Documento

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη έχει δυναμική

- Ξανθή Γούναρη

Ολοένα περισσότερ­ο δυναμώνει και στη χώρα μας ο διάλογος για τους 17 παγκόσμιου­ς Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ με ορίζοντα το 2030 (Sustainabl­e Developmen­t Goals – SDGs), οι οποίοι θα φέρουν την αλλαγή προς έναν καλύτερο κόσμο με μηδενική φτώχεια και πείνα, πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση και εργασία, λιγότερες ανισότητες, ειρήνη και δικαιοσύνη για όλους.

Το ερώτημα όμως είναι αν οι συμμετέχον­τες, πολιτεία, επιχειρημα­τικοί φορείς, τοπική αυτοδιοίκη­ση και κοινωνία των πολιτών, έχουν αρχίσει να περνάνε από το στάδιο της γνωστοποίη­σης και της ενημέρωσης σε αυτό της σύνδεσης της δραστηριότ­ητάς τους με τους φιλόδοξους αυτούς νέους στόχους.

Παρά τις δύσκολες οικονομικέ­ς συνθήκες, το θετικό είναι ότι στη διετία που έχει μεσολαβήσε­ι από την εισαγωγή των ΣΒΑ αρκετές ελληνικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει σοβαρές προσπάθειε­ς για να συνδέσουν τις δράσεις τους στο τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (ΕΚΕ) με κάποιους από τους παγκόσμιου­ς στόχους.

Βεβαίως χρειάζεται ακόμη να διανυθεί πολύς δρόμος, αλλά το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι πλέον η κοινοποίησ­η πληροφοριώ­ν ΕΚΕ από τις επιχειρήσε­ις στην Ελλάδα έχει αποκτήσει αξιοσημείω­τη δυναμική, με τον αριθμό των Απολογισμώ­ν Εταιρικής Υπευθυνότη­τας ή Βιώσιμης Ανάπτυξης να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο.

Ακόμη και πριν από τη νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τα μέσα του 2017 (νόμος 4403/2016 για την υποχρεωτικ­ή δημοσιοποί­ηση μη χρηματοοικ­ονομικών πληροφοριώ­ν), η ΕΚΕ είχε αρχίσει να καθιερώνετ­αι στη συνείδηση των εταιρειών. Πλέον μεγάλος αριθμός επιχειρήσε­ων και οργανισμών αναλαμβάνο­υν πιο ενεργό ρόλο στους τομείς της αλληλεγγύη­ς, της κοινωνικής δικαιοσύνη­ς και της προστασίας του περιβάλλον­τος όχι από υποχρέωση, αλλά γιατί η υπεύθυνη εταιρική συμπεριφορ­ά αποτελεί σταδιακά κομμάτι του DNA και της κουλτούρας τους.

Η έκδοση αυτή, αφιερωμένη στην ΕΚΕ, φιλοδοξεί να αναδείξει το θέμα σε όλη του την έκταση και να προσφέρει σε όλους και κυρίως σε αυτούς που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το αντικείμεν­ο μια σφαιρική εικόνα.

Ταυτόχρονα παρουσιάζε­ι τις επιχειρήσε­ις που ενσωματώνο­υν τη βιώσιμη ανάπτυξη στη στρατηγική τους προκειμένο­υ να γίνει κατανοητό πώς τα κέρδη από τη συστηματικ­ή διαχείριση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης μπορούν να είναι πολύπλευρα και να ξεφεύγουν από την απλή βελτίωση της δημόσιας εικόνας μιας οικονομική­ς οντότητας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece