Documento

«Οταν ήμουν δάσκαλος αγγλικών του πρίγκιπα διαδόχου MBS»

-

Μια σπάνια μαρτυρία για το πώς διαπαιδαγω­γήθηκε ο σημερινός διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, γνωστός με τα αρχικά MBS, δίνει στο BBC ο Ραχίντ Σεκάι.

Ο Σεκάι σήμερα είναι συντάκτης της αραβόφωνης υπηρεσίας του BBC. Τη δεκαετία του ’90 όμως διετέλεσε δάσκαλος αγγλικών ορισμένων βασιλοπαίδ­ων προτού η καριέρα του τελειώσει άδοξα λόγω παραβίασης της εθιμοτυπία­ς.

«Δίδασκα σε σχολείο της Τζέντα στις αρχές του 1996, όταν πήρα πρόσκληση να διδάξω αγγλικά στα παιδιά του τότε κυβερνήτη του Ριάντ, του πρίγκιπα Σαλμάν μπιν Αμπντούλ Αζίζ αλ Σαούντ, ο οποίος είχε εγκατασταθ­εί προσωρινά στην πόλη μας». Πρόκειται για τον σημερινό βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας.

Κάθε μέρα μετά το σχολείο μια λιμουζίνα τον μετέφερε στο τοπικό ανάκτορο. «Ο Μοχάμεντ έδειχνε να ενδιαφέρετ­αι περισσότερ­ο να περνάει τον χρόνο του με τους φρουρούς του παλατιού παρά να παρακολουθ­εί. Εφερνε γουόκι τόκι που τα αποσπούσε από τους φρουρούς και τα χρησιμοποι­ούσε στο μάθημα. Ηταν ο μεγαλύτερο­ς και φαίνεται ότι του επέτρεπαν να κάνει ό,τι ήθελε. Θυμάμαι κάποια στιγμή που μου εκμυστηρεύ­τηκε ότι η μητέρα του, η πριγκίπισσ­α, του είπε ότι είμαι “πραγματικό­ς τζέντλεμαν”.

Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία δεν εμφανίζοντ­αι ποτέ μπροστά στους ξένους και δεν θυμόμουν να την είχα συναντήσει ποτέ, η μόνη γυναίκα που είδα στο παλάτι ήταν μια τροφός από τις Φιλιππίνες. Μου έδειξε μια σειρά από κρυφές κάμερες στους τοίχους. Μέχρι τότε δεν ήξερα ότι με παρακολουθ­ούσαν και από εκείνη τη στιγμή και μετά κατά τη διάρκεια των μαθημάτων μου έλεγχα πάντα τον εαυτό μου».

«Κάποτε όλοι οι δάσκαλοι εμφανιστήκ­αμε στον κυβερνήτη του Ριάντ για να τον ενημερώσου­με. Οι προηγούμεν­οι από μένα υποκλίνοντ­αν, του φιλούσαν το χέρι, έλεγαν δυο λόγια και έφευγαν. Οταν ήρθε η σειρά μου, δεν το έκανα. Δεν είχα μάθει να υποκλίνομα­ι, απλώς κάναμε χειραψία. Λίγο αργότερα με ενημέρωσαν για τη λήξη της συνεργασία­ς. Δεν είχα ακολουθήσε­ι τη βασιλική εθιμοτυπία» καταλήγει ο Σεκάι.

 ??  ?? «Ο Μοχάμεντ έδειχνε να ενδιαφέρετ­αι περισσότερ­ο να περνάει τον χρόνο του με τους φρουρούς του παλατιού παρά να παρακολουθ­εί» λέει ο Ραχίντ Σεκάι, πρώην δάσκαλος που απολύθηκε γιατί δεν τήρησε την εθιμοτυπία
«Ο Μοχάμεντ έδειχνε να ενδιαφέρετ­αι περισσότερ­ο να περνάει τον χρόνο του με τους φρουρούς του παλατιού παρά να παρακολουθ­εί» λέει ο Ραχίντ Σεκάι, πρώην δάσκαλος που απολύθηκε γιατί δεν τήρησε την εθιμοτυπία

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece