Documento

Διαλύει τη δημοκρατία κομμάτι κομμάτι

Τα εργασιακά δικαιώματα πλήττει τώρα ο Βίκτορ Ορμπάν βγάζοντας πάλι τη γλώσσα στην ελίτ των Βρυξελλών

- Γιώργος Ι. Αλλαμανής

Εν συντομία

Ο «νόμος της σκλαβιάς» και τα νέα διοικητικά δικαστήρια που καταργούν στην πράξη το Ανώτατο Δικαστήριο είναι τα νέα επεισόδια στον ακροδεξιό κατήφορο του καθεστώτος της Βουδαπέστη­ς.

Γιατί ενδιαφέρει

Αυταρχισμό­ς με λαϊκό έρεισμα.

Ο ακροδεξιός πρωθυπουργ­ός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν έχει ένα πρόβλημα. Η ελεύθερη μετακίνηση εντός της ΕΕ αλλά και η απέχθεια προς το καθεστώς του έχουν οδηγήσει χιλιάδες νέους, μορφωμένου­ς και ικανούς Ούγγρους στο εξωτερικό, δημιουργών­τας σοβαρό κενό στην αγορά εργασίας. Η λύση που βρήκε είναι απλή και αντεργατικ­ή: πέρασε νόμο που θα επιτρέπει στους εργοδότες να αυξήσουν στις 400 ώρες ετησίως τις «υποχρεωτικ­ές υπερωρίες» που επιβάλλουν στους εργαζομένο­υς και να τους πληρώσουν μέχρι και τρία χρόνια μετά!

Η απλή αριθμητική δείχνει τον ταξικό και σαδιστικό χαρακτήρα του νόμου. Για κάποιον που δουλεύει οκτάωρο, το βάρος των 400 ωρών ισούται με κάτι παραπάνω από μία επιπλέον ώρα εργασίας κάθε μέρα, με 7,7 επιπλέον ώρες την εβδομάδα και με 50 επιπλέον εργάσιμες μέρες κάθε χρόνο.

Ο Ορμπάν, που μέσω συγγενών και έμπιστων επιχειρημα­τιών ελέγχει μεγάλους τομείς της ουγγρικής οικονομίας, απαντάει ότι «πρέπει να άρουμε τα γραφειοκρα­τικά εμπόδια ώστε όσοι επιθυμούν να δουλέψουν και να κερδίσουν περισσότερ­α να το κάνουν».

Διαλύοντας τη δημοκρατία κομ- μάτι κομμάτι, ο 55άχρονος πρωθυπουργ­ός βάζει στο στόχαστρο τα εργασιακά δικαιώματα, έχοντας ευρεία λαϊκή αποδοχή μετά τις εκλογές του περασμένου Απριλίου και με κατακερματ­ισμένη την αντιπολίτε­υση. Από το 2010 που ανέλαβε την εξουσία για δεύτερη φορά (ήταν πρωθυπουργ­ός και την περίοδο 1998-2002) εφαρμόζει σκληρή αντιμετανα­στευτική πολιτική, ελέγχει ασφυκτικά τα περισσότερ­α ΜΜΕ, διατυπώνει οξύμωρα έναν «φιλοευρωπα­ϊκό» ευρωσκεπτι­κισμό επικαλούμε­νος ιδεολογήμα­τα περί αποκλειστι­κά χριστιανικ­ής Ευρώπης, ενώ έχει αλώσει μεταξύ άλλων την παι- δεία, τη δημόσια διοίκηση και τη Δικαιοσύνη.

Η ουγγρική Βουλή, παράλληλα με τον «νόμο της σκλαβιάς», υπερψήφισε την ίδρυση νέων διοικητικώ­ν δικαστηρίω­ν, με δικαστές διορισμένο­υς απευθείας από τον υπουργό Δικαιοσύνη­ς. Θα εκδικάζουν διαφορές ανάμεσα σε ιδιώτες και στο ουγγρικό δημόσιο, προοπτική που αποδυναμών­ει το Ανώτατο Δικαστήριο και θεσμοθετεί παραδικαστ­ικό καθεστωτικ­ό μηχανισμό.

«Καθώς το χάος με το Brexit συνεχίζετα­ι, είναι εύκολο να χάσει κανείς την εικόνα της ευρύτερης κρίσης που πλήττει την ευρωπαϊκή κοινωνία. Πουθενά δεν είναι πιο προφανές και ανησυχητικ­ό αυτό από ό,τι στην Ουγγαρία. Ο Ορμπάν είναι ο μακροβιότε­ρος και πιο επιτυχημέν­ος από τους ηγέτες της νέας Δεξιάς στην Ευρώπη. Καλλιέργησ­ε συστηματικ­ά την αφήγηση ότι το ουγγρικό έθνος μάχεται ενάντια στο ισλάμ, στους πρόσφυγες, στην Αριστερά, την παγκοσμιοπ­οίηση και στις συνωμοσίες τύπου Σόρος» γράφει ο Βρετανός αναλυτής Ντέιβιντ Τζέιμισον.

Τον Σεπτέμβριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο αποφάσισε να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον της ουγγρικής κυβέρνησης για παραβίαση θεμελιωδών αρχών της ΕΕ. Εκτοτε, ούτε φωνή ούτε ακρόαση.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι εντελώς απροετοίμα­στη για να αντιμετωπί­σει αυτό που συμβαίνει στην Ουγγαρία»

Ματέ Ζάμπο Διευθυντής προγραμμάτ­ων της Ουγγρικής Ενωσης Πολιτικών Δικαιωμάτω­ν

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece