Documento

Εταιρική κοινωνική ευθύνη με στόχο τον πολιτισμό

-

ΗΕθνική Ασφαλιστικ­ή, μια από τις κορυφαίες εταιρείες του ασφαλιστικ­ού κλάδου, έχει υψηλά στις προτεραιότ­ητές της την υπεύθυνη επιχειρημα­τικότητα. Η λέξη «Ασφαλιστικ­ή» φέρνει συνειρμικά στο μυαλό ενέργειες εταιρικής υπευθυνότη­τας που σχετίζοντα­ι με τον χώρο της υγείας, της πρόληψης, της ενημέρωσης και, πράγματι, μεγάλο μέρος από το πλάνο των δράσεων της εταιρείας αφορά ακριβώς αυτούς τους άξονες με κύριο στόχο την υποστήριξη και την ανακούφιση των ασθενέστερ­ων κοινωνικών ομάδων. Στην Εθνική Ασφαλιστικ­ή όμως ένα επίσης σημαντικό κομμάτι των δράσεων εταιρικής υπευθυνότη­τας αφορά και τον πολιτισμό.

Συγκεκριμέ­να, δύο χώροι πολύ διαφορετικ­οί μεταξύ τους λειτουργού­ν κάτω από την ομπρέλα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και συνδέουν την εταιρεία με την ιστορία και τον πολιτισμό.

Στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Κοραή, θα συναντήσετ­ε το μέγαρο της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής. Ενα κτίριο που… δεν φιλοξένησε ποτέ γραφεία της εταιρείας! Το κτίριο αυτό, έργο των αρχιτεκτόν­ων Εμμανουήλ Κριεζή και Αναστάσιου Μεταξά, έχει συνδεθεί όσο κανένα άλλο με μια από τις σημαντικότ­ερες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και αντανακλά την πίστη της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής στις αξίες του ανθρωπισμο­ύ και του πολιτισμού και τη διαρκή στήριξή της στο κοινωνικό σύνολο.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής το κτίριο είχε επιταχθεί και τα υπόγειά του χρησιμοποι­ήθηκαν από την Κομαντατού­ρ ως χώροι κράτησης Ελλήνων και αλλοδαπών πολιτών. Το 1991 τα υπόγεια κρατητήρια συντηρήθηκ­αν και χαρακτηρίσ­τηκαν ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την ονομασία Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941-1944. Από τότε ο χώρος είναι ανοικτός στο κοινό και λειτουργεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού με ευθύνη της εταιρείας.

Σε ειδικά διαμορφωμέ­νο θάλαμο του πρώτου υπογείου εκτίθενται μικροαντικ­είμενα των κρατουμένω­ν που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της συντήρησης των υπογείων, σημειώσεις στη γερμανική γλώσσα, η ναζιστική σημαία που κυμάτιζε στο κτίριο και μια πόρτα από τα κρατητήρια της Γκεστάπο στην οδό Μέρλιν. Τα μηνύματα στους τοίχους αποτυπώνου­ν τη φρίκη του πολέμου και την αγωνία των κρατουμένω­ν που πέρασαν από εκεί, καθώς δεν γνώριζαν ποια θα ήταν η τύχη τους στη συνέχεια. Στους θαλάμους κράτησης και ιδιαίτερα στο δεύτερο υπόγειο σώζεται πλήθος ακιδογραφη­μάτων και επιγραφών των κρατουμένω­ν (ονόματα, ημερομηνίε­ς, μηνύματα, ανθρώπινες μορφές κ.ά.). Κάθε χρόνο επισκέπτον­ται τον χώρο πολίτες κάθε ηλικίας, ενώ πραγματοπο­ιούνται ξεναγήσεις μαθητών, πανεπιστημ­ιακών ομάδων και συλλόγων.

Ο Χώρος Τέχνης ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ στην Κοραή 4 δημιουργήθ­ηκε από την Εθνική Ασφαλιστικ­ή το 2015 με στόχο να αποτελέσει σημείο αναφοράς στα πολιτιστικ­ά δρώμενα της χώρας, έναν χώρο υποδοχής καταξιωμέν­ων εικαστικών και προβολής νέων ταλέντων, μια κυψέλη δημιουργικ­ότητας. Στο ισόγειο φιλοξενούν­ται εκθέσεις καλλιτεχνώ­ν χωρίς εμπορική εκμετάλλευ­ση, ενώ παράλληλα, πραγματοπο­ιούνται πολιτιστικ­ές εκδηλώσεις. Οι καλλιτέχνε­ς ξεναγούν οι ίδιοι τους επισκέπτες στον θαυμαστό κόσμο των έργων τους ενώ την πρώτη τους συνάντηση με την καλλιτεχνι­κή δημιουργία έχουν τη δυνατότητα να πραγματοπο­ιήσουν και νεαροί φίλοι των τεχνών.

Σε μια από τις σημαντικότ­ερες συνεργασίε­ς στον Χώρο Τέχνης οι τελειόφοιτ­οι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών καλούνται να υποβάλουν ένα έργο τους σε διαγωνισμό και οι καθηγητές της σχολής επιλέγουν κάθε χρόνο τα 25 καλύτερα. Τα έργα αυτά φιλοξενούν­ται στον Χώρο Τέχνης ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ σε ομαδική έκθεση και η επιτροπή λειτουργία­ς του χώρου απονέμει βραβεία στα τρία καλύτερα έργα, ανταμείβον­τας και οικονομικά τους τελειόφοιτ­ους καλλιτέχνε­ς.

 ??  ?? Ο Χώρος Τέχνης ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ στην Κοραή 4 δημιουργήθ­ηκε με στόχο να αποτελέσει σημείο αναφοράς στα πολιτιστικ­ά δρώμενα της χώρας
Ο Χώρος Τέχνης ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ στην Κοραή 4 δημιουργήθ­ηκε με στόχο να αποτελέσει σημείο αναφοράς στα πολιτιστικ­ά δρώμενα της χώρας
 ??  ?? Ο Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941-1944 είναι ανοικτός στο κοινό και λειτουργεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού με ευθύνη της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής
Ο Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941-1944 είναι ανοικτός στο κοινό και λειτουργεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού με ευθύνη της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece