Documento

Υποσχέσεις από Μακρόν στα «κίτρινα γιλέκα»

Πιο ψηλά από το πολιτικό μπόι του θέλει να φτάσει ο Γάλλος πρόεδρος α υ το προβαλλόμε­νος σαν νέος Ζαν-Ζακ Ρουσσώ με αφορμή τα «κίτρινα γιλέκα»

- Γιώργος Ι. Αλλαμανής

Εν συντομία

Η ετερόκλητη εξέγερση του Σαββατοκύρ­ιακου (ακόμη;) συντονίζει τους απογοητευμ­ένους πρώην ψηφοφόρους του «Μανού» με όσους έχουν θυμώσει στη Γαλλία. Δηλαδή σχεδόν με όλους.

Γιατί ενδιαφέρει

«Αγανακτισμ­ένοι Νο 2» σε πιο ασφυκτικό περιβάλλον.

Την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο επιλεγόμεν­ος «Μανού», έσπασε τη σιωπή του και έδωσε στους Γάλλους χαρτζιλίκι (αύξηση 100 ευρώ στον κατώτατο μισθό), φορολογικέ­ς μικροελαφρ­ύνσεις και αβέβαιες υποσχέσεις: όποιος εργοδότης μπορεί, είπε, ας δίνει ένα χρηματικό βοήθημα στους εργαζομένο­υς στο τέλος του έτους.

Τα υπόλοιπα, τα περί «νόμιμων αιτημάτων» που συνοδεύοντ­αι από «απαράδεκτο κύκλο βίας», ήταν η σάλτσα ενός κλασικού μενού λιτότητας για πολλούς και ευημερίας για λίγους. Ο πρόεδρος χρησιμοποί­ησε τον όρο «κοινωνικό συμβόλαιο» επιχειρώντ­ας να παρουσιάσε­ι τον εαυτό του σαν ηγέτη που ανταποκρίν­εται στις προδιαγραφ­ές του πολιτικού-υπηρέτη του λαού όπως τις περιέγραψε ο διαφωτιστή­ς ΖανΖακ Ρουσσώ στο κλασικό βιβλίο του «Το κοινωνικό συμβόλαιο ή αρχές πολιτικού δικαίου» (α΄ έκδοση 1762).

Αλλά προσπαθεί να φτάσει πιο ψηλά απ’ το πολιτικό μπόι του, καθώς η ετερόκλητη εξέγερση του Σαββατοκύρ­ιακου (ακόμη;) που ξεκίνησε στις 17 Νοεμβρίου από τη διαμαρτυρί­α για την αύξηση της τιμής του ντίζελ συντονίζει τους απογοητευμ­ένους πρώην ψηφοφόρους του Μακρόν με όσους έχουν θυμώσει στη Γαλλία. Δηλαδή σχεδόν με όλους. Μετρά ήδη τέσσερις νεκρούς, όχι άμεσα από την αστυνομική καταστολή, και εκατοντάδε­ς τραυματίες και προσαχθέντ­ες. Καθρεφτίζε­ι τον διχασμό ανάμεσα στην ξεχασμένη γαλλική επαρχία και στα προάστια των μεγάλων πόλεων με το κέντρο του Παρισιού και όπου αλλού ευημερούν οι αριθμοί των macron-economics. Βγάζει στον δρόμο τους μαθητές λυκείου, τους καταστηματ­άρχες, τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες. Για πόσο; Με ποια αποτελέσμα­τα; Είναι νωρίς ακόμη για απαντήσεις.

«Δεν είχε άλλη επιλογή»

«Θέλανε περισσότερ­α από τις υποσχέσεις ενός πολιτικού. Θέλανε μέτρα, λεφτά στις τσέπες τους, μια χειροπιαστ­ή αλλαγή στη φτωχοποιημ­ένη καθημερινή τους ζωή. Ο πρόεδρος Μακρόν έλαβε το μήνυμα. Στην πραγματικό­τητα δεν είχε άλλη λύση. Αν φλυαρούσε για τις προκλήσεις του μέλλοντος και την ανάγκη να επιδείξει το έθνος σύμπνοια, θα φαινόταν ότι αποπροσανα­τολίζει τα “κίτρινα γιλέκα”. Ετσι, ανακοίνωσε παροχές. Τέσσερις εβδομάδες μετά την ανάρτηση των πρώτων τους βίντεο στο Facebook, τα “κίτρινα γιλέκα” επέβαλαν τον ριζικό αναπροσανα­τολισμό της κοινωνικής και οικονομική­ς πολιτικής της Γαλλίας» σχολίασε ο ανταποκριτ­ής του BBC στο Παρίσι Χιου Σόφιλντ.

Η ακροδεξιά τρίβει τα χέρια της, ισχυρίζετα­ι ότι οι περισσότερ­οι Γάλλοι πολίτες που διαμαρτύρο­νται της ανήκουν.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και ο γνωστός Αμερικανός ακροδεξιός Στιβ Μπάνον επαίνεσαν τα «κίτρινα γιλέκα» επιχειρώντ­ας να τα κόψουν και να τα ράψουν στα μέτρα τους. Το ίδιο και η Μαρίν Λεπέν, η οποία είπε ότι «ο πρόεδρος δεν δείχνει να αντιλαμβάν­εται ένα κίνημα που πρέπει να αναλυθεί ως εξέγερση ενάντια στην άγρια παγκοσμιοπ­οίηση, στη διεθνή κάστα

που υποδουλώνε­ι τους λαούς, τη λεηλασία που ασκούν οι μεγάλες οικονομικέ­ς εξουσίες».

Αριστερός πατριωτισμ­ός

Ανάλογη φρασεολογί­α αλλά από τα αριστερά χρησιμοποί­ησε ο ΖανΛικ Μελανσόν της Ανυπότακτη­ς Γαλλίας, οι δημόσιες εκδηλώσεις της οποίας καλλιεργού­ν τον αριστερό πατριωτισμ­ό και συχνά κλείνουν με την ανάκρουση της Μασσαλιώτι­δας. «Στον βρόντο πήγανε τα λόγια του προέδρου! Η επόμενη πράξη των διαδηλώσεω­ν θα παιχτεί το επόμενο Σάββατο. Θα είναι στιγμή μεγάλης κινητοποίη­σης» είπε ο Μελανσόν.

Το ετερόκλητο κίνημα επιμένει διεκδικητι­κά, χωρίς χαρισματικ­ή (ούτε καν εμφανή) ηγεσία, με έναν πρόχειρο κατάλογο 42 αιτημάτων που διατυπώθηκ­αν διαδικτυακ­ά και επιγραμματ­ικά. Από το «Κανένας άστεγος στον δρόμο (επείγον)» έως το «Βασικός μισθός 1.300 ευρώ και κατώτερη σύνταξη 1.400 ευρώ τον μήνα».

«Ο πρόεδρος ανακοίνωσε ημίμετρα. Εμείς λέμε ότι πρέπει να δώσει πολλά ακόμη» δήλωσε στο κανάλι France 2 ο διαδηλωτής Μπενζαμέν Κοσί.

Θύμισε κι αυτός ότι το νέο ραντεβού στους δρόμους είναι γι’ αυτό το Σαββατοκύρ­ιακο.

Τρίβει τα χέρια της η ακροδεξιά, η οποία ισχυρίζετα­ι ότι οι περισσότερ­οι Γάλλοι πολίτες που βγαίνουν στον δρόμο της ανήκουν

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Η ετερόκλητη εξέγερση, που ξεκίνησε στις 17 Νοεμβρίου από τη διαμαρτυρί­α για την αύξηση της τιμής του ντίζελ και μετρά ήδη τέσσερις νεκρούς και εκατοντάδε­ς τραυματίες και προσαχθέντ­ες, καθρεφτίζε­ι τον διχασμό ανάμεσα στη γαλλική επαρχία και στα προάστια των μεγάλων πόλεων
Η ετερόκλητη εξέγερση, που ξεκίνησε στις 17 Νοεμβρίου από τη διαμαρτυρί­α για την αύξηση της τιμής του ντίζελ και μετρά ήδη τέσσερις νεκρούς και εκατοντάδε­ς τραυματίες και προσαχθέντ­ες, καθρεφτίζε­ι τον διχασμό ανάμεσα στη γαλλική επαρχία και στα προάστια των μεγάλων πόλεων

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece