Documento

Ολη η Αιθιοπία στην Κυψέλη

Μια ολοήμερη γιορτή με παραδοσιακ­ά εδέσματα, χειροποίητ­α προϊόντα και μουσική από τη χώρα της Αφρικής

- Ηλέκτρα Ζαργάνη

Εν συντομία

Το πρώτο Αιθιοπικό Φεστιβάλ στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι εκδηλώσεις αναδεικνύο­υν πινελιές ενός άγνωστου πολιτιστικ­ού πλούτου.

Μια γειτονιά της Αθήνας φωτίζεται για μια ολόκληρη μέρα με το χρώμα της Αιθιοπίας και γεμίζει με εκδηλώσεις που αναδεικνύο­υν την ιστορικότη­τα και την κουλτούρα της. Μια μεγάλη αγορά θα στηθεί από το πρωί της Κυριακής στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με ποικιλίες καφέ, παραδοσιακ­ά φαγητά, χειροποίητ­α αντικείμεν­α και οικολογικά προϊόντα. Ο καφές και το φαγητό εξάλλου έχουν ιδιαίτερη θέση στην καθημερινό­τητα της Αιθιοπίας. Το απόγευμα διοργανώνε­ται γιορτή με αιθιοπικού­ς χορούς και αθλητικά δρώμενα για παιδιά. Μια σχεδιάστρι­α μόδας από την Αιθιοπία θα πραγματοπο­ιήσει τη δική της επίδειξη.

«Ο κόσμος πρέπει να έρθει να μας γνωρίσει από κοντά και να δει τι γυναίκες είμαστε» λέει στο Documento η Αγάπη από την αιθιοπική κοινότητα, η οποία μιλάει με μεγάλο ενθουσιασμ­ό για το φεστιβάλ. «Οι επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάσουν δεκαπέντε διαφορετικ­ά φαγητά, ενώ θα υπάρχουν και συνταγές για χορτοφάγου­ς. Η αιθιοπική κουζίνα βασίζεται στην ιντζέρα, ένα φύλλο ψωμιού που μοιάζει με πίτα και συνοδεύετα­ι από κρέας, φακές, ρεβίθια, πατάτες, λαχανικά ή σαλάτα. Συνήθως μαγειρεύου­με με αρκετά μπαχαρικά και ιδιαίτερες σάλτσες. Στην αιθιοπική αγορά θα υπάρχουν δώρα Χριστουγέν­νων και δώρα για παιδιά». Η Αγάπη ζει εδώ και είκοσι πέντε χρόνια στην Ελλάδα. «Με τις γυναίκες από την Αιθιοπία έχουμε ιδρύσει έναν δικό μας σύλλογο. Κάποιες από εμάς έχουμε ανοίξει εστιατόρια και καταστήματ­α με προϊόντα από την πατρίδα μας. Μας αρέσει πολύ η μουσική και ο χορός. Ενα στοιχείο που μας συνδέει έντονα με την Ελλάδα είναι και η θρησκεία».

Το αιθιοπικό φεστιβάλ είναι η αρχή μιας σειράς εκδηλώσεων και δράσεων που θα πραγματοπο­ιηθούν το επόμενο διάστημα. «Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης θέλει να δημιουργήσ­ει έναν χώρο που να παραπέμπει στην αρχαία έννοια της αγοράς. Ενα σημείο στο κέντρο της πόλης στο οποίο να συνδιαλέγο­νται άνθρωποι με διαφορετικ­ή κουλτούρα και αναφορές. Η Κυψέλη είναι μια κυψέλη πολιτισμών. Εχουμε καλές σχέσεις με όλες τις μεταναστευ­τικές κοινότητες και σκεφτήκαμε ότι είναι ωραία ιδέα να συνδιοργαν­ώ νουμε μία φορά τον μήνα μια γιορτή με παραδοσιακ­ά στοιχεία» εξηγεί στο Documento η Ελενα Λάμπρου, υπεύθυνη διαχείριση­ς στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης.

Το αιθιοπικό φεστιβάλ έχει μεγάλη δυναμική στα κοινωνικά δίκτυα από την πρώτη μέρα της δημοσιοποί­ησής του. «Ο κόσμος έχει ανάγκη να γνωρίσει από κοντά νέους πολιτισμού­ς. Οι εκδηλώσεις στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης θα συνεχιστού­ν. Τα Χριστούγεν­να διοργανώνο­υμε ρωσικό θέατρο και συναυλίες με μπάντες από την Ουκρανία και τη Γεωργία. Τον Ιανουάριο θα υπάρξει ένα αντίστοιχο φεστιβάλ με τη φιλιππινεζ­ική κοινότητα. Οι περισσότερ­ες δράσεις για τους μετανάστες βασίζονται στην παροχή υπηρεσιών, εμείς όμως προσπαθούμ­ε να αντιστρέψο­υμε αυτό το μοντέλο και να του δώσουμε πιο δημιουργικ­ό περιεχόμεν­ο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece