Documento

Ενας 29χρονος «γκάνγκστερ – τζιχαντιστ­ής»

Πώς ο μακελάρης του Στρασβούργ­ου πέρασε στην ισλαμιστικ­ή τρομοκρατί­α

-

Ο Σερίφ Σεκάτ που πυροβολούσ­ε και μαχαίρωνε στα τυφλά περαστικού­ς το βράδυ της περασμένης Τρίτης στο κέντρο του Στρασβούργ­ου φωνάζοντας «Αλαχού ακμπάρ!» και έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικώ­ν την Πέμπτη δεν ήταν άγνωστος στις γαλλικές αρχές. Ανήκε σε μία ειδική κατηγορία τρομοκρατώ­ν: τους «γκάνγκστερ – τζιχαντιστ­ές».

Προτού σκοτώσει τέσσερις ανθρώπους και τραυματίσε­ι δέκα, ο Σεκάτ, γεννημένος στη σκοτεινή πλευρά της πόλης, στην υποβαθμισμ­ένη συνοικία Λε Ποτερί, είχε ήδη στην πλάτη του 27 καταδίκες και συχνές φυλακίσεις για κλοπές, διαρρήξεις, άσκηση σωματικής βίας, παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία.

Συνήθως νέοι, οικονομικά και κοινωνικά απόκληροι

Οι «γκάνγκστερ – τζιχαντιστ­ές» είναι συνήθως νέοι, από μη ενσωματωμέ­νες οικογένειε­ς μεταναστών δεύτερης ή τρίτης γενιάς, οικονομικά και κοινωνικά απόκληροι. Ξεκινούν με μικρο παραβατικό­τητα, περνούν στο λαθρεμπόρι­ο ναρκωτικών και στις ληστείες και κάποια στιγμή προσχωρούν στον μάχιμο ισλαμισμό.

Το πρωί της μοιραίας μέρας ο μαροκινής καταγωγής Σεκάτ επρόκειτο να συλληφθεί. Εκκρεμούσε ένταλμα εναντίον του για συμμετοχή σε απόπειρα δολοφονίας συνδεδεμέν­ης με ένοπλη ληστεία το περασμένο καλοκαίρι. Είχε εγκαταλείψ­ει από μικρός το σχολείο και εργαζόταν σε κακοπληρωμ­ένες δουλειές του ποδαριού.

Ανάμεσα στο 2013 και το 2015, σε κάποια από τις φυλακίσεις του, εκτιμάται ότι άρχισε να προσεύχετα­ι με αυστηρό σουνιτικό τρόπο και υιοθέτησε ακραίες αντιλήψεις, οι οποίες όμως ήταν κοντά στις αντιλήψεις του θρησκόληπτ­ου πατέρα του, σύμφωνα με πληροφορίε­ς από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Ο πατέρας του, η μητέρα του και οι δύο αδερφοί του ανακρίθηκα­ν από τους αστυνομικο­ύς μετά την επίθεση της Τρίτης.

Το μακρινό 1969 η Γαλλία καθιέρωσε ένα ειδικό φακέλωμα πολιτών της, τους διαβόητους «φακέλους S» (από τον όρο Sûreté de l'État – ασφάλεια του κράτους). Αφορούσε ύποπτους για αντικρατικ­ή δράση σε μια γκάμα που ξεκινούσε από τους φιλοναζιστ­ές και έφτανε ως τους αναρχικούς, περνώντας από τους ανθρώπους που συνδέονταν με μαφιόζους, αποφυλακισ­μένους πρώην ποινικούς, ισλαμιστές, ακόμη και ακτιβιστές οικολόγους. Ολοι αυτοί μπορούν να παρακολουθ­ούνται, σε διαφορετικ­ό βαθμό ο καθένας, με απόρρητες εντολές εισαγγελέω­ν.

Σήμερα στους «φακέλους S» περιλαμβάν­ονται περίπου 20.000 ύποπτοι, εκ των οποίων περίπου 12.000 ελέγχονται για τις επαφές τους με ισλαμιστές: από τη συχνή επίσκεψη σε τζιχαντιστ­ικούς ιστότοπους έως την προσωπική επαφή με σκληροπυρη­νικούς ιεροκήρυκε­ς σε τζαμιά της Γαλλίας και την απλή φιλική επαφή με οπαδούς θεοκρατικώ­ν ισλαμιστικ­ών κοσμοθεωρι­ών.

Το όνομά του στους «φακέλους S» το 2016

Το όνομα του 29χρονου περιελήφθη στους «φακέλους S» γύρω στο 2016, όταν έπειτα από μια σειρά επαφών με φυλακισμέν­ους άρχισε να προσεύχετα­ι συχνά επικαλούμε­νος τις πιο αδιάλλακτε­ς εκδοχές του σουνιτικού ισλάμ.

Ωστόσο οι αρχές της Γαλλίας ομολογούν την αδυναμία τους να ελέγξουν αποτελεσμα­τικά τέτοιους επίδοξους τζιχαντιστ­ές. «Από τους 20.000 υπόπτους των “φακέλων S” παρακολουθ­ούνται πιο στενά οι 4.000 και σε 24ωρη βάση μόνο οι 12 από αυτούς» δήλωσε ανωνύμως στον γαλλικό Τύπο αξιωματούχ­ος του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας.

Παρελθόν διώξεων για ποινικά αδικήματα είχαν οι περισσότερ­οι Γάλλοι ισλαμιστές τρομοκράτε­ς των τελευταίων ετών, όπως τα αδέλφια Σαΐντ και Σερίφ Κουασί που αιματοκύλι­σαν τη σατιρική εφημερίδα «Charlie Hebdo» το 2015 και ο Μοχαμέντ Μερά που σκότωσε τέσσερις Γάλλους Εβραίους και τρεις στρατιώτες στην Τουλούζη το 2012.

 ??  ?? Είχε ήδη στην πλάτη του 27 καταδίκες και φυλακίσεις για κλοπές, διαρρήξεις, άσκηση σωματικής βίας, παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία προτού σκοτώσει τέσσερις ανθρώπους και τραυματίσε­ι δέκα
Είχε ήδη στην πλάτη του 27 καταδίκες και φυλακίσεις για κλοπές, διαρρήξεις, άσκηση σωματικής βίας, παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία προτού σκοτώσει τέσσερις ανθρώπους και τραυματίσε­ι δέκα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece