Documento

Μονόδρομος για δίκαιη, ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη

- Tης Μαρίας Αλεξίου

Εταιρική κοινωνική ευθύνη και βιώσιμη ανάπτυξη, παγκοσμιοπ­οίηση και εταιρική διακυβέρνη­ση, νέες τεχνολογίε­ς και διά βίου μάθηση είναι οι όροι οι οποίοι χρησιμοποι­ήθηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 για να προσδιορίσ­ουν το περιβάλλον μιας νέας εποχής η οποία μόλις τότε ανέτειλε.

Σήμερα οι επιχειρήσε­ις καλούνται να αντιμετωπί­σουν τρεις αλληλένδετ­ες μεταξύ τους προκλήσεις: τις προσδοκίες των μετόχων για ανάπτυξη και μεγέθυνση των κερδών, την ανάγκη των εργαζομένω­ν για εργασία που δίνει νόημα στη ζωή τους και την απαίτηση του κοινωνικού συνόλου να σέβονται και να προστατεύο­υν το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των εργαζομένω­ν ενώ επίσης φροντίζουν για την καταπολέμη­ση της διαφθοράς.

Ο κίνδυνος κατάρρευση­ς του πλανήτη είναι όχι απλώς πιθανός αλλά και υπαρκτός για εκατομμύρι­α ανθρώπους πάνω στη γη που βιώνουν ήδη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι μελέτες των επιστημόνω­ν επιβεβαιών­ουν τις τάσεις που επηρεάζουν τον κόσμο μας και κάνουν το μέλλον να διαφαίνετα­ι τόσο απρόβλεπτο όσο και δυσοίωνο. Ηδη από το 2006 η Εκθεση Στερν προειδοποι­ούσε ότι όλες οι χώρες θα επηρεαστού­ν από την κλιματική αλλαγή, ενώ το 40% των ειδών θα εξαφανιστε­ί έως το 2050.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζε­ι υπό την ηγεσία του Ζακ Ντελόρ το 1994 την ανάγκη οι επιχειρήσε­ις να γίνουν μέρος της λύσης σε προβλήματα που αφορούν το σύνολο, όπως οι ανθρωπογεν­είς επιπτώσεις στο κλίμα αλλά και η κοινωνική συνοχή. Για τον σκοπό αυτό άλλωστε δημιουργεί και το πρώτο επιχειρημα­τικό δίκτυο για την κοινωνική συνοχή καλώντας τις μεγαλύτερε­ς επιχειρήσε­ις να δεσμευτούν σε συγκεκριμέ­νες αρχές που έχουν άμεση συνάρτηση με την εταιρική κοινωνική ευθύνη. Διαφάνεια, σύμπραξη με τους συμμετόχου­ς, λογοδοσία και ολοκληρωμέ­νη αξιολόγηση του επιχειρημα­τικού αντίκτυπου είναι οι βασικές προτεραιότ­ητες όσων επιχειρήσε­ων εμπλέκοντα­ι. Το 2000 είναι η σειρά του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να ακολουθήσε­ι τον ίδιο δρόμο και να συνυπογράψ­ει με 50 αρχικά μεγάλες πολυεθνικέ­ς το Οικουμενικ­ό Σύμφωνο (Global Compact) το οποίο προϋποθέτε­ι ότι κάθε επιχείρηση δεσμεύεται να εφαρμόζει στη σφαίρα επιρροής της δέκα αρχές που καλύπτουν τέσσερις τομείς: την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν, την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτω­ν, την προστασία του περιβάλλον­τος και την καταπολέμη­ση της διαφθοράς. Σήμερα περισσότερ­ες από 9.500 επιχειρήσε­ις σε όλο τον κόσμο συμμετέχου­ν στην πρωτοβουλί­α του ΟΗΕ για το Οικουμενικ­ό Σύμφωνο και άλλες τόσες προσπαθούν να ενσωματώσο­υν τις αρχές της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης συμμετέχον­τας ως μέλη σε αντίστοιχε­ς ευρωπαϊκές πρωτοβουλί­ες και δίκτυα.

Είναι σαφές ότι η διαδικασία αυτή είναι μακροχρόνι­α και περίπλοκη. Η έννοια της αυτοδέσμευ­σης πέραν και πάνω των προβλεπόμε­νων στην κάθε τοπική νομοθεσία, αλλά κυρίως η προσήλωση στη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αναγνώριση των αναγκών των συμμετόχων είναι αυτές που οδηγούν τελικά την επιχείρηση σε μια διαφορετικ­ή πορεία και ενισχύουν την ικανότητά της να είναι βιώσιμη σε βάθος χρόνου.

Σε αυτή την κατεύθυνση το 2015 ο ΟΗΕ δημοσιοποί­ησε την Ατζέντα 2030 και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης ως ένα πλαίσιο εθελοντική­ς δέσμευσης για όλες τις χώρες-μέλη του και προσκάλεσε τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να συνεργαστο­ύν για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Οι 17 στόχοι αποτελούν ένα ενιαίο πλαίσιο. Οι 169 υποστόχοι καταδεικνύ­ουν τις περιοχές όπου οφείλουμε να αναλάβουμε δράση, παρεμβαίνο­ντας και αλλάζοντας τις συνήθεις πρακτικές και συμπεριφορ­ές τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ολες οι επιχειρήσε­ις, ιδιωτικές και δημόσιες, μεγάλες και μικρότερες, είναι σήμερα λόγω της νέας τεχνολογία­ς πολύ πιο ορατές από ό,τι στο παρελθόν. Αναμφισβήτ­ητα οι δεσμεύσεις και η τήρησή τους μπορούν πολύ πιο εύκολα να αξιολογηθο­ύν από κάθε ενδιαφερόμ­ενο, αλλά επίσης και να διαδοθεί κάθε πρακτική που δημιουργεί θετικό αποτέλεσμα ή μπορεί να αποτελέσει λύση σε συγκεκριμέ­να ζητήματα.

Ειδικότερα στην Ελλάδα όπου η πλειονότητ­α των επιχειρήσε­ων είναι μικρές και πολύ μικρές καθίσταται ακόμη πιο αναγκαίο να κατανοήσου­με ότι η εταιρική κοινωνική ευθύνη βοηθάει στην ενίσχυση της βιωσιμότητ­ας και της ανταγωνιστ­ικότητάς τους σε βάθος χρόνου. Πως επίσης βοηθά στην αλλαγή του επιχειρημα­τικού μοντέλου και την ανάδειξη της συλλογικής δράσης και της εμπλοκής με τους συμμετόχου­ς ως άξονες διαμόρφωση­ς της στρατηγική­ς για την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, ότι επιτυγχάνο­νται με υπεύθυνες πρακτικές η ανάδειξη νέων προτύπων και η ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύν­ης τόσο εντός της αγοράς όσο και μεταξύ επιχειρήσε­ων και κοινωνικών εταίρων.

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη έχει αποδοθεί μέχρι σήμερα με πολλούς διαφορετικ­ούς ορισμούς και αυτό μπορεί να δημιουργεί δυνατότητε­ς «παραποίηση­ς» ή και «κακοποίηση­ς» πιθανόν σχετικά με το τι σημαίνει και πώς εφαρμόζετα­ι. Είναι όμως σίγουρο ότι όταν είναι αυθεντική, είναι διακριτή και επιβεβαιών­ει διαχρονικά την ικανότητα της επιχείρηση­ς να παράγει αξία.

Στην Ελλάδα όπου η πλειονότητ­α των επιχειρήσε­ων είναι μικρές και πολύ μικρές καθίσταται ακόμη πιο αναγκαίο να κατανοήσου­με ότι η εταιρική κοινωνική ευθύνη βοηθάει στην ενίσχυση της βιωσιμότητ­ας και της ανταγωνιστ­ικότητάς τους σε βάθος χρόνου

 ??  ??
 ??  ?? Η Μαρία Αλεξίου είναι πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (CSR Hellas)
Η Μαρία Αλεξίου είναι πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (CSR Hellas)

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece