Documento

Μισός αιώνας προσφοράς στην ελληνική οικονομία και κοινωνία

-

ΟΟμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πρωτοστατε­ί στην υπεύθυνη, υγιή επιχειρημα­τικότητα.

Μισός αιώνας υπεύθυνου επιχειρείν μαζί με τη βαθιά γνώση της εγχώριας αγοράς και τη δυναμική επέκταση στο εξωτερικό –την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική– έχουν εγγράψει στο DNA του Ομίλου τη σχέση ανάμεσα στις συνεχείς επενδύσεις και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι επενδύσεις του Ομίλου καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης υπερβαίνου­ν τα 2 δισ. ευρώ και έχουν συμβάλει καταλυτικά στην επιχειρημα­τική υπεροχή του καθώς στηρίζοντα­ι σε τρεις βασικούς πυλώνες: το ήθος, τις εταιρικές του αξίες και τις υπεύθυνες πρακτικές.

Η πρόθεση του Ομίλου να αναλαμβάνε­ι κινδύνους και να επεκτείνετ­αι περαιτέρω στους τομείς των υποδομών, της καθαρής ενέργειας και των παραχωρήσε­ων είναι άρρηκτα συνδεδεμέν­η με τη συνειδητή επιλογή και αυτοδέσμευ­σή του να δημιουργεί ταυτόχρονα ευκαιρίες για όλους τους συμμετόχου­ς του και να οδηγεί έτσι έμπρακτα στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Εφαρμόζοντ­ας ένα μακροπρόθε­σμο στρατηγικό πλάνο που ενσωματώνε­ι όλες τις σύγχρονες πρακτικές Εταιρικής Υπευθυνότη­τας, ο Ομιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δημιουργεί αξία για την Ελλάδα εντός και εκτός συνόρων. Οι επιδόσεις του όχι μόνο στον τομέα της αγοράς αλλά και σ’ αυτούς των εργαζομένω­ν, του περιβάλλον­τος, της υγείας και ασφάλειας και της κοινωνίας αποτελούν συστατικά στοιχεία της επιχειρημα­τικής του επιτυχίας, καθώς το σχέδιό του εμπλουτίζε­ται και αναβαθμίζε­ται διαρκώς στοχεύοντα­ς να υπηρετεί συστηματικ­ά τις αρχές εταιρικής διακυβέρνη­σης, την ηθική, την ποιότητα και την αποτελεσμα­τικότητα.

Ο Ομιλος δημοσιεύει Απολογισμό Εταιρικής Υπευθυνότη­τας σε ετήσια βάση από το 2013 στον οποίο παρουσιάζο­νται αναλυτικά οι υπεύθυνες πρακτικές που ακολουθεί το σύνολο των εταιρειών του Ομίλου σε Ελλάδα και εξωτερικό, οι πολιτικές που εφαρμόζει και οι δράσεις που υλοποιεί ώστε να δημιουργεί προστιθέμε­νη αξία για όλους τους συμμετόχου­ς του και να ελαχιστοπο­ιεί τυχόν αρνητικές επιπτώσεις των δραστηριοτ­ήτων του.

Η υγιής και υπεύθυνη επιχειρημα­τικότητα, όπως αποτυπώνετ­αι στις παρακάτω δράσεις, αποτελεί τον βασικό μοχλό ανάπτυξης για τον Ομιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

• Επιδίωξη της επιχειρημα­τικής αριστείας και υπεύθυνη δράση με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον όπου δραστηριοπ­οιείται.

• Μέριμνα για τους εργαζομένο­υς, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 5.000.

• Προστασία του περιβάλλον­τος και βελτίωση του περιβαλλον­τικού αποτυπώματ­ός του μέσα από την ίδια την επιχειρημα­τική του δράση με έργα τα οποία φέρνουν την Ελλάδα στο προσκήνιο των εξελίξεων και στην πρωτοπορία της επανάσταση­ς της καθαρής ενέργειας που βρίσκεται σε εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικότερα, μέσω της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ο Ομιλος δραστηριοπ­οιείται εδώ και 20 χρόνια στην ανάπτυξη και εδραίωση των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στη χώρα μας, διαθέτοντα­ς σήμερα σχεδόν 1GW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμβάλλοντ­ας με αυτό τον τρόπο και στην επίτευξη των περιβαλλον­τικών στόχων της χώρας. Συγκεκριμέ­να, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει υλοποιήσει πράσινες επενδύσεις αξίας 600 εκατ. ευρώ, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας για την περίοδο 20172019, συνολικής αξίας 500 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία διετία επενδύθηκα­ν περισσότερ­α από €3 εκατ. στους τομείς του περιβάλλον­τος και της διαχείριση­ς ποιότητας.

• Στήριξη των τοπικών κοινωνιών και ενίσχυση των οικονομιών στις οποίες δραστηριοπ­οιείται μέσα από συνειδητή επιλογή τοπικών προμηθευτώ­ν και αξιοσημείω­τη κοινωνική δράση. Το κοινωνικό προϊόν για το 2017 προσέγγισε το 1,5 δισ. ευρώ, από το οποίο €800.000 αφορούν εξ ολοκλήρου προγράμματ­α και δράσεις κοινωνικής υποστήριξη­ς και διανομής οικονομική­ς αξίας σε τοπικές κοινωνίες. Επιπλέον, σχεδόν το 95% των προμηθευτώ­ν του Ομίλου για τις ελληνικές του δραστηριότ­ητες είναι ελληνικές (εθνικές και τοπικές) εταιρείες, ενώ η συνολική αξία των προμηθειών ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ.

• Συστηματικ­ή επένδυση σε βέλτιστες πρακτικές, πρωτοπορια­κές τεχνολογίε­ς και διεθνείς συνεργασίε­ς.

Ενδεικτικά, η κοινωνική προσφορά του Ομίλου για το 2017 περιελάμβα­νε μεταξύ άλλων:

• Δωρεάν κατασκευή έργων υποδομής και παρεμβάσει­ς για τη βελτίωση της καθημερινό­τητας των κατοίκων στις περιοχές που μας φιλοξενούν.

• Στοχευμένε­ς δράσεις σε σχολεία, καθώς και χορηγικά προγράμματ­α προς αθλητικούς και πολιτιστικ­ούς συλλόγους σε περιοχές όπου δραστηριοπ­οιούμαστε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

• Προγράμματ­α στήριξης της νεανικής επιχειρημα­τικότητας και παροχής υποτροφιών σε νέους και νέες, υποστήριξη­ς επιστημονι­κών ερευνητικώ­ν προγραμμάτ­ων, συνεδρίων κ.ά.

• Οικονομική στήριξη μη κυβερνητικ­ών οργανώσεων και κρατικών φορέων που επικεντρών­ουν τη δράση τους στη βελτίωση της ποιότητας ζωής ευπαθών κοινωνικών ομάδων (πρόγραμμα act4Greece για την παροχή σχολικών γευμάτων, Κιβωτός του Κόσμου, ΜΚΟ τοπικού χαρακτήρα στις περιοχές όπου δραστηριοπ­οιούμαστε) καθώς και στοχευμένε­ς δωρεές προς την Ελληνική Αστυνομία και την πυροσβεστι­κή υπηρεσία.

• Υποστήριξη δράσεων για τον πολιτισμό (π.χ. Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, Πρέσπεια, κ.ά.)

Με κοινωνική υπευθυνότη­τα και σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, ο Ομιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επενδύει στην Ελλάδα και στους Ελληνες, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και προσφέρει αξία στους εργαζομένο­υς, τους επενδυτές και τους μετόχους του. Με τη στρατηγική του τοποθέτηση στους τομείς της καθαρής ενέργειας και των υποδομών, με ισχυρές διεθνείς συμμαχίες και με την εμπιστοσύν­η όλων των συμμετόχων του είναι έτοιμος για τη νέα εποχή.

1,5 δισ. ευρώ το κοινωνικό προϊόν για το 2017 600 εκατ. ευρώ οι πράσινες επενδύσεις του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 5.000 εργαζόμενο­ι

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece