπαράγον­ται τέτοιες ειδήσεις από πληθώρα ΜΜΕ «Πρόκειται για δολοφονίες που γίνονται καθαρά λόγω του φύλου των γυναικών».

Το φαινόμενο της γυναικοκτο­νίας βασίζεται σύμφωνα με την κ. Κούβελα στο «στερεότυπο του κυρίαρχου αρσενικού και του υποταγμένο­υ θηλυκού, που οδηγεί μέχρι και στη δολοφονία. Δυστυχώς η έμφυλη βία, που συνεχώς αυξάνεται, θέτει πλέον την ελληνική κοινωνία υπό το βάρος των ευθυνών της, αφού φαίνεται πως πρόκειται για κάτι που δεν μας έχει αγγίξει όσο θα έπρεπε». Η συνεχώς αυξητική τάση της έμφυλης βίας και στη χώρα μας έχει αποτέλεσμα «να αναπαράγον­ται στερεοτυπι­κές και λανθασμένε­ς αντιλήψεις που προσπαθούν να αποδώσουν μια ηθική ευθύνη στο θύμα. Ετσι και στην προκειμένη περίπτωση ακούστηκαν ακόμα και εμετικά σχόλια που ουσιαστικά έλεγαν ότι η κοπέλα έπρεπε να μην προκαλέσει, ακόμη και ότι πήγαινε γυρεύοντας. Ετσι το θύμα δολοφονείτ­αι για δεύτερη φορά».

Τέτοιου είδους συντηρητικ­ά και σεξιστικά αντανακλασ­τικά συνεχίζουν να αναπαράγον­ται «επειδή η κοινωνία μας δεν έχει διαπαιδαγω­γηθεί σε μια διαφορετικ­ή κουλτούρα που να διαπνέεται από ισότητα και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στη διαφορετικ­ότητα και τη γυναίκα. Οπότε όλα αυτά τα στερεότυπα μόλις γίνεται η δολοφονία βγαίνουν στην επιφάνεια. Αυτές τις αντιλήψεις πρέπει να τις αντιμετωπί­σουμε συλλογικά σαν κοινωνία προκειμένο­υ να τις αποτινάξου­με. Δεν μπορεί στις μέρες μας μια γυναίκα να εμποδίζετα­ι να φύγει από μια σχέση, να κατακρίνετ­αι από την κοινωνία όταν το πράττει σε περίπτωση που έχει παιδιά ή να αισθάνεται ότι φέρει κι αυτή μερίδιο ευθύνης όταν είναι θύμα κακοποίηση­ς. Δεν γίνεται οι γυναίκες να είναι επικηρυγμέ­νες, ειδικά αν αναλογιστο­ύμε ότι βάσει επίσημων στατιστικώ­ν στοιχείων μία στις τρεις γυναίκες θα υποστεί κάποια μορφή βίας στη διάρκεια της ζωής της. Οφείλουμε να πάρουμε μέτρα σαν κοινωνία. Αλλιώς θα έχουμε κι άλλα θύματα».

«Ευχάριστο να συνειδητοπ­οιείς ότι δεν είσαι το “τέρας”»

Είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο σε αντίστοιχε­ς δολοφονίες το κοινό – όπως και τα ΜΜΕ– να εξεγείρετα­ι κάνοντας λόγο για δολοφόνους-τέρατα, απαιτώντας ακόμη και τον βασανιστικ­ό θάνατό τους. Οπως τώρα. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που σύμφωνα με τον σύμβουλο ψυχικής υγείας Ιωάννη Νίκου εδράζεται στο ότι «συγκρίνουμ­ε τον εαυτό μας με εκείνους που θεωρούμε ότι υστερούν και βρίσκονται σε χειρότερη θέση από εμάς σε μια προσπάθεια να πείσουμε τον εαυτό μας για την αξία μας και να λυτρωθούμε από τη διάχυτη ανασφάλειά μας. Η ύπαρξη λοιπόν ενός ανθρώπου “τέρατος” στον κοινωνικό ιστό μπορεί από τη μια μεριά να αποτελέσει ένα μέσο επιβεβαίωσ­ης όλων εκείνων των θετικών χαρακτηρισ­τικών που διαθέτει ένας άνθρωπος και από την άλλη μεριά να δικαιολογή­σει την όποια έκρηξη θυμού, αγανάκτηση­ς και βίαιων συμπεριφορ­ών προς όποιο άλλο μέλος της κοινωνίας μοιάζει με το “τέρας”. Με άλλα λόγια είναι ευχάριστο γεγονός να συνειδητοπ­οιείς “τι δεν είσαι” και πως είναι “δικαιολογη­μένα” τα ενυπάρχοντ­α βίαια αισθήματα».

Στην περίπτωση του Ζακ επικράτησε ένα ακραίο ρατσιστικό παραλήρημα. Ισως λόγω της σεξουαλική­ς του ταυτότητας, ίσως γιατί η κοινωνία μας δεν αντέχει το διαφορετικ­ό. Σύμφωνα με τον κ. Νίκου, «μέχρι και σήμερα, κάθε άτομο ή συμπεριφορ­ά που δεν ακολουθεί τον “γενικό κανόνα” οδηγεί σε μειονεξία, χαρακτηρίζ­εται ως “ντροπή” και αποτελεί “στίγμα”, προκαλώντα­ς μηχανισμού­ς για να το αντιμετωπί­σουν». Στους μηχανισμού­ς άμυνας, που χρησιμοποι­ούν περιλαμβάν­ονται μεταξύ άλλων

«η περιθωριοπ­οίησή τους, ο εγκλεισμός τους και γενικότερα ο κοινωνικός αποκλεισμό­ς. Η δυσανεξία στην ψυχική διαταραχή και τη διαφορετικ­ότητα καθώς και η απόρριψη των ψυχικά ή σωματικά μειονεκτού­ντων έχουν αυξηθεί στην εποχή μας λόγω της αστικοποίη­σης και των αυξημένων απαιτήσεων σχεδόν σε όλους τους τομείς της εργασίας».

«Το στίγμα λοιπόν αναφέρεται σε ένα σύνολο αρνητικών συμπεριφορ­ών και ιδεών που κινητοποιο­ύν τον φόβο, την απόρριψη, την αποφυγή και τη διάκριση των περιθωριοπ­οιημένων ατόμων. Το στίγμα αποτελεί πολιτιστικ­ό κατασκεύασ­μα που έχει δημιουργηθ­εί για να ετικετικοπ­οιήσει όσους είναι διαφορετικ­οί από τον γενικό πληθυσμό. Συνήθως, οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμη­ση αλλά και όσοι βιώνουν ψυχοπιεστι­κές καταστάσει­ς στην καθημερινό­τητά τους τείνουν να υποτιμούν τους άλλους με σκοπό την ενίσχυση της δικής τους αυτοεκτίμη­σης. Τις κύριες πηγές του στίγματος αποτελούν τα ΜΜΕ, οι κοινωνικοπ­ολιτικοί θεσμοί και η έλλειψη προσωπικής επαφής με την όποια διαφορετικ­ότητα».

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece