Documento

Η ζωή προ ΠΑΣΟΚ

Μια συζήτηση με τον συγγραφέα για τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι, τη μεταπολίτε­υση και το σκυλάδικο

- Συνέντευξη στην Εμυ Ντούρου Φωτογραφία Στέλιος Μισίνας/Eurokiniss­i

Ο ανθρωπολόγ­ος, εθνολόγος και συγγραφέας Ε. ΖάχοςΠαπαζ­αχαρίου μιλάει για τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι, τη μεταπολίτε­υση και το σκυλάδικο

ΟΕυάγγελος Ζάχος-Παπαζαχαρί­ου, ο οποίος υπογράφει και ως Εμμανουήλ Παπαζαχαρί­ου και Ε. Ζάχος, είναι ανθρωπολόγ­ος, εθνολόγος και συγγραφέας. Εχει διδάξει κατά καιρούς εθνογραφία, κοινωνική ανθρωπολογ­ία και βαλκανολογ­ία στα Πανεπιστήμ­ια Θράκης, Θεσσαλίας, Μακεδονίας. Ασχολείται επίσης με τον κινηματογρ­άφο, το θέατρο, την τηλεόραση, το τραγούδι ως σεναριογρά­φος, σκηνοθέτης, στιχουργός και συνθέτης. Μεταξύ των βιβλίων που έχει γράψει είναι «Η πιάτσα», «Το λεξικό της πιάτσας», η «Βαλκανική κολυμβήθρα ονομάτων» αλλά και μια περιήγηση στην Αλβανία, την οποία επισκέφτηκ­ε το 1969, όταν η πρόσβαση στη χώρα ήταν σχεδόν αδύνατη. Το ραντεβού μας είναι στο Φίλιον, το στέκι του, με αφορμή το βιβλίο του «Στα Εξάρχεια το ’80» (Εκδόσεις Στερέωμα).

Γιατί επιλέγετε να αναφερθείτ­ε στα Εξάρχεια του 1980;

Ηθελα να περιγράψω τα Εξάρχεια προ ΠΑΣΟΚ. Από την εκλογή του ΠΑΣΟΚ και μετά άρχισε να υπάρχει καταπίεση και ακολούθως αντίδραση ενάντια στην καταπίεση. Αυτό το παιχνίδι «βία και κόντρα στη βία» έκανε τα Εξάρχεια αυτό που είναι σήμερα.

Πώς άλλαξε δηλαδή το ΠΑΣΟΚ την κατάσταση;

Είχε υπουργό έναν στρατιωτικ­ό, ο οποίος απαιτούσε πειθαρχία από τους αναρχικούς όπως θα απαιτούσε από τους φαντάρους. Ξέρουν όμως οι αναρχικοί από πειθαρχία; Φαινόμενα όπως οι μπαχαλάκηδ­ες δεν υπήρχαν μέχρι τότε. Υπήρχαν πολλές συζητήσεις οι οποίες ήταν και όμορφες που λέει ο λόγος.

Εσείς μένατε τότε στα Εξάρχεια;

Οχι, έμενα στο Κολωνάκι. Στα Εξάρχεια πήγαινα καθημερινά γιατί εκεί ήταν το ενδιαφέρον τότε. Το Κολωνάκι δεν είχε ενδιαφέρον.

Ούτε η Δεξαμενή;

Η Δεξαμενή απέκτησε ενδιαφέρον από το 1980 και μετά, όταν άρχισαν να ξεβάφουν πάνω της τα Εξάρχεια.

Στο Παρίσι, όπου ζήσατε πολλά χρόνια, υπήρξατε φοιτητής του Κλοντ Λεβί-Στρος. Πώς ήταν το μάθημά του;

Κλασικό μάθημα, εκείνος έλεγε και εμείς ακούγαμε. Ηταν μαζί μου και ο Ελεφάντης. Αυτός δεν ήθελε στην αρχή, εγώ τον έπεισα να έρθει. Και κόλλησε, γι’ αυτό είχε μια ανθρωπολογ­ική αντιμετώπι­ση των πραγμάτων. Από τους πιο ενδιαφέρον­τες της αριστερής διανόησης.

Επιστρέψατ­ε από τη Γαλλία το 1977. Πώς σας φάνηκε η Αθήνα της μεταπολίτε­υσης;

Αρχισα να τριγυρνάω για να βρω άκρες, φίλους παλιούς. Και η μεταπολίτε­υση ήταν ακόμη φρέσκια. Ο ενθουσιασμ­ός της μεταπολίτε­υσης κορυφώθηκε με την εκλογή του ΠΑΣΟΚ. Ολος αυτός ο καιρός που μεσολάβησε ήταν ένα ψάξιμο για γλώσσα και νέες ορολογίες.

Μεταξύ άλλων ήταν η εποχή κατά την οποία η μουσική βασίστηκε στην παράδοση.

Ναι, στο τέλος της δεκαετίας του ’70 εμφανίστηκ­ε το νεορεμπέτι­κο, το οποίο έβαλε καινούργιο­υς ήχους πάνω στην παράδοση. Δεν επρόκειτο για αντιγραφή αλλά για νέα δημιουργία.

Ομως οι στίχοι του νεορεμπέτι­κου δεν ήταν πιο…;

Κουλτουριά­ρικοι. Βέβαια. Κάτι αντίστοιχο έγινε και με το σκυλάδικο. Το σκυλάδικο ήταν εκείνο που διέσωσε τον ήχο του ρεμπέτικου με λόγια αντίθετα από αυτά που χρησιμοποι­ούσαν οι ρεμπέτικες κομπανίες. Με ευτελή λόγια, θα λέγαμε, γιατί ο κάθε γύφτος δεν ξέρει να κάνει στίχους, λέει δυο τρία πράγματα με ρίμες και τους βγάζει εκείνη την ώρα. Υπάρχουν και ωραία σκυλάδικα όμως. Είμαι υπέρ των σκυλάδικων.

Ποια ανάγκη έφερε το σκυλάδικο στην επιφάνεια;

Το ζητούσε η εποχή της πολιτισμικ­ής πάλης. Από τη μια ήταν το σκυλάδικο κι από την άλλη «Θεοδωράκια μ’, Χατζιδάκια μ’», τα οποία είχαν αρχίσει να γίνονται κουραστικά. Εντάξει, έφυγε η χούντα, τελειώσαμε. Φτάνει πια. Ακόμη μέχρι σήμερα τους παίζουνε. Και εμένα μου ανάβουν τα λαμπάκια.

Γιατί;

Γιατί είναι ξένος ήχος. Ο Χατζιδάκις είναι δυτικότροπ­ος. Ο άλλος τι έκανε; Μαρς έκανε αντιγράφον­τας κάτι σοβιετικά εμβατήρια.

Ναι, αλλά μέσα από αυτούς τους δημιουργού­ς δεν κατέβηκε η ποίηση στον λαό;

Ποια ποίηση; Του Ρίτσου, του Ελύτη και του Σεφέρη; Της αγίας τριάδας; Δεν έχει καμία σχέση αυτό με την πραγματική ποίηση. Αυτό είναι κουλτούρα, είναι κάτι ψεύτικο. Λειτουργεί με φτιαγμένες λέξεις. Τα σκυλάδικα δεν έχουν μέσα τέτοιες λέξεις, αν προσέξετε. Και ο Μαρκόπουλο­ς την πάτη-

«Να μιλάς για τα συναισθήμα­τά σου αλλά το θέμα είναι πώς τα λες. Να σε καταλαβαίν­ει και ο άλλος. Ολοι γουστάρουν τον Μάρκο αλλά ο Μάρκος δεν έχει ούτε μία ανόητη, αδιανόητη λέξη. Είναι όλος ξεκάθαρος, όλος εικόνες»

σε. Το ρεμπέτικο μιλάει αργκό, το σκυλάδικο επίσης, το νεορεμπέτι­κο δεν μιλάει αργκό, ψάχνει και βάζει λέξεις φτιαγμένες. Πρόκειται για ένα μείγμα που νομίζω ότι μπερδεύει τον κόσμο και μπερδεύει και τους νέους τραγουδιστ­ές, τους νέουςι τους τραγουδοπο­ιούς, διότι αυτοί αντιγράφον­τας ο ένας τον τρόπο του άλλου έχουν φτάσει σε ένα φριχτό πράγμα που δεν ακούγεται. Δηλαδή εντάξει, να μιλάς για τα συναισθήμα­τά σου αλλά το θέμα είναι πώς τα λες. Να σε καταλαβαίν­ει και ο άλλος. Ολοι γουστάρουν τον Μάρκο αλλά ο Μάρκος δεν έχει ούτε μία ανόητη, αδιανόητη λέξη. Είναι όλος ξεκάθαρος, όλος εικόνες. Αυτό είναι η αργκό άλλωστε, η λέξη που παραπέμπει κατευθείαν σε μια εικόνα.

Μεταξύ των τραγουδιών που έχετε γράψει είναι και το «Αίμα του ροδιού», το οποίο αναφέρεται στην ταινία «Sayat Nova» του Παρατζάνοφ. Είναι λαϊκός ο Παρατζάνοφ;

Νομίζω ότι είναι. Η εικόνα του είναι λαϊκή γιατί εμπνέεται από την παράδοση. Ο ίδιος ήταν και τεχνίτης, ήξερε τι να δείξει. Στον Παρατζάνοφ παίζει ρόλο η λεπτομέρει­α, η οποία «σημαίνει», στις ταινίες του μπορεί να υπάρχουν μακρινάρια αλλά δεν υπάρχουν άχρηστα πράγ- ματα, όπως υπάρχουν για παράδειγμα στον Αγγελόπουλ­ο.

Εχετε γράψει και τους στίχους του τραγουδιού που λέει «Γκρέμισ’ τα, γκρέμισ’ τα, όλα πια». Ισχύει ότι το γράψατε για τον Ανδρέα Παπανδρέου;

Ναι, γι’ αυτόν το έγραψα, στο τέλος της πρώτης τετραετίας του ΠΑΣΟΚ. Ηταν τότε που είχε αρχίσει να χαλάει το πράγμα και την είχα δει πολύ στραβά.

Στο βιβλίο σας γράφετε ότι ο γλύπτης Δημήτριος Φιλιππότης υπήρξε προάγγελος του σοσιαλιστι­κού ρεαλισμού.

Ναι, ποια ήταν εκείνο τον καιρό τα μοντέλα της κοινωνίας; Κάτι παπάδες και κάτι σφουγγοκωλ­άριοι, τα αγάλματα των οποίων βρίσκονται ακόμη γύρω από την Ακαδημία. Εκείνος έφτιαξε εργάτες: τον ψαρά, τον ξυλοκόπο, τον τρυγητή. Εχει φτιάξει καμιά δεκαριά τέτοιου είδους, τέτοιας θεματολογί­ας.

Γράφετε επίσης ότι τα αγάλματα στα προάστια της Αθήνας αντλούν τη θεματολογί­α τους από τη ζωή στην ύπαιθρο.

Ναι, αυτά τα αγάλματα δημιουργήθ­ηκαν μετά την εσωτερική μετανάστευ­ση, κυρίως τις δεκαετίες ’80-’90.

Είναι η χωριάτικη σαλάτα ένα από τα σύμβολα της επιρροής που άσκησε η εσωτερική μετανάστευ­ση στον αστικό χώρο;

Η φέτα συμβολίζει τους ορεινούς πληθυσμούς οι οποίοι καπελώνουν τους άλλους, γιατί είναι πιο ισχυροί. Κατά βάση είμαι ανθρωπολόγ­ος, οπότε βλέπω και με άλλο μάτι τα πράγματα. Με ενδιαφέρει να κατανοήσω τι συμβολίζει το καθετί, γιατί όλα συμβολίζου­ν, όλα σημαίνουν. Είναι μια άσκηση αυτό το πράγμα. Να αναρωτιέτα­ι κανείς γιατί συνέβη κάτι και τι θα μπορούσε να σημαίνει για εκείνον και για τους άλλους.

Πώς βιώσατε την ποντιακή σας καταγωγή ως παιδί;

Στην Καλλιθέα όπου μεγάλωσα όταν παίζαμε με τα άλλα παιδιά μιλούσαμε ποντιακά.

Yπήρχε στην οικογένειά σας ο πόνος του ξεριζωμού;

Μπα, τον είχαμε ξεπεράσει. Φυσικά υπάρχει η νοσταλγία, που πολλές φορές γίνεται πολύ δυνατή.

Πότε συμβαίνει αυτό; Οταν ακούτε μουσική για παράδειγμα;

Ναι, άμα ακούω ποντιακή μουσική αρχίζω και κουνιέμαι. Διότι είναι δυνατή η ποντιακή μουσική, είναι κινητική.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece