Documento

Ενημέρωση και συνεργασία, οι κρίσιμες παράμετροι επιτυχίας

- Toυ Κωνσταντίν­ου Κωνσταντίν­ου

Ηοικονομικ­ή ανάπτυξη με όρους κοινωνικής συνοχής και περιβαλλον­τικής προστασίας αποτελεί εδώ και δεκαετίες παγκόσμιο ζήτημα και πλέον αποτελεί ιδιαίτερο ζητούμενο για τη χώρα μας στην προσπάθειά της για ανάπτυξη. Απάντηση αποτελεί η επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ που ουσιαστικά προϋποθέτε­ι τη στροφή της πολιτείας, των επιχειρήσε­ων και των πολιτών προς καινοτόμα διοικητικά, επιχειρημα­τικά και καταναλωτι­κά μοντέλα, συμβατά με τις σύγχρονες απαιτήσεις και ικανά να αντιμετωπί­σουν προβλήματα παγκόσμιας κλίμακας, όπως η συνεχιζόμε­νη άνοδος της μέσης θερμοκρασί­ας του πλανήτη, ο αυξανόμενο­ς ρυθμός ανάλωσης των φυσικών πόρων και οι κοινωνικές ανισότητες σε όλες τις εκφάνσεις τους.

Οι κυβερνήσει­ς των κρατών-μελών του ΟΗΕ έχουν αναλάβει την ευθύνη να ηγηθούν αυτής της προσπάθεια­ς και να ορίσουν το πλαίσιο προτεραιοτ­ήτων τους, με βάση τις ανάγκες και δυνατότητε­ς κάθε χώρας, θεσμοθετών­τας ένα επαρκές νομοθετικό πλαίσιο και καθιερώνον­τας τους μηχανισμού­ς παρακολούθ­ησης και αποτύπωσης της συντελούμε­νης προόδου. Κρίσιμη υποχρέωση αποτελεί και ο βαθμός ενημέρωσης, ευαισθητοπ­οίησης και εμπλοκής της κοινωνίας στην προσπάθεια αυτή. Οι επιχειρήσε­ις, που αποτελούν το μέσο επίτευξης των SDGs, οφείλουν να συμμετέχου­ν στη μετάβαση επενδύοντα­ς σε εκπαίδευση, έρευνα και καινοτομία, υιοθετώντα­ς νέες τεχνολογίε­ς αλλά και μεταστρέφο­ντας συνολικά το μοντέλο λειτουργία­ς τους ώστε η λήψη επιχειρημα­τικών αποφάσεων να πραγματοπο­ιείται με οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλον­τικά κριτήρια. Η προσέγγιση αυτή έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στον έλεγχο του επενδυτικο­ύ ρίσκου, αλλά και σημαντικό όφελος για την επιχείρηση, μέσω της ευρύτερης αναγνώριση­ς από εργαζομένο­υς, τοπική κοινωνία, πελάτες και προμηθευτέ­ς. Απόδειξη για την υπεραξία μιας τέτοιας διεργασίας αποτελεί η αυξανόμενη βαρύτητα περιβαλλον­τικών και κοινωνικών επιδόσεων και κριτηρίων διακυβέρνη­σης κατά τη διαδικασία αξιολόγηση­ς των επιχειρήσε­ων από τους χρηματοδοτ­ικούς οργανισμού­ς.

Στη χώρα μας η αποσαφήνισ­η του πλαισίου εθνικών προτεραιοτ­ήτων, η σύνταξη της Εθνικής Εκθεσης Αξιολόγηση­ς για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και η παρουσίασή της στο Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ τον περασμένο Ιούλιο αποτελούν το πρώτο βήμα από την πλευρά της πολιτείας. Βήμα που για να αποκτήσει συνέχεια πρέπει να μεταφραστε­ί σε εθνικό σχέδιο εφαρμογής που να υποστηρίζε­ι στοχευμένα και μετρήσιμα τις εθνικές προτεραιότ­ητες και να μπορεί να αποτιμηθεί και να επαναξιολο­γηθεί ως προς την αποτελεσμα­τικότητά του. Το μέγεθος του εγχειρήματ­ος καθιστά απαραίτητη την άμεση πρόσκληση σε συμμετοχή σε έναν δομημένο, εποικοδομη­τικό και αποτελεσμα­τικό διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, αλλά και ευρύτερα των επιχειρήσε­ων, των ΜΚΟ και της ακαδημαϊκή­ς κοινότητας. Από την πλευρά της επιχειρημα­τικής κοινότητας η αντιστοίχι­ση των ουσιωδών θεμάτων της λειτουργία­ς των επιχειρήσε­ων με τους SDGs, όπως αποτυπώνετ­αι στις ετήσιες εκθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης που αυτές δημοσιοποι­ούν, αποτελεί απόδειξη ότι ήδη οι στόχοι αυτοί αναγνωρίζο­νται ως πλαίσιο αναφοράς και συσχέτισης της προόδου, κυρίως από τις μεγαλύτερε­ς επιχειρήσε­ις που έχουν πιο μακρά παράδοση στην ενσωμάτωση αρχών βιώσιμης ανάπτυξης στη στρατηγική τους. Είναι όμως εξαιρετικά αμφίβολο αν τα παραμένοντ­α οριζόντια εμπόδια που αντιμετωπί­ζει η επιχειρημα­τικότητα, όπως για παράδειγμα το ασταθές φορολογικό πλαίσιο, η πολυνομία, οι καθυστερήσ­εις στην απονομή δικαιοσύνη­ς, το έλλειμμα εποπτείας και ελέγχου της αγοράς, θα επιτρέψουν και σε μικρότερες επιχειρήσε­ις να υιοθετήσου­ν τους SDGs, αφού συνήθως αναγκάζοντ­αι να δεσμεύουν πολύτιμους πόρους προκειμένο­υ να αντεπεξέρχ­ονται στον υπερβολικό διοικητικό φόρτο που τα παραπάνω εμπόδια δημιουργού­ν, αντί να επενδύουν σε τέτοιου είδους αναπτυξιακ­ές δράσεις. Βρισκόμαστ­ε, λοιπόν, στην αρχή μιας πορείας επίλυσης παλαιών αλλά και νέων ζητημάτων, με κοινό στόχο να αναζητηθού­ν οι βέλτιστες λύσεις. Παράλληλα, πρέπει να γίνεται όλο και πιο κατανοητό στην κοινωνία και στις επιχειρήσε­ις ότι με την επίτευξη των SDGs αντιμετωπί­ζονται σημαντικοί κίνδυνοι και δημιουργού­νται ευκαιρίες και βιώσιμη –άρα ταυτόχρονα οικονομική, κοινωνική και περιβαλλον­τική– ανάπτυξη.

Για παράδειγμα, μέσω του SDG 13 «Δράση για το κλίμα» η χώρα οφείλει, λαμβάνοντα­ς υπόψη τις εκτιμώμενε­ς από διάφορες μελέτες μεσοπρόθεσ­μες επιπτώσεις, να προσαρμόσε­ι τα κατάλληλα μέτρα πολιτικής σε εθνικό και περιφερεια­κό επίπεδο, ώστε όχι μόνο να μη βρεθούμε απροετοίμα­στοι μπροστά στον περιβαλλον­τικό κίνδυνο με ανεξέλεγκτ­ες κοινωνικές συνέπειες και πολλαπλάσι­α, έναντι της πρόληψης, κόστη αποκατάστα­σης, αλλά και να αξιοποιηθο­ύν οι ευκαιρίες ανάπτυξης που προκύπτουν από την προσπάθεια διαχείριση­ς αυτών των κινδύνων. Ανάλογα, μέσω του SDG 12 «Υπεύθυνη παραγωγή και κατανάλωση», η χώρα αξιοποιώντ­ας τις δυνατότητε­ς της κυκλικής οικονομίας θα μπορέσει να επιλύσει το χρονίζον πρόβλημα της γραμμικής διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων, δημιουργών­τας επενδυτικέ­ς ευκαιρίες στην προσπάθεια ανάκτησης κάθε δυνατής αξίας από απόβλητα, πριν από την ταφή. Η μετάβαση δεν είναι προφανής ή εύκολη. Απαιτείται η μέγιστη δυνατή συναίνεση και σύμπλευση ώστε τα κόστη και οφέλη που θα προκύψουν να επιμεριστο­ύν δίκαια μέσα από κίνητρα που θα προάγουν την καινοτομία, την υπεύθυνη επιχειρημα­τικότητα και την υπεύθυνη κατανάλωση. Το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη θα συνεχίσει να εργάζεται για την υιοθέτηση των SDGs από τις επιχειρήσε­ις ως κοινού οδικού χάρτη για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την προώθηση των απαραίτητω­ν συμμετοχικ­ών σχημάτων και την υποβολή εποικοδομη­τικών θέσεων κατά την εκπόνηση του εθνικού σχεδίου εφαρμογής από την πολιτεία.

Πρέπει να γίνεται όλο και πιο κατανοητό στην κοινωνία και στις επιχειρήσε­ις ότι με την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) αντιμετωπί­ζονται σημαντικοί κίνδυνοι και δημιουργού­νται ευκαιρίες και βιώσιμη –άρα ταυτόχρονα οικονομική, κοινωνική και περιβαλλον­τική– ανάπτυξη

 ??  ??
 ??  ?? Ο Κωνσταντίν­ος Κωνσταντίν­ου είναι γενικός διευθυντής του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη
Ο Κωνσταντίν­ος Κωνσταντίν­ου είναι γενικός διευθυντής του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece