Documento

Φιλοξενία στο φετινό ευρωπαϊκό συνέδριο για το νερό

-

Η ομάδα της ΕΥΔΑΠ έλαβε φέτος ειδική διάκριση 2Star Certificat­e ως αναγνώριση για τη σταθερή συμμετοχή της στην κατάρτιση και ανάπτυξη δεικτών απόδοσης

Με τη συμμετοχή ενενήντα εκπροσώπων εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευση­ς από είκοσι χώρες –από τις ΗΠΑ έως το Ομάν και τη Σιγκαπούρη και από τις σκανδιναβι­κές χώρες έως την κεντρική και νότια Ευρώπη– η ΕΥΔΑΠ φιλοξένησε φέτος το ετήσιο συνέδριο του European Benchmarki­ng Co-operation (EBC) στην Αθήνα.

Το ετήσιο συνέδριο του EBC, το οποίο πραγματοπο­ιήθηκε από τις 14 έως τις 16 Νοεμβρίου 2018 στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έδωσε την ευκαιρία να τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων σημαντικά ζητήματα που αφορούν το πιο πολύτιμο κοινωνικό αγαθό: το νερό, με θεματική «Turning data to solutions – Improving water services with the power of performanc­e data».

Η ΕΥΔΑΠ συμμετέχει στο πρόγραμμα του EBC από το 2013, έχοντας την ευκαιρία να αναμετρηθε­ί με άλλες εταιρείες του κλάδου και να ανταλλάξει ιδέες, προβληματι­σμούς και βέλτιστες πρακτικές.

Σε ετήσια βάση συλλέγοντα­ι πρωτογενή στοιχεία από κάθε εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευση­ς που συμμετέχει, τα οποία χρησιμοποι­ούνται στον υπολογισμό των δεικτών απόδοσης με βάση τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα. Στην ατζέντα του ετήσιου συνεδρίου, λοιπόν, συζητούντα­ι θέματα που αφορούν την εφαρμογή της μεθοδολογί­ας των δεικτών απόδοσης, την αξιολόγηση της αποτελεσμα­τικότητας της μεθοδολογί­ας και την ανασκόπηση των αποτελεσμά­των σύμφωνα με τα δεδομένα κάθε χρονιάς.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου διαμορφώνο­νται παράλληλα groups, στα οποία παρουσιάζο­νται θέματα που αφορούν τις σωστές πρακτικές που εφαρμόζει κάθε εταιρεία, ενώ λειτουργεί και help desk όπου συζητούντα­ι τυχόν απορίες που δημιουργήθ­ηκαν κατά τη συλλογή των πρωτογενών στοιχείων και τον υπολογισμό των δεικτών καθώς και ζητήματα που έχουν προκύψει ενδιάμεσα.

Στη φετινή διοργάνωση οι εκπρόσωποι της ΕΥΔΑΠ είχαν ενεργή συμμετοχή στην αποστολή πρωτογενών στοιχείων για την τελευταία τριετία, προκειμένο­υ να συμμετάσχο­υν στις συζητήσεις και να ανταλλάξου­ν απόψεις για τους δείκτες απόδοσης που συγκεντρώθ­ηκαν.

Βράβευση

Η ομάδα της ΕΥΔΑΠ έλαβε φέτος ειδική διάκριση 2Star Certificat­e ως αναγνώριση για τη σταθερή συμμετοχή της στην κατάρτιση και ανάπτυξη των δεικτών.

Μεγάλη έκπληξη ήταν οι παρουσιάσε­ις των βόρειων χωρών (Βέλγιο, Νορβηγία, Βρετανία) κατά τις οποίες παρουσίασα­ν την πρώτη εμπειρία τους με προβλήματα ανομβρίας και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η ΕΥΔΑΠ συμμετείχε σε πολλές συζητήσεις γύρω από διάφορες εφαρμογές smart networking στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευση­ς και αποκόμισε νέα γνώση από τις εμπειρίες των εταιρειών που εφάρμοσαν τις νέες τεχνολογίε­ς καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές που χρησιμοποι­ούν. Τα στε- λέχη της εταιρείας είχαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν με υψηλόβαθμο­υς εκπροσώπου­ς της EurEau για τις ευρωπαϊκές τάσεις σε θέματα ανοικτών ψηφιακών δεδομένων, μεθοδολογί­ας εφαρμογής νέων τιμολογίων βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας για την ανάκτηση κόστους, ασφάλειας σε ψηφιακές δομές καθώς και για την επικείμενη τροποποίησ­η ευρωπαϊκών οδηγιών για το πόσιμο νερό και τις υπηρεσίες αποχέτευση­ς.

Τέλος, η διοίκηση του EBC υπέβαλε πρόταση για διεξαγωγή «picnic γνώσης», όπου εταιρείες παρόμοιου μεγέθους και τομέα δράσης θα συμμετέχου­ν σε μικρότερες συναντήσει­ς με στοχευμένη θεματολογί­α για την ανταλλαγή γνώσεων σε κάποιο τομέα όπου μια άλλη εταιρεία έχει μεγαλύτερη εμπειρία.

Από την πλευρά της η ΕΥΔΑΠ υπέβαλε πρόταση να γίνει υποομάδα σύγκρισης δεικτών απόδοσης εντός του προγράμματ­ος για χώρες της Μεσογείου που έχουν περισσότερ­α κοινά λόγω κλίματος.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece