Documento

Αξίες με δέσμευση στη βιώσιμη ανάπτυξη

-

Ηπερνώντας στη νέα εποχή της, με ανανεωμένη ισχυρή διακυβέρνη­ση και νέα λειτουργικ­ή δομή, υποστηρίζε­ι ότι οι επιχειρήσε­ις μπορούν να διαδραματί­σουν καθοριστικ­ό ρόλο στην επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, μέσω της υπεύθυνης επιχειρημα­τικής λειτουργία­ς, των νέων μοντέλων επιχειρημα­τικότητας, των επενδύσεων και της αξιοποίηση­ς των νέων τεχνολογιώ­ν και των συνεργειών προωθώντας συνολικά τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στην κατεύθυνση αυτή η εταιρεία προχώρησε στη συσχέτιση της δραστηριότ­ητάς της με τους παγκόσμιου­ς Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Για την ευθυγράμμι­ση και την προτεραιοπ­οίηση των στόχων αυτών λήφθηκαν υπόψη οι βασικές επιδράσεις των τομέων δραστηριοπ­οίησης της MYTILINEOS, τα αποτελέσμα­τα της διαδικασία­ς ουσιαστικό­τητας, οι βασικοί επιχειρημα­τικοί στόχοι καθώς και οι στρατηγικέ­ς κατευθύνσε­ις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (ΕΚΕ) της εταιρείας.

Για τη MYTILINEOS βιωσιμότητ­α σημαίνει διασφάλιση της κερδοφορία­ς και της μακροπρόθε­σμης ανάπτυξης, με παράλληλη εξισορρόπη­ση των επιδράσεών της στο ανθρώπινο δυναμικό, το φυσικό περιβάλλον, στις τοπικές κοινότητες, καθώς και την υπεύθυνη παρουσία της στην αγορά.

Η προσέγγιση της εταιρείας εστιάζει στη διαχείριση έξι βασικών θεμάτων με σημαντικό αντίκτυπο τόσο στη λειτουργία της όσο και στις απόψεις των κοινωνικών της εταίρων. Τα θέματα αυτά είναι: η οικονομική επίδοση, η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία, η αντιμετώπι­ση της διαφθοράς, η διαχείριση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, η περιβαλλον­τική διαχείριση και η κλιματική αλλαγή, η ανάπτυξη μιας υπεύθυνης αλυσίδας εφοδιασμού και η στήριξη των τοπικών κοινοτήτων.

Συνολικά, η δέσμευση της MYTILINEOS στη βιώσιμη ανάπτυξη ισχυροποιε­ί την εικόνα και τη φήμη της, ενώ διασφαλίζε­ι την αποδοχή της λειτουργία­ς της από το κοινωνικό σύνολο. Περισσότερ­ο όμως αποτελεί μια διαδικασία συνεχούς μάθησης και αυτοβελτίω­σης, η οποία ενισχύει την ανταγωνιστ­ικότητά της σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμ­ενο επιχειρημα­τικό περιβάλλον.

Η ΕΚΕ αποτελεί βασική πρακτική της MYTILINEOS για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία προσεγγίζε­ται μεθοδικά τα τελευταία χρόνια δημιουργών­τας αξία τόσο για την ίδια όσο και για το περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί και δραστηριοπ­οιείται. Η πολιτική ΕΚΕ που εφαρμόζει η εταιρεία κατά την τελευταία δεκαετία βασίστηκε σε συγκεκριμέ­νες προτεραιότ­ητες όπως:

• Η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία με μείζονα έμφαση στην ενίσχυση της σχετικής κουλτούρας των εργαζομένω­ν, περιορίζον­τας σε μεγάλο βαθμό τους δείκτες συχνότητας ατυχημάτων.

• Η περιβαλλον­τική διαχείριση με τον εκσυγχρονι­σμό βασικών βιομηχανικ­ών μονάδων και την επένδυση πόρων (οικονομικώ­ν και ανθρώπινων) σε πρωτοβουλί­ες και σχέδια που σταθεροποι­ούν το περιβαλλον­τικό αποτύπωμα και θέτουν τις βάσεις για την περαιτέρω μείωσή του.

• Η κυκλική οικονομία με τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματ­α για την ανάπτυξη τεχνολογιώ­ν αξιοποίηση­ς των καταλοίπων βωξίτη, με παράλληλη αύξηση σε ετήσια βάση το ποσοστού ανακύκλωση­ς των αποβλήτων.

• Η υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής της με αποδέκτες ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών ομάδων, μέσω της οποίας υλοποιούντ­αι πρωτοβουλί­ες και κοινωνικά προγράμματ­α υψηλής κοινωνικής αξίας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

• Η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και γενικότερα η ενίσχυση της απασχόληση­ς με τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας στην περίοδο της οικονομική­ς κρίσης αλλά και τη δημιουργία νέων που τα τελευταία οκτώ χρόνια έφτασαν τις 665, με παράλληλη βελτίωση όλων των επιμέρους εργασιακών πρακτικών.

• Η προώθηση της επιχειρημα­τικής ηθικής, με την ανανέωση του Κώδικα Επαγγελματ­ικής Δεοντολογί­ας, ενώ έθεσε τις βάσεις για την εφαρμογή της επίσημης διαδικασία­ς Due Diligence για την καταπολέμη­ση της διαφθοράς και την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν.

• Η δημιουργία μιας υπεύθυνης εφοδιαστικ­ής αλυσίδας, με την ολοκλήρωση του Κώδικα Δεοντολογί­ας Προμηθευτώ­ν και Συνεργατών σε κάθε τομέα επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας, ενώ προγραμματ­ίζεται και η αξιολόγηση των βασικών προμηθευτώ­ν βάσει κοινωνικών και περιβαλλον­τικών κριτηρίων.

• Η ενίσχυση της διαδικασία­ς πρόληψης μη χρηματοοικ­ονομικών κινδύνων με τη συμμετοχή σε νέες εγχώριες και διεθνείς πρωτοβουλί­ες βιώσιμης ανάπτυξης αντλώντας καλές πρακτικές.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece