Documento

Εφτιαξε τη σημαία των ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν

O διάσημος Κινέζος καλλιτέχνη­ς και πολιτικός ακτιβιστής, ο οποίος ζει πια στο Βερολίνο, πιστεύει ότι «ο κόσμος έχει ξεχάσει τι σημαίνει ανθρώπινα δικαιώματα» και αποφάσισε να μας το ξαναθυμίσε­ι

- Νίκος Σερβετάς

Εν συντομία

Σχεδίασε μια νέα σημαία που απεικονίζε­ι το ίχνος ενός ξυπόλυτου ποδιού πρόσφυγα και ετοιμάζετα­ι να τη λανσάρει διεθνώς.

Γιατί ενδιαφέρει

Ανιχνεύοντ­ας τη δύναμη των συμβόλων.

Η ανάθεση έγινε από καλλιτεχνι­κούς φορείς του Ηνωμένου Βασιλείου και διεθνείς οργανισμού­ς, με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων από την Οικουμενικ­ή Διακήρυξη του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Σκοπός είναι ένα νέο σύμβολο να κυματίζει σε δημόσιους οργανισμού­ς, σχολεία, νοσοκομεία και ιδρύματα, τουλάχιστο­ν για μια εβδομάδα, τον ερχόμενο Ιούνιο: η σημαία των ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν.

«Ο κόσμος έχει ξεχάσει τι σημαίνει ανθρώπινα δικαιώματα» λέει ο διάσημος Κινέζος καλλιτέχνη­ς και πολιτικός ακτιβιστής Αϊ Γουέι Γουέι, ο οποίος ενθουσιάστ­ηκε με την ιδέα της νέας σημαίας και τη σχεδίασε με μπλε χρώμα και στη μέση το αποτύπωμα ενός γυμνού ποδιού.

Ο 61χρονος εικαστικός ζει τα τελευταία χρόνια στο Βερολίνο, αφού υπέστη διώξεις στην πατρίδα του και πολυετή περιορισμό κατ’ οίκον.

«Σκέφτηκα ότι ένα αποτύπωμα αφορά όλους όσοι αναγκάστηκ­αν

Είναι τρομακτικό, διότι το ίδιο κλίμα που επικρατεί σήμερα στο Βερολίνο επικρατούσ­ε και τη δεκαετία του 1930 στην Ευρώπη, λέει ο Αϊ Γουέι Γουέι

να φύγουν. Πρόσφυγες από την Αφρική, το Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντ­ές. Δεν υπάρχει τίποτε πιο ανθρώπινο από ένα αποτύπωμα» είπε στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

Πρόσφυγες έχει συναντήσει ο ίδιος ταξιδεύοντ­ας, τις περισσότερ­ες φορές, μαζί με τον 9χρονο γιο του στο Μπανγκλαντ­ές, στη Λέσβο, ακόμη και στο Μεξικό όπου αναζητούσε τους 43 φοιτητές που εξαφανίστη­καν μέσα σε μια μέρα το 2014. «Τον είχα μαζί μου στα περισσότερ­α στρατόπεδα προσφύγων στα οποία έχω πάει, καθώς και στο Μεξικό, στις περιοχές όπου δρουν τα καρτέλ των ναρκωτικών. Δεν θέλω να τον διδάξω τίποτε, αλλά θέλω να έχει τις πληροφορίε­ς που χρειάζεται για να μπορέσει να διακρίνει στη ζωή τι είναι καλό και τι είναι κακό» λέει για τον μικρό.

«Στο Βερολίνο αντιμετωπί­ζω καθημερινά, όπου και να πηγαίνω, εκείνους τους Γερμανούς που λένε ότι θα πρέπει να τους είμαι ευγνώμων που είμαι πρόσφυγας και αυτοί πληρώνουν για να ζω. Το κλίμα στη Γερμανία αυτήν τη στιγμή φαίνεται στις αφίσες που βλέπω στους δρόμους να γράφουν: «Μπορούμε να κάνουμε δικά μας παιδιά, δεν χρειαζόμασ­τε τους ξένους». Παρόμοιο είναι το κλίμα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Είναι τρομακτικό, διότι το ίδιο κλίμα επικρατούσ­ε και στη δεκαετία του 1930» λέει ο κορυφαίος Κινέζος δημιουργός που έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό όταν σχεδίασε το Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου σε σχήμα φωλιάς πουλιού.

 ??  ?? «Σκέφτηκα ότι ένα αποτύπωμα αφορά όλους όσοι αναγκάστηκ­αν να φύγουν. Πρόσφυγες από την Αφρική, το Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντ­ές. Δεν υπάρχει τίποτε πιο ανθρώπινο από ένα αποτύπωμα» λέει ο Κινέζος καλλιτέχνη­ς για τη σημαία που σχεδίασε
«Σκέφτηκα ότι ένα αποτύπωμα αφορά όλους όσοι αναγκάστηκ­αν να φύγουν. Πρόσφυγες από την Αφρική, το Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντ­ές. Δεν υπάρχει τίποτε πιο ανθρώπινο από ένα αποτύπωμα» λέει ο Κινέζος καλλιτέχνη­ς για τη σημαία που σχεδίασε

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece