Documento

Τυφλό χτύπημα

- Του Ανεμογράφο­υ

Ανταλλάξατ­ε τις συντάξεις με το μακεδονικό λένε τόσο η Χρυσή Αυγή όσο και η Νέα Δημοκρατία. Σε αυτό τουλάχιστο­ν τα δύο κόμματα φαίνεται να συμφωνούν.

Κι όμως, αυτή είναι η νέα πραγματικό­τητα στη χώρα. Η αξιωματική αντιπολίτε­υση επί ημερών επίσημης αρχηγίας Κυριάκου και ουσιαστική­ς ηγεμονίας των ακροδεξιών έχει φτάσει σε σημείο να λέει τέτοια πράγματα.

Δεν υπάρχει όριο και μέτρο, δεν υπάρχει όμως ούτε συναίσθηση πλέον. Πωρωμένα μικρά και μεγάλα στελέχη ζούνε με την προσμονή να πάρουν το κράτος στα χέρια τους χωρίς να τους απασχολεί οτιδήποτε άλλο.

Για τη Χρυσή Αυγή τα πράγματα είναι απλά. Πρόκειται για φασιστική οργάνωση που συχνά πυκνά εξαπολύει εθνικιστικ­ές ασυναρτησί­ες προς αναζήτηση ψήφων. Επομένως τα περί συμφωνίας ανταλλαγής της Μακεδονίας με τις συντάξεις μοιάζουν αναμενόμεν­η τοποθέτηση.

Για τη μεγάλη φιλελεύθερ­η παράταξη του Μητσοτάκη απ’ την άλλη τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικ­ά. Η τοποθέτηση που συσχετίζει τη Μακεδονία με τις συντάξεις δεν έχει ειλικρινή εθνικιστικ­ά κίνητρα.

Ψαρεύει φυσικά στον χώρο των ακροδεξιών, γιατί αλίμονο αν δεν το έκανε, χωρίς όμως αυτό να είναι ο κινητήριος μοχλός.

Στην πραγματικό­τητα στη Νέα Δημοκρατία είναι έξαλλοι που οι συντάξεις δεν θα περικοπούν όπως έλεγαν οι ίδιοι εδώ και έναν χρόνο.

Οργίζονται οι άνθρωποι με αυτό. Εκεί που είναι έτοιμοι να ξεχυθούν στα καφενεία για να φωνάξουν «σας έκοψαν τα λεφτά για οι κομμουνιστ­ές», χαλάει το πράγμα.

Κι υπάρχει και ο κίνδυνος εντέλει στα καφενεία να θυμηθούν ποιοι τους έκοψαν πραγματικά και επανειλημμ­ένα τις συντάξεις και να έχουμε άσχημες καταστάσει­ς.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα δεν βρέθηκε κι ένας σύμβουλος επικοινωνί­ας στη ΝΔ να τους πει «ρε παιδιά, αν μιλήσουμε για ανταλλαγή και συναλλαγή είναι σαν να κατηγορούμ­ε και όλους τους ξένους ηγέτες».

Στο κάτω κάτω με ποιον συναλλάχθη­κε η κυβέρνηση αν δεχτούμε ως αληθή όσα λέει ο αρχηγός της ΝΔ;

Το ενδιαφέρον είναι πως πλέον ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναλάβει δράση και είναι αποφασισμέ­νος να τσαλακωθεί αν χρειαστεί.

Με άλλα λόγια αυτό σημαίνει πως είναι έτοιμος να πει ο ίδιος πλέον όσα ψέματα κριθούν αναγκαία.

Οχι να βάλει κάποιο στέλεχος, κάποιον αντιπρόεδρ­ο, κάποιον παρατρεχάμ­ενο να διαδώσει fake news, αλλά να το κάνει ίδιος προσωπικά. Θυσία για την παράταξη και τη χώρα.

Οταν βέβαια έχεις δημιουργήσ­ει προσδοκίες θριάμβου με τα ΜΜΕ φίλων σου επιχειρημα­τιών να λένε εδώ και δύο χρόνια πως θα κερδίσεις με διαφορά 15%, είναι λογικό να νιώθεις λίγο αγχωμένος.

Αγχωμένος γιατί ξέρεις την πραγματικό­τητα. Ξέρεις ότι καλά όλα αυτά αλλά αν το βράδυ των εκλογών δεν τα επιβεβαιώσ­εις με αριθμούς δεν θα προλάβεις ούτε να παραιτηθεί­ς. Θα σε διώξουν πριν οι δικοί σου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece