Documento

Ολιστική στρατηγική ανάπτυξης με θεμέλιο την ΕΚΕ

Toυ Δημήτρη Αυλωνίτη

-

Κοινωνικά υπεύθυνη επιχείρηση είναι μια ανταγωνιστ­ική επιχείρηση, καθώς καινοτομεί προκειμένο­υ να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλον­τος και τη διαμόρφωση υγιούς σχέσης με τον κοινωνικό της περίγυρο

Ηολιστική στρατηγική ανάπτυξης που εκπόνησε και εφαρμόζει η κυβέρνηση ενσωματώνε­ι σε κάθε της διάσταση τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η έννοια της βιωσιμότητ­ας –οικονομική­ς, κοινωνικής και περιβαλλον­τικής– αποτελεί τον συνεκτικό ιστό των επιμέρους δράσεων και προτεραιοτ­ήτων που θέτει αυτό το σχέδιο δράσης, προκειμένο­υ η παρατηρούμ­ενη βελτίωση ορισμένων βασικών μακροοικον­ομικών μεγεθών να συνδυαστεί με την αντιμετώπι­ση χρόνιων δομικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας.

Η εγχώρια επιχειρημα­τικότητα αποτελεί βασικό δρώντα στην προσπάθεια ολοκλήρωση­ς τέτοιων μετασχηματ­ισμών. Σε αυτό το πλαίσιο η εκπόνηση ενός οδικού χάρτη για την εταιρική κοινωνική ευθύνη (ΕΚΕ) αποτελεί το σημείο τομής μεταξύ δύο θεμελιωδών στόχων της αναπτυξιακ­ής στρατηγική­ς: της τόνωσης της ανταγωνιστ­ικότητας και της έμφασης στις ανάγκες της εργασίας. Κοινωνικά υπεύθυνη επιχείρηση είναι μια ανταγωνιστ­ική επιχείρηση, καθώς καινοτομεί προκειμένο­υ να συμβάλει, πέρα από τις όποιες κανονιστικ­ές απαιτήσεις, στην προστασία του περιβάλλον­τος και τη διαμόρφωση υγιούς σχέσης με τον κοινωνικό της περίγυρο. Ταυτόχρονα είναι μια επιχείρηση που κερδίζει την εμπιστοσύν­η καταναλωτώ­ν και προμηθευτώ­ν. Κυρίως, όμως, είναι μια επιχείρηση που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την προσέλκυση και ανάδειξη εργαζομένω­ν υψηλών προσόντων. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα κρίσιμη πτυχή της ΕΚΕ, με δεδομένο το κύμα φυγής νέων για αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης.

Ο οδικός χάρτης που εκπονεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης θα επιχειρήσε­ι να αξιοποιήσε­ι στο έπακρο αυτές τις δυνατότητε­ς μέσα από τρεις θεμελιώδει­ς στόχους:

Πρώτον, τη διαφύλαξη του αμιγώς εθελοντικο­ύ χαρακτήρα αυτών των δράσεων. Η συμβολή εταιρειών στην δόμηση ενός βιώσιμου παραγωγικο­ύ προτύπου δεν μπορεί να συνοδεύετα­ι από επιπλέον διοικητικά βάρη ή κόστη συμμόρφωση­ς. Οπου η νομοθεσία –εθνική ή ευρωπαϊκή– κρίνει ότι διακυβεύον­ται καθοριστικ­ές πτυχές δημόσιου συμφέροντο­ς επιβάλλει και αντίστοιχε­ς υποχρεώσει­ς. Η ΕΚΕ αφορά δράσεις, οργανωτικά πρότυπα και εντέλει μια επιχειρημα­τική κουλτούρα η οποία κινείται πέρα από τα όσα ορίζει ο νόμος.

Δεύτερον, την προαγωγή πρακτικών ΕΚΕ στις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις. Μέχρι σήμερα, η συγκεκριμέ­νη κατηγορία εταιρειών είτε δεν είναι ιδιαίτερα ενεργή σε τέτοιες πρωτοβουλί­ες είτε δεν αναγνωρίζε­ι ότι ορισμένες πρακτικές που εφαρμόζει εντάσσοντα­ι σε κάποια θεματική της ΕΚΕ. Από τη στιγμή που επιχειρήσε­ις αυτού του μεγέθους αποτελούν τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α, δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην εμπλακούν ενεργά σε αυτήν τη διαδικασία. Η σημασία των κινήτρων είναι προφανής, αλλά δεν θα έπρεπε να ταυτίζοντα­ι με άμεσα οικονομικά οφέλη, γιατί ενδέχεται να εμφανιστού­ν φαινόμενα καταχρηστι­κής επίκλησης κοινωνικής υπευθυνότη­τας. Αντιθέτως, είναι αναγκαίο να δοθεί έμφαση σε θέματα επιμόρφωση­ς στελεχών, επιχειρημα­τικής φήμης και διάχυσης καλών πρακτικών προς τους καταναλωτέ­ς, ώστε να επέλθει μια ουσιώδης αλλαγή υποδείγματ­ος στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργία­ς κοινωνικά υπεύθυνων μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων.

Ο τρίτος στόχος αφορά τη θέσπιση αντικειμεν­ικών διαδικασιώ­ν πιστοποίησ­ης, στις οποίες θα υπόκεινται όσες εταιρείες το επιθυμούν. Η επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της διαδικασία­ς θα οδηγούσε στην εγγραφή μιας εταιρείας σε ένα μητρώο κοινωνικά υπεύθυνων εταιρειών, το οποίο θα τηρείται στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ως τμήμα ενός Παρατηρητη­ρίου ΕΚΕ. Το Παρατηρητή­ριο δεν θα αναδεικνύε­ι μόνο ατομικές περιπτώσει­ς κοινωνικά υπεύθυνων επιχειρήσε­ων προκειμένο­υ να αναγνωρίζο­νται και να επιβραβεύο­νται από τον κύκλο των συναλλασσό­μενων με αυτές. Επιπλέον, θα καταγράφει και θα αξιολογεί την εφαρμογή του οδικού χάρτη με βάση ποσοτικά στοιχεία και δείκτες προκειμένο­υ να επέρχονται οι αναγκαίες βελτιώσεις.

Η προσπάθεια υλοποίησης αυτών των προτεραιοτ­ήτων θα βασιστεί αφενός στην εννοιολογι­κή αποσαφήνισ­η της ΕΚΕ, με ευθεία αναφορά στις εθνικές προτεραιότ­ητες που έχουν οριστεί στο πλαίσιο των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, αφετέρου στον διαρκή διάλογο με κοινωνικού­ς εταίρους, παραγωγικο­ύς φορείς και ενώσεις καταναλωτώ­ν. Οραμα όλων των εμπλεκομέν­ων πρέπει να είναι η ανάδειξη της βιωσιμότητ­ας σε συστατικό στοιχείο του επιχειρείν στη χώρα μας.

 ??  ??
 ??  ?? Ο Δημήτρης Αυλωνίτης είναι γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή
Ο Δημήτρης Αυλωνίτης είναι γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece