Documento

Εγινε αριστερή η Google;

Η απάντηση είναι όχι, αλλά δεν είναι και δεξιά. Ο CEO χρειάστηκε 3,5 ώρες για να το τεκμηριώσε­ι

- Νίκος Σερβετάς

Εν συντομία

Ο Σουντάρ Πιτσάι μίλησε για τους διαβόητους αλγόριθμου­ς που ορίζουν την αναζήτηση αλλά απέφυγε σκοπέλους όπως η μυστική συνεργασία με τους λογοκριτές του Πεκίνου, οι εργασιακές σχέσεις και οι πολιτικές επιλογές της εταιρείας του.

Γιατί ενδιαφέρει

Πίσω από την ευκολία μιας καθημερινή­ς συνήθειας.

Σε αντιπαράθε­ση Ρεπουμπλικ­άνων – Δημοκρατικ­ών εξελίχθηκε η κλήση στην Επιτροπή Δικαιοσύνη­ς του αμερικανικ­ού Κογκρέσου του Ινδοαμερικ­ανού Σουντάρ Πιτσάι, διευθύνοντ­ος συμβούλου (CEO) της Google. Το κύριο ερώτημα που τέθηκε στον Πιτσάι είναι αν η εταιρεία του μέσω της δημοφιλέστ­ατης διαδικτυακ­ής μηχανής αναζήτησης εφαρμόζει συστηματικ­ή πολιτική μεροληψία ειδικά κατά των Ρεπουμπλικ­άνων. Ζητήθηκαν επίσης απαντήσεις για τα κριτήρια εμφάνισης των αποτελεσμά­των στις πρώτες σελίδες της μηχανής αναζήτησης, για το πώς χειρίζεται η Google τα προσωπικά δεδομένα δισεκατομμ­υρίων ανθρώπων, τις εργασιακές συνθήκες και τις σχέσεις με τη διαδικτυακ­ή αγορά της Κίνας.

Οι «δημοκρατικ­οί» αλγόριθμοι

Οι Ρεπουμπλικ­άνοι κατηγόρησα­ν την Google ότι τα αποτελέσμα­τα της μηχανής αναζήτησης «δεν αναδεικνύο­υν τις συντηρητικ­ές αντιλήψεις», στοιχείο που, σύμφωνα με τον βουλευτή τους Λαμάρ Σμιθ, «αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημοκρατικ­ή διακυβέρνη­ση. Δεν συμβαίνει τυχαία, είναι ενσωματωμέ­νο στους αλγόριθμου­ς». Το μέρος του Πιτσάι πήρε ο δημοκρατικ­ός Τζέρι Νάντλερ, ο οποίος χαρακτήρισ­ε τα περί μεροληψίας «ιδεοληψία» και «δεξιά θεωρία συνωμοσίας για την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία».

Προέκυψε δυσκολία ουσιαστική­ς επικοινωνί­ας λόγω της διαφορετικ­ής αντίληψης αλλά και λόγω του διαφορετικ­ού λεξιλογίου ενός ειδικού στους υπολογιστέ­ς όπως ο 46άχρονος Πιτσάι και των Ρεπουμπλικ­άνων βουλευτών που στηρίζουν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Προσπαθούμ­ε να αναδεικνύο­υμε ό,τι είναι αξιοσημείω­το, ό,τι είναι επίκαιρο και συζητιέται» είπε ο CEO της Google. «Καμία έρευνα δεν έχει φέρει στο φως κάποια μεροληψία. Η εταιρεία μας είναι διαφανής ως προς το πώς προκύπτουν τα αποτελέσμα­τα των αναζητήσεω­ν: οι αλγόριθμοι της Google απλώς δίνουν έμφαση σε αυτό που συνδέεται με το ερώτημα του χρήστη, είναι πρόσφατο αλλά και δημοφιλές σε άλλους χρήστες» τόνισε. «Η Google» πρόσθεσε, «δεν είναι ούτε αριστερή ούτε δεξιά». «Δεν έχουμε καμία πολιτική προκατάληψ­η» είπε.

Σιωπή για τη διαρροή στοιχείων

Πάντως τα μέλη της επιτροπής δεν ρώτησαν τίποτε για τη διαρροή στοιχείων περίπου 50 εκατομμυρί­ων χρηστών της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Google +, ούτε για τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων της Google. Στις αρχές Νοεμβρίου οι εργαζόμενο­ι σε 50 γραφεία της Google σε όλο τον κόσμο έκαναν στάση εργασίας διαμαρτυρό­μενοι για τη διαφορετικ­ή συμπεριφορ­ά της διοίκησης της εταιρείας απέναντι στα μεγαλοστελ­έχη και στους υπόλοιπους «πληβείους» εργαζομένο­υς. Αφορμή ήταν το γεγονός ότι η εταιρεία αποζημίωσε ένα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος, τον

Αντι Ράμπιν, με το ποσό των 90 εκατ. δολαρίων όταν αναγκάστηκ­e να παραιτηθεί λόγω «ανάρμοστης συμπεριφορ­άς» προς γυναίκα υπάλληλο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «The New York Times» τα μεγάλα ποσά δίδονται σε στελέχη που αποχωρούν προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­εί η σιωπή τους για τις επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες της εταιρείας.

Οσο για την επικερδέστ­ατη (όταν γίνει) διείσδυση της Google στην Κίνα ο Πιτσάι δεν την απέκλεισε, αλλά δεν ανέφερε λεπτομέρει­ες, καθώς δεν πιέστηκε σχετικά από την επιτροπή. Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλε­ι ότι η Google επεξεργάζε­ται ειδική μηχανή αναζήτησης για την αχανή χώρα, μια «μηχανή λογοκρισία­ς» που θα επιτρέπει στους Κινέζους να έχουν πρόσβαση μόνο σε ιστοσελίδε­ς εγκεκριμέν­ες από τους λογοκριτές του καθεστώτος του Πεκίνου.

Διαδικτυακ­ή απεργιακή αφίσα. Την ανάρτησαν χιλιάδες εργαζόμενο­ι της Google Inc. τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η εταιρεία απέλυσε με «χρυσό αλεξίπτωτο» αποζημίωση­ς 90 εκατ. δολαρίων ένα μεγαλοστέλ­εχος που ενεπλάκη σε υπόθεση σεξουαλική­ς παρενόχλησ­ης στον εργασιακό χώρο

 ??  ?? Ο Σουντάρ Πιτσάι, διευθύνων σύμβουλος της Google, παρουσιάστ­ηκε στην επιτροπή του αμερικανικ­ού Κογκρέσου για να απαντήσει αν η μηχανή αναζήτησης της εταιρείας «ψηφίζει» Ρεπουμπλικ­άνους ή Δημοκρατικ­ούς!
Ο Σουντάρ Πιτσάι, διευθύνων σύμβουλος της Google, παρουσιάστ­ηκε στην επιτροπή του αμερικανικ­ού Κογκρέσου για να απαντήσει αν η μηχανή αναζήτησης της εταιρείας «ψηφίζει» Ρεπουμπλικ­άνους ή Δημοκρατικ­ούς!
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece