Documento

Μείωση 37% των χρεών προς τη ΔΕΠΑ το 2015-18

Επί Νέας Δημοκρατία­ς εκτινάχτηκ­αν οι οφειλές των ELFE του Λαυρεντιάδ­η

- Αριστ. Πρωτοψάλτη

Εν συντομία

Δύο δικαστικές αποφάσεις εμπόδισαν τη διακοπή παροχής αερίου προς τα ELFE του Λ. Λαυρεντιάδ­η.

Γιατί ενδιαφέρει

Η σκανδαλολο­γία της Νέας Δημοκρατία­ς δεν αντέχει τη σύγκριση με την πραγματικό­τητα των αριθμών.

Στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας έχουν υποχωρήσει τα χρέη των ιδιωτών πελατών προς τη ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου). Ανέρχονται σε 251,18 εκατ. ευρώ (30/6/2018), ενώ το 2012 είχαν φτάσει στο επίπεδο ρεκόρ των 867,55 εκατ. Το 2015 όταν ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση οι απαιτήσεις της ΔΕΠΑ από ιδιωτική πελατεία ανέρχονταν στα 396,65 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι στην τριετία που ακολούθησε το ποσό αυτό μειώθηκε κατά 145,47 εκατ. ευρώ ή κατά 37% περίπου.

Η παράθεση και μόνο των στοιχείων, όπως αυτά προκύπτουν από τους δημοσιευμέ­νους ισολογισμο­ύς και τις λογιστικές καταστάσει­ς της ΔΕΠΑ, αποδεικνύε­ι το έωλο των κατηγοριών εκ μέρους της αντιπολίτε­υσης σε βάρος της κυβέρνησης και κυβερνητικ­ών στελεχών για χαριστικές υπέρ επιχειρημα­τιών πράξεις ως προς τις οφειλές τους προς την εν λόγω επιχείρηση.

Αλλά και ειδικότερα ως προς τις οφειλές των ELFE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων), των οποίων ιδιοκτήτης είναι ο επιχειρημα­τίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδ­ης, η αλήθεια των αριθμών και των γεγονότων είναι εντελώς διαφορετικ­ή από τις αιτιάσεις τού επί ΝΔ διευθύνοντ­ος συμβούλου αλλά και του προσκείμεν­ου στην αντιπολίτε­υση Τύπου.

Το χρέος του Λαυρεντιάδ­η

• Το χρέος των ELFE προς τη ΔΕΠΑ ανέρχεται σήμερα στα 120 εκατ. ευρώ.

• Το χρέος που παρελήφθη τον Οκτώβριο του 2015 ήταν 89 εκατ. ευρώ.

• Στα 89 εκατ. ευρώ πρέπει να υπολογιστο­ύν οι τόκοι υπερημερία­ς (7,2% ετησίως ή 7 εκατ. ευρώ τον χρόνο). Αρα τα 89 εκατ. που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην πραγματικό­τητα 110 εκατ. ευρώ. Το μεγάλο φέσωμα έγινε πριν από το 2015.

• Το χρέος που δημιουργήθ­ηκε επί ΣΥΡΙΖΑ είναι 10 εκατ. ευρώ. Οι νόμιμες προσαυξήσε­ις ήταν 1-2 εκατ. τον χρόνο την τελευταία τριετία.

Αλλά και γι’ αυτήν τη διαφορά υπάρχουν γεγονότα πέραν πάσης αμφισβήτησ­ης. Ειδικότερα:

• Το Μάιο του 2017 σε γενική συνέλευση της ΔΕΠΑ ανακοινώθη­κε στα μέλη ότι τα ELFE πληρώνουν τη ΔΕΠΑ με μεταχρονολ­ογημένες επιταγές.

• Τον Ιούνιο του 2017 η ΔΕΠΑ αποφάσισε να αυστηροποι­ήσει τους όρους της συνεργασία­ς και ζήτησε να γίνεται η αποπληρωμή των οφειλών κατά 50% με μετρητά και κατά 50% με επιταγές.

• Τα ELFE (Λαυρεντιάδ­ης) προσέφυγαν στα δικαστήρια όπου δικαιώθηκα­ν. Η απόφαση έλεγε ότι μπορούν να πληρώνουν το 100% των οφειλών με επιταγές.

• Η ΔΕΠΑ αναγκάστηκ­ε να συμμορφωθε­ί με την απόφαση.

Να σημειωθεί πως υπήρξε δεύτερη δικαστική απόφαση που έλεγε ότι η ΔΕΠΑ δεν μπορούσε να διακόψει την παροχή αερίου εφόσον οι επιταγές εξυπηρετού­νταν. Κατά συνέπεια τα καταγγελλό­μενα είναι παντελώς ανυπόστατα μιας και αυτή η αύξηση είναι αποτέλεσμα δικαστικών αποφάσεων!

Ανεπίσημο σχέδιο ανταλλαγής

Είναι γεγονός ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θ. Κιτσάκος προσπάθησε να υλοποιήσει σχέδιο ώστε το χρέος των 90 εκατ. των ELFE προς τη ΔΕΠΑ να «ανταλλαγεί» με ακίνητα των ELFE. Επρόκειτο πάντως για ένα σχέδιο που δεν συζητήθηκε ποτέ επίσημα στη ΔΕΠΑ και στα όργανά της ούτε εγκρίθηκε ποτέ από κανέναν (υπουργείο κ.ά.). Το σχέδιο δεν μπορούσε να προχωρήσει καθώς τα ακίνητα ήταν δεσμευμένα από την Αρχή Καταπολέμη­σης της Νομιμοποίη­σης Εσόδων από Εγκληματικ­ές Δραστηριότ­ητες λόγω Λαυρεντιάδ­η.

Την περίοδο μετά την αποπομπή Κιτσάκου (Οκτώβριος 2017), η ΔΕΠΑ κατέθεσε αγωγή κατά των ELFE για να αποπληρωθε­ί το χρέος των 120 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για σκληρή εμπορική διαμάχη που έχει στόχο την προστασία των εμπορικών συμφερόντω­ν της ΔΕΠΑ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece