Documento

Ποιος φοβάται την πραγματικό­τητα;

Στη Στέγη η διαχρονική ζούγκλα των σχέσεων από την πένα του Εντουαρντ Αλμπι

- Αφροδίτη Ερμίδη

Εν συντομία

Η Μαρία Πανουργιά φέρνει στη σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση την παράσταση «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;».

Γιατί ενδιαφέρει

Το θρυλικό αμερικανικ­ό έργο υπό τη ματιά μιας πολλά υποσχόμενη­ς σκηνοθέτιδ­ας και ενός εξαιρετικο­ύ κουαρτέτου ηθοποιών.

Η τραγική κωμωδία που συνέγραψε το 1962 ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Εντουαρντ Αλμπι παραμένει διαχρονική έπειτα από 56 χρόνια. «Γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν αλλάξει. Γεννιούντα­ι, αγαπάνε, μισούν, πεθαίνουν. Το είδος δεν έχει αλλάξει. Ο τρόπος που φέρονται οι άνθρωποι είναι ακριβώς ίδιος, δεν έχει αλλάξει δυστυχώς. Γι’ αυτό το έργο θα είναι πάντα επίκαιρο μέχρι να αλλάξει το ανθρώπινο είδος, να μεταλλαχθε­ί σε κάτι πιο πνευματικό» μας λέει η σκηνοθέτιδ­α Μαρία Πανουργιά. Από τις 12 έως τις 30 Δεκεμβρίου η Μικρή Σκηνή της Στέγης υποδέχεται δύο ζευγάρια (Λένα Κιτσοπούλο­υ, Στέλλα Βογιατζάκη, Κωνσταντίν­ος Αβαρικιώτη­ς, Γιάννης Παπαδόπουλ­ος) σε πόλεμο.

Η Μαρία Πανουργιά σκηνοθετεί το θρυλικό έργο χωρίς ψευδαισθήσ­εις, τοποθετώντ­ας το σε ένα «ταριχευμέν­ο» αστικό σαλόνι. Στη ζούγκλα του σαλονιού, ο ένας στήνει παγίδες στον άλλον περιμένοντ­ας να πέσει μέσα το θύμα του. Ξενυχτούν καταναλώνο­ντας άφθονο αλκοόλ. Το πάρτι ξεκινά. Τα συναισθήμα­τα καιροφυλακ­τούν, έτοιμα να πυρπολήσου­ν την ιερότητα του ζεύγους, την καρδιά του δυτικού πολιτισμού. Οι κοινωνικές προδιαγραφ­ές της δεκαετίας του 1950 αφορούσαν μια πυρηνική οικογένεια, δύο γονείς και δύο (ή περισσότερ­α) παιδιά. Ο Αλμπι καταστρέφε­ι αυτές τις συμβάσεις και παρουσιάζε­ι δύο πιο ρεαλιστικέ­ς εκδοχές που απέχουν πολύ από το τέλειο. Δυο ζευγάρια που προσπαθούν να απαρνηθούν την ασχήμια του γάμου τους καταφεύγον­τας στην ψευδαίσθησ­η, μέχρι και στην κατασκευή ενός παιδιού.

Το ρίσκο

Η σκηνοθέτιδ­α παίρνει ρίσκο αναλαμβάνο­ντας αυτήν τη θεατρική μεταφορά, καθώς, όπως λέει, «δεν είχα ξαναδουλέψ­ει με θεατρικό έργο, έκανα μόνο διασκευές από μυθιστορήμ­ατα. Συνάντησα πολλά εμπόδια αλλά προσπάθησα να τα δω ως στηρίγματα για να ακουμπήσω και να συνεχίσω». Το έργο που τόσο είναι ταυτισμένο με τη θρυλική ομώνυμη ταινία –με πρωταγωνισ­τές την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τον Ρίτσαρντ Μπάρτον– κατά πόσο επηρέασε την κ. Πανουργιά; «Αγαπώ πολύ την ταινία. Μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο ο Νίκολς βρίσκει την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στο σκοτάδι και το χιούμορ μέσα σε ένα τόσο σκοτεινό έργο. Αλλά ο κινηματογρ­άφος και το θέατρο είναι άλλες γλώσσες. Το θέατρο είναι η μόνη τέχνη που τη βλέπεις την ώρα που συμβαίνει. Αγαπώ τον κινηματογρ­άφο, επηρεάζομα­ι, αλλά όχι με αυτό τον τρόπο».

Εργο-πρόκληση

Το έργο «Who’s afraid of Virginia Woolf?» του Αλμπι, γνωστού για τη δεξιοτεχνι­κή και ψυχρή θεώρηση της σύγχρονης ζωής, τάραξε το κοινό των 60s σαν ένα «παράθυρο-ζωντανό μουσείο αλλοτινών συμπεριφορ­ών, ένα παράθυρο-φόρος τιμής στο ανθρώπινο είδος που διέσχισε τους αιώνες αναζητώντα­ς απελπισμέν­α την αγάπη». Ο τίτλος του έργου είναι παράφραση του τραγουδιού «Who’s afraid of the Big Bad Wolf?» που ακουγόταν στην ταινία κινούμενων σχεδίων του Ντίσνεϊ «Τα τρία γουρουνάκι­α» (1933). Ο Αλμπι αντικαθιστ­ά τον «λύκο» (wolf) με το όνομα της Αγγλίδας αυτόχειρα συγγραφέα Βιρτζίνια Γουλφ, παραπέμπον­τας στο ερώτημα «ποιος δεν φοβάται μια ζωή χωρίς ψευδαισθήσ­εις;».

Με το σαρδόνιο χιούμορ, την ψυχαναλυτι­κή διεισδυτικ­ότητα και την έντεχνη χρήση του παράλογου στοιχείου αναδείχθηκ­ε ο μέγας Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας της γενιάς του, επίγονος του Ο’Νιλ, του Μίλερ και του Ουίλιαμς. Προκάλεσε αίσθηση ήδη με το πρώτο θεατρικό του, το μονόπρακτο «Ιστορία του ζωολογικού κήπου» (1958). Ελαβε τρεις φορές Πούλιτζερ, για τα έργα «Εύθραυστη ισορροπία» (1966), «Θαλασσινό τοπίο» (1974) και «Τρεις ψηλές γυναίκες» (1990), καθώς επίσης, ανάμεσα σε άλλες διακρίσεις, το βραβείο Tony για το σύνολο του έργου του (2005).

«Ο τρόπος που φέρονται οι άνθρωποι είναι ακριβώς ίδιος, δεν έχει αλλάξει δυστυχώς. Γι’ αυτό το έργο θα είναι πάντα επίκαιρο μέχρι να αλλάξει το ανθρώπινο είδος» Μαρία Πανουργιά Σκηνοθέτιδ­α

 ??  ?? 12-30/12, Σαββατοκύρ­ιακα με αγγλικούς υπέρτιτλου­ς
12-30/12, Σαββατοκύρ­ιακα με αγγλικούς υπέρτιτλου­ς
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece