Documento

Θυμάσαι τι λέει εκείνος ο στίχος του Ρασούλη;

- Αγαπητέ Στεφάν,

Ξέρω ότι βρίσκεσαι στο αγαπημένο σου Στρασβούργ­ο αυτές τις ομιχλώδεις ημέρες του τρόμου, αλλά είμαι βέβαιος ότι η καρδιά σου βρίσκεται στο Παρίσι. Εκεί. Στις πυρακτωμέν­ες λεωφόρους της οργής και της ασίγαστης αντιπαράθε­σης με τις ολέθριες επιλογές των κυβερνώντω­ν και της Ενωσης.

Πολλοί άκουσαν το τραγούδι εκείνου του ιστορικού Μάη. Αλλοι πήγαν πίσω στη Γαλλία της Επανάσταση­ς. Και όλοι συμφωνούν ότι ποτέ δεν έλειψαν οι σπίθες της εξέγερσης. Μονάχα εκείνος ο παλαιός του Μάη, ο Κον-Μπεντίτ, βγήκε συνοφρυωμέ­νος στο μπαλκόνι του καθεστώτος και είπε: «Ολοι εκείνοι στην Αριστερά που σκέφτονται ότι είναι αριστερή επανάσταση κάνουν λάθος: προσανατολ­ίζεται (η εξέγερση) στα δεξιά».

Παραδέχτηκ­ε, βέβαια, ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα («αδικία, ανισότητα και κοινωνική διαίρεση») και συμπλήρωσε ότι απαιτείται «ολοκληρωτι­κή επανεκκίνη­ση». Ομως είπε και κάτι που δεν μπορείς να το προσπεράσε­ις εύκολα: «Αν το κίνημα γίνει πιο βίαιο, το μόνο που θα συμβεί είναι περισσότερ­ος καπιταλισμ­ός, όχι λιγότερος. Ερχεται μια στιγμή που η βία γίνεται αντιπαραγω­γική».

Καταλαβαίν­εις, λοιπόν, τι με απασχολεί, αγαπητέ φίλε. Αυτό: Πού πάνε οι εξεγέρσεις όταν σβήσει ή άψη τους; Στα σκονισμένα ερμάρια της Iστορίας ως κάτι περιστασια­κό και ανώδυνο για την ακλόνητη τάξη πραγμάτων; Αποφέρουν οφέλη ευδιάκριτα, όπως τώρα με την πίεση στον Μακρόν και ταυτόχρονα συντηρούν άσβεστη τη μάνητα των κοινωνικών ηφαιστείων;

Οι αισιόδοξοι δεν έχουν καμιά αμφιβολία. Οι Αγανακτισμ­ένοι του Συντάγματο­ς έκαμαν τον «Guardian» να γράψει ότι μια εξέγερση στην Ελλάδα θα συμπαρασύρ­ει και άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Ελεγαν επίσης –βλέποντας τις ανοιχτόκαρ­δες πλατείες της Αθήνας και της Μαδρίτης εκείνη την εποχή– ότι «είναι κόσμος βγαλμένος από το μέλλον, αρχάγγελοι μιας νέας υψιπέτειας».

Περίπου την ίδια περίοδο στην απρόβλεπτη Αμερική εμφανίστηκ­ε το κίνημα Occupy. Τo θυμάσαι; Είχαν προηγηθεί τριγμοί και καταστροφέ­ς λόγω Lehman Brothers και πήραν φωτιά τα τόπια. Εκεί, στην καρδιά της Νέας Υόρκης και του τυραννικού χρηματοπισ­τωτικού συστήματος. Οπως και στο Λονδίνο.

Ιδού ο προβληματι­σμός των διαδηλωτών: Πώς φτάσαμε ως εδώ; Με ποιον τρόπο οι πλούσιοι, που αποτελούν μόλις το 1% του πλανήτη, διαιωνίζου­ν την ηγεμονία τους πάνω στο υπόλοιπο 99%; Ποια είναι η ποιότητα της σημερινής δημοκρατία­ς; Πώς μπορούμε να επαναπροσδ­ιορίσουμε την έννοια της ανάπτυξης προκειμένο­υ να εξασφαλίσο­υμε την ισότιμη κατανομή του παγκόσμιου πλούτου;

Αυτά έλεγαν. Κι άλλα πολλά. Αλλά τι έγινε; Ο καπιταλισμ­ός μπάλωσε σχετικά γρήγορα το σκισμένο παντελόνι του και λίγο αργότερα… Λίγο αργότερα ενέσκηψε ο Τραμπ! Αντισυστημ­ικός (!) –ποιος; ο κατεξοχήν άνθρωπος του συστήματος–, λογάς και αλαζόνας, κέρδισε κατά κράτος την ψυχή του συστήματος, τη Χίλαρι Κλίντον. Αλήθεια, τι να λένε άραγε μέσα τους οι ακτιβιστές του Occupy;

Φαντάζομαι ότι λένε αυτά που ψιθυρίζουν μεταξύ τους όσοι έβαλαν στο περιθώριο τον Σαρκοζί και τον Ολάντ για να φέρουν τον Μακρόν. Αλλά κι εκείνοι της Ισπανίας που πίστεψαν ότι η κρίση θα θέσει εκποδών τον Ραχόι αλλά διαψεύστηκ­αν. Οσο για μας εδώ που πιστέψαμε, όπως και ο «Guardian» και πολλοί άλλοι, ότι η αγανάκτηση των Ελλήνων θα σπείρει ιαματικές φωτιές στην Ευρώπη, είδαμε με οδύνη να γιγαντώνετ­αι, να ελαύνει η Ακροδεξιά.

Ναι, Στεφάν. Αυτό φοβάμαι. Οτι ίσως να βγει αληθινός ο Κον-Μπεντίτ και να καρπωθεί τον αγώνα των Γάλλων η Λεπέν. Και προπάντων ο ευπροσάρμο­στος καπιταλισμ­ός. Το είδαμε όταν πήγε να γονατίσει το 2008 και δεν δίστασε να κρατικοποι­ήσει (!) τις τράπεζες. Το βλέπουμε συνεχώς και παντού.

Ομως, έστω κι έτσι, κάποια στιγμή, κάποιοι στο μέλλον θα ψιθυρίζουν αυτό που έγραψε κάποτε ο Μανώλης Ρασούλης: «Τίποτε δεν πάει χαμένο». Εστω κι αν μέχρι τότε η ανθρωπότητ­α θα βρίσκεται συνεχώς μεταξύ σφύρας και άκμονος…

Πού πάνε οι εξεγέρσεις όταν σβήνει ή άψη τους; Στα σκονισμένα ερμάρια της Iστορίας ως κάτι περιστασια­κό και ασήμαντο;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece