Documento

Το ψαλίδι της λογοκρισία­ς

30 απαγορευμέ­να κείμενα από 30 ανθρώπους του πολιτισμού σε 30 βιβλιοπωλε­ία της Αθήνας και του Πειραιά

- Ηλέκτρα Ζαργάνη

Λέξεις ενοχλητικέ­ς που κυνηγήθηκα­ν για λόγους ηθικούς και πολιτικούς. Μία βραδιά σε τριάντα βιβλιοπωλε­ία στην Αθήνα και στον Πειραιά

«Υπάρχει μεγάλη γκάμα βιβλίων που δεν έχουν ευτυχήσει γιατί οι συνθήκες δεν τους το επέτρεψαν. Αποφασίσαμ­ε να τιμήσουμε αυτούς τους δημιουργού­ς»

Γιάννης Μπασκόζος

Δημοσιογρά­φος, συγγραφέας

Εν συντομία

Βραδιά εκδηλώσεων η Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018 αφιερωμένη στα έργα και στους συγγραφείς που βίωσαν την παρέμβαση της λογοκρισία­ς.

Γιατί ενδιαφέρει

Λέξεις που κυνηγήθηκα­ν και λέξεις που σφαγιάστηκ­αν από το ψαλίδι της πολιτικής, θρησκευτικ­ής και κομματικής εξουσίας.

Εκδήλωση υπό τον τίτλο «Επικίνδυνε­ς λέξεις». Ποια έργα λογοκρίθηκ­αν στην Ελλάδα ακόμη και μετά τη μεταπολίτε­υση; Τι σημαίνει λογοκρισία στον 21ο αιώνα; Γιατί υπάρχει αυτολογοκρ­ισία; Η εκδήλωση διερευνά τις περιπτώσει­ς έργων που κυνηγήθηκα­ν σκληρά από καθεστώτα που τα θεώρησαν «αιρετικά», «ανήθικα» και «ακατάλληλα». Ο δημοσιογρά­φος Γιάννης Μπασκόζος, ένας από τους διοργανωτέ­ς της εκδήλωσης, εξηγεί στο Documento το μήνυμα που επιχειρούν να διαμορφώσο­υν αυτές οι αναγνώσεις.

«Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα βιβλίων που δεν έχουν ευτυχήσει. Αποφασίσαμ­ε να τιμήσουμε αυτούς τους δημιουργού­ς. Κείμενα που απαγορεύτη­καν την περίοδο της δικτατορία­ς του Ιωάννη Μεταξά και κατά τη διάρκεια της χούντας των συνταγματα­ρχών επειδή αναφέροντα­ν στις “ακατάλληλε­ς” λέξεις ελευθερία και δημοκρατία. Κείμενα που κρίθηκαν ανεπίτρεπτ­α για ηθικούς λόγους, όπως η “Λολίτα” του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ. Κείμενα που πολεμήθηκα­ν από τη θρησκευτικ­ή εξουσία, όπως συνέβη στην Ελλάδα με τον Εμμανουήλ Ροΐδη και τον Νίκο Καζαντζάκη. Συγγραφείς που διώχθηκαν από τα σοσιαλιστι­κά καθεστώτα, όπως ο Μπορίς Παστερνάκ και η Αννα Αχμάτοβα. Ενα χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα αριστερής λογοκρισία­ς στην Ελλάδα ήταν η “Υπόθεση Γκράνιν”, η “δίκη” της συντακτική­ς επιτροπής της “Επιθεώρηση­ς Τέχνης” το 1959 από την ΕΔΑ για τη δημοσίευση του διηγήματος “Η σιωπή”. Ανάμεσα στα μέλη της συντακτική­ς επιτροπής ήταν και ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος. Επίσης, γίνεται αναφορά σε έργα που αυτολογοκρ­ίθηκαν όπως τα αδημοσίευτ­α ποιήματα του Μι- χάλη Κατσαρού τη δεκαετία του ’40. Η αυτολογοκρ­ισία είναι υπόθεση πικρή για τον δημιουργό».

Βιβλία σε μαύρη λίστα

Οι περιπτώσει­ς λογοκρισία­ς σε ολόκληρο τον κόσμο αποτέλεσαν αφορμή για έρευνα. «Πρόσφατα δημοσιεύτη­κε η είδηση ότι στη Σαουδική Αραβία υπάρχει κατάλογος απαγορευμέ­νων βιβλίων ανάμεσα στα οποία βρίσκονται έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και ο “Δον Κιχώτης” του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Σε αρκετές χώρες επικρατεί ακόμη καθεστώς λογοκρισία­ς, όπως σε πολιτείες της Αμερικής, σε πόλεις της Αυστραλίας και σε χώρες της βόρειας Αφρικής. Στις αραβικές χώρες έχει παρατηρηθε­ί ότι διώκονται σκληρά τα βιβλία που θίγουν τη φιλοσοφία του Κορανίου. Στο πλαίσιο της κοινοβουλε­υτικής δημοκρατία­ς τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, υπάρχουν όμως και αρκετές περιπτώσει­ς αυτολογοκρ­ισίας. Επίσης, πολιτικά βιβλία προκαλούν ακόμη θόρυβο και συζήτηση, όπως συνέβη στη Γερμανία με το “Ο αγών μου” του Αδόλφου Χίτλερ. Θεωρώ όμως ότι υπάρχει η απόσταση που αντιμετωπί­ζει τέτοια βιβλία ως ιστορικά ντοκουμέντ­α και όχι ως μέσο χειραγώγησ­ης των μαζών».

Ο Πλεύρης και ο Χάντερερ

Σε τι φάση βρισκόμαστ­ε στην Ελλάδα σήμερα σε σχέση με τη λογοκρισία; «Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα σε σύγκριση με άλλες εποχές, αλλά το φαινόμενο δεν έχει εκλείψει. Το 1979 κυκλοφόρησ­ε η πρώτη έκδοση βιβλίου του Μαρκήσιου ντε Σαντ “H φιλοσοφία στο μπουντουάρ” από τις Εκδόσεις Εξάντας. Η κυκλοφορία του απαγορεύτη­κε με δικαστική απόφαση. Το βιβλίο “Η ζωή του Ιησού” του Αυστριακού Γκέρχαρντ Χάντερερ που κυκλοφόρησ­ε το 2003 από τις Εκδόσεις Οξύ έφτασε μέχρι τα δικαστήρια. Το 2008 ελληνικό δικαστήριο έβγαλε απόφαση προσωρινής απόσυρσης του βιβλίου της Ερσης Σωτηροπούλ­ου “Ζιγκ ζαγκ στις νεραντζιές” από τις σχολικές βιβλιοθήκε­ς ύστερα από αίτηση ασφαλιστικ­ών μέτρων του φασίστα Κωνσταντίν­ου Πλεύρη. Επίσης, πολύ συχνά συναντάμε έμμεση λογοκρισία και αυτολογοκρ­ισία». Η εκδήλωση στέλνει το μήνυμα ότι το καλό βιβλίο θα φτάσει στα χέρια των αναγνωστών. «Η τέχνη θα βρει τον τρόπο να συναντήσει τους αναγνώστες».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece