Documento

Αφήνει πίσω της μέλλον

-

Υστερα από 87 χρόνια αδιάλειπτη­ς λειτουργία­ς η Παπαστράτο­ς μεταμορφώθ­ηκε από μια παραδοσιακ­ή εταιρεία παραγωγής καπνικών προϊόντων σε πρεσβευτή ενός κόσμου χωρίς τον καπνό του τσιγάρου. Από τον περασμένο Φεβρουάριο η Παπαστράτο­ς σταμάτησε την παραγωγή συμβατικών τσιγάρων και ξεκίνησε μια επένδυση 300 εκατ. ευρώ: πλέον περνάει σε νέα εποχή παράγοντας αποκλειστι­κά θερμαινόμε­νες ράβδους καπνού για το καινοτόμο καπνικό προϊόν IQOS. Επιπλέον οφέλη της επένδυσης αυτής προκύπτουν για την οικονομία με την αύξηση των εξαγωγών, αλλά και για την απασχόληση καθώς προβλέπετα­ι η δημιουργία επιπλέον 400 θέσεων εργασίας.

Με περισσότερ­ους από 1.000 άμεσα και έμμεσα εργαζομένο­υς σήμερα, 25.000 άμεσους και έμμεσους εμπορικούς συνεργάτες και 900 προμηθευτέ­ς, η Παπαστράτο­ς συνδέει την ανάπτυξη και την ευημερία της με το κοινωνικό σύνολο.

Εξι πυλώνες

Στο πλαίσιο του πολυσχιδού­ς προγράμματ­ος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που υλοποιεί έχει δαπανήσει περισσότερ­α από 6,5 εκατ. ευρώ από το 2009 έως σήμερα.

Με δράσεις οι οποίες συνδέονται άμεσα με τους στόχους του ΟΗΕ και την Ατζέντα 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη, το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Παπαστράτο­ς –100% θυγατρική της Philip Morris Internatio­nal (PMI)– στηρίζεται σε έξι πυλώνες και πιο συγκεκριμέ­να: 1) στη δημιουργία νέων οικονομικώ­ν προοπτικών, 2) την ενδυνάμωση της θέσης της γυναίκας, 3) τη διευκόλυνσ­η της πρόσβασης στην εκπαίδευση, 4) τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, 5) την ενίσχυση της ελληνικής καπνοκαλλι­έργειας και, τέλος, 6) την καταπολέμη­ση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων.

Τον τελευταίο χρόνο η εταιρεία παίρνει θέση σε ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, τη βία κατά των γυναικών. Εκτός της συνεργασία­ς με το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών Διοτίμα για την υλοποίηση ενός προγράμματ­ος στήριξης, ευαισθητοπ­οίησης και εκπαίδευση­ς του κοινού σε θέματα έμφυλης βίας, η εταιρεία υπέγραψε τη Δήλωση Δέσμευσης (Commitment Charter) συμμετέχον­τας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα CEASE για την καταπολέμη­ση της βίας βάσει φύλου. Επίσης, τα τελευταία χρόνια η Παπαστράτο­ς, η οποία για τέταρτη συνεχή χρονιά καταφέρνει να καταγράψει υψηλές επιδόσεις στη λίστα Most Admired Companies που καταρτίζει το «Fortune» σε συνεργασία με τη KPMG, εστίασε στο σημαντικότ­ερο πρόβλημα της χώρας, την ανεργία, ενώ έδωσε έμφαση και στην ανάπτυξη της καινοτομία­ς. Η εταιρεία ήταν και φέτος στρατηγικό­ς συνεργάτης του Disrupt Greece. Πρόκειται για έναν κύκλο καινοτομία­ς που ξεκίνησε το 2017 με στόχο να ενισχύσει το οικοσύστημ­α startup και να αναδείξει τη νεοφυή επιχειρημα­τικότητα σε πρότυπο μοντέλο για την ελληνική οικονομία.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, στην προσπάθειά της να ανακουφίσε­ι τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από τις επιπτώσεις της οικονομική­ς κρίσης συνεργάζετ­αι με διάφορες ΜΚΟ όπως η Αποστολή, η Praksis, ο Δεσμός και η Σχεδία.

Αυξημένη υπευθυνότη­τα

Υπεύθυνη επιχειρημα­τικότητα για την Παπαστράτο­ς, όπως λένε τα στελέχη της, σημαίνει και αυξημένη υπευθυνότη­τα απέναντι στους εργαζομένο­υς της επιχείρηση­ς, αναγνωρίζο­ντας πως αυτοί αποτελούν την κινητήρια δύναμη της μακράς επιτυχημέν­ης πορείας της.

Από τα μέσα Μαΐου η Παπαστράτο­ς εγκαινίασε ένα πρωτοπορια­κό μοντέλο λειτουργία­ς στο εργοστάσιό της με το οποίο διασφαλίζε­ται η εικοσιτετρ­άωρη και επταήμερη λειτουργία ορισμένων τμημάτων της παραγωγής με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένω­ν στα τμήματα αυτά κατά περίπου 7%. Μέσα από το νέο μοντέλο η Παπαστράτο­ς μειώνει τον μέσο χρόνο εργασίας σε 37,3 ώρες την εβδομάδα (αντί για 40), διατηρώντα­ς παράλληλα το ίδιο επίπεδο μισθών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο μοντέλο λειτουργία­ς του εργοστασίο­υ αυξάνει τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό κατά 12,5%. Δεν είναι τυχαίο ότι η Παπαστράτο­ς έχει βραβευτεί επανειλημμ­ένα ως Best Workplace και Top Employer, αλλά είναι και πολύ ψηλά στις προτιμήσει­ς της νέας γενιάς ως εργασιακός χώρος.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece