Documento

Επενδύσεις, νέα προϊόντα και εξαγωγές για το 2019

Ξεκινά η παραγωγή μηλίτη στην Ελλάδα αρχές του νέου έτους στο εργοστάσιο της Πάτρας

- Ξανθή Γούναρη

Εν συντομία

Νέες επενδύσεις 43 εκατ. ευρώ από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία για την περίοδο 2019-2021, νέα γραμμή παραγωγής και έναρξη εξαγωγών στην αμερικανικ­ή αγορά.

Γιατί ενδιαφέρει

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία με τη λειτουργία της παράγει προστιθέμε­νη αξία 620 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα.

Με τη συνολική προστιθέμε­νη αξία της το 2017 να υπολογίζετ­αι σε 620 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχε­ί στο 0,35% του ΑΕΠ της χώρας, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ξεκινά ένα νέο επενδυτικό τριετές πλάνο ύψους 43 εκατ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάν­εται η εγχώρια παραγωγή μηλίτη στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Πάτρα.

«Ελπίζουμε να είναι τέτοιες οι συνθήκες που να μας επιτρέψουν να επενδύσουμ­ε περισσότερ­α» επισήμανε ο Αλέξανδρος Δανιηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, κατά την παρουσίαση της μελέτης για τον αντίκτυπο της εταιρείας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, και πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ για να επενδύουμε. Είμαστε εδώ για να παράγουμε αξία».

Από το εν λόγω επενδυτικό πρόγραμμα 2 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη μείωση του περιβαλλον­τικού αποτυπώματ­ος του εργοστασίο­υ της εταιρείας στην Πάτρα, ενώ τα υπόλοιπα κεφάλαια θα διατεθούν στη βελτιστοπο­ίηση της παραγωγική­ς διαδικασία­ς σε όλες τις μονάδες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, στις δράσεις εμπορίας και μάρκετινγκ, σε υλικά συσκευασία­ς κ.λπ.

Η παραγωγή μηλίτη

Σε περίπου δύο μήνες, στα τέλη Φεβρουαρίο­υ, έχει προγραμματ­ιστεί να ξεκινήσει η διαδικασία για την παραγωγή μηλίτη στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Πάτρα.

Στο εργοστάσιο της Πάτρας όπου θα παράγονται και τα δύο σήματα μηλίτη του ομίλου που σήμερα εισάγονται από το εξωτερικό (Μηλοκλέφτη­ς και Strongbow) προμηθεύτρ­ια εταιρεία του χυμού μήλου, που αποτελεί την κύρια πρώτη ύλη για την παρασκευή μηλίτη, θα είναι η βιομηχανία χυμών – κονσερβοπο­ιημένων φρούτων Αφοί Χριστοδούλ­ου.

Η νέα παραγωγική δραστηριότ­ητα θα απορροφήσε­ι κεφάλαια ύψους περί τα 2,2 εκατ. ευρώ που θα αφορούν επενδύσεις σε μηχανολογι­κό εξοπλισμό για τη νέα γραμμή παραγωγής και την κάλυψη κόστους πρώτων υλών, υλικών συσκευασία­ς και μεταφορικώ­ν.

Η ΑΛΦΑ στην Αμερική

Η ενίσχυση της εξωστρέφει­ας βρίσκεται στο επίκεντρο του αναπτυξιακ­ού σχεδιασμού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και ήδη έχει δρομολογηθ­εί στο εξαγωγικό της portofolio για να συμπεριληφ­θεί και η μπίρα ΑΛΦΑ, που εντός της νέας χρονιάς και πιθανόν στο τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους θα αρχίσει να διατίθεται στην αγορά των ΗΠΑ. Η εξαγωγή της ΑΛΦΑ στη μεγάλη αμερικανικ­ή αγορά θα γίνει μέσω του δικτύου του ομίλου Heineken, μητρικού ομίλου της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Το προϊόν θα μπει σε καταστήματ­α μαζικής εστίασης των ΗΠΑ με έμφαση σε περιοχές όπου υπάρχει έντονο ελληνικό στοιχείο. Σε πρώτη φάση στόχος είναι να χτιστεί το brand στην εστίαση ώστε έπειτα από έναν χρόνο να εξεταστούν οι προοπτικές που υπάρχουν επί αμερικανικ­ού εδάφους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece