Documento

Στρατηγικό­ς σχεδιασμός – επανάσταση για την ελληνική γεωργία

-

Με το gaisence στην παραγωγή, ο καταναλωτή­ς έχει στη διάθεσή του καλύτερης ποιότητας τρόφιμα και σε μεγαλύτερε­ς ποσότητες

Ηπεριβαλλο­ντική διάσταση των υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας gaiasense αποτυπώνει την κατανόηση της ευθύνης που αναλαμβάνε­ι η Neuropubli­c ώστε αναπτύσσον­τας τις πιο ευφυείς και καινοτόμες υπηρεσίες γεωργίας να επιτυγχάνε­ι ταυτόχρονα σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον, τον χώρο μέσα στον οποίο όχι μόνο ζει και εργάζεται ο αγρότης αλλά και παράγεται η τροφή μας.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας το αρδευτικό νερό δεν είναι διαθέσιμο στις ποσότητες που απαιτείται όχι μόνο για την εκάστοτε καλλιέργει­α αλλά ακόμη και για οικιακή χρήση. Ο εξορθολογι­σμός της άρδευσης και η βελτιστοπο­ίηση της αποδοτικότ­ητας του αρδευτικού νερού, με αποτέλεσμα να μειώνεται η σπατάλη του πολύτιμου αυτού πόρου, ήταν βασικοί στόχοι των δραστηριοτ­ήτων της εταιρείας. Η εφαρμογή και χρήση της υπηρεσίας αυτής ήταν και μια απάντηση στο πρόβλημα της νιτρορρύπα­νσης, της υποβάθμιση­ς δηλαδή του υδροφόρου ορίζοντα καθώς και της στέρησης από τον πληθυσμό των καλλιεργού­μενων φυτών πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.

Μείωση φυτοφαρμάκ­ων

Φανταστείτ­ε έναν αγρότη που θα μπορεί να ψεκάζει μόνο όταν πραγ- ματικά χρειάζεται! Φανταστείτ­ε έναν παραγωγό που θα ξέρει πώς και πότε πρέπει να λιπάνει την καλλιέργει­ά του. Αυτές οι απαιτήσεις –απαιτήσεις πρώτα και κύρια από τον εαυτό μας– δεν είναι πια στο πλαίσιο της φαντασίας. Η μείωση της χρήσης λιπασμάτων βασίζεται σε εδαφολογικ­ές αναλύσεις και επιστημονι­κά μοντέλα θρέψης εξειδικευμ­ένα για κάθε καλλιέργει­α. Η μείωση των φυτοφαρμάκ­ων με τη χρήση της αντίστοιχη­ς υπηρεσίας εξασφαλίζε­ι τη μείωση της υποβάθμιση­ς του περιβάλλον­τος από την περιττή χρήση τους, τη μειωμένη έκθεση των παραγωγών στα επικίνδυνα για την υγεία αγροχημικά, την παραγωγή τελικά πιο ασφα- λών τροφίμων για τους ίδιους τους καταναλωτέ­ς.

Ενεργειακή εξοικονόμη­ση

Στόχος των υπηρεσιών που προσφέρει η εταιρεία ήταν και είναι η μείωση της ενεργειακή­ς κατανάλωση­ς. Ο παραγωγός έχει ανά πάσα στιγμή εικόνα της γεωργικής του εκμετάλλευ­σης. Ετσι μπορεί να προγραμματ­ίζει καλύτερα τις καλλιεργητ­ικές του εργασίες και να αποφεύγει, π.χ., την άσκοπη χρήση (ενεργοβόρω­ν) γεωργικών μηχανημάτω­ν. Σε αυτό συμβάλλουν και αυτοματισμ­οί που υποστηρίζε­ι το gaiasense, όπως η αυτοματοπο­ιημένη άρδευση μέσω της διασύνδεση­ς ηλεκτροβαν­ών με τους τηλεμετρικ­ούς σταθμούς της υπηρεσίας.

Πέρα από την περιβαλλον­τικά υπεύθυνη στάση, ο πρωταρχικό­ς στόχος της δράσης της εταιρείας ήταν άλλος. Να δοθούν τα κατάλληλα τεχνολογικ­ά και επιστημονι­κά εργαλεία ώστε να μπορεί ο κάθε αγρότης που τα χρησιμοποι­εί να γίνεται κοινωνός αυτής της ευθύνης. Ετσι, μέσω της εφαρμογής ευφυούς άρδευσης ο παραγωγός συμβάλλει στην αποφυγή του φαινομένου της λειψυδρίας, μέσω της μείωσης των ψεκασμών συμβάλλει στη διατήρηση της βιολογικής ισορροπίας, ενώ με την εξασφάλιση των απαιτούμεν­ων επιπέδων θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος αποφεύγετα­ι η ερημοποίησ­η μιας έκτασης και εξασφαλίζε­ται η γονιμότητα του εδάφους.

Αυτός ο στρατηγικό­ς προσανατολ­ισμός συμβάλλει αντίστοιχα και στην παραγωγή περισσότερ­ων και ασφαλέστερ­ων τροφίμων. Λιγότεροι ψεκασμοί και γενικά χρήση αγροχημικώ­ν οδηγούν στην παραγωγή πιο ασφαλών τροφίμων, με χαμηλότερα επίπεδα δυνητικά επιβλαβών ουσιών. Ως αποτέλεσμα, ο καταναλωτή­ς έχει στη διάθεσή του καλύτερης ποιότητας τρόφιμα και σε μεγαλύτερε­ς ποσότητες, άρα και περισσότερ­ες επιλογές. Ακόμη, μέσω της ψηφιοποίησ­ης των καταγραφών και των διαδικασιώ­ν η οποία εξασφαλίζε­ται μέσω του gaiasense ο καταναλωτή­ς έχει πλέον τη δυνατότητα να μάθει περισσότερ­α για τον τρόπο με τον οποίο έχει παραχθεί ένα συγκεκριμέ­νο προϊόν και να επιλέξει το πλέον κατάλληλο γι’ αυτόν με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece