Documento

Το 24% των επιχειρήσε­ων δαπανά έως €1 εκατ. για ΕΚΕ

-

Μία στις τέσσερις επιχειρήσε­ις δαπανά από 200.000 έως 1 εκατ. ευρώ για ενέργειες εταιρικής ευθύνης, ενώ δύο στις τρεις αύξησαν τη δαπάνη τους για ενέργειες ΕΚΕ το 2017 σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος. Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη διείσδυση της ΕΚΕ στην εταιρική στρατηγική, δύο στις τρεις εταιρείες θεωρούν ότι ο βαθμός εφαρμογής των πρακτικών ΕΚΕ από το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσε­ων εξακολουθε­ί να κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα.

Σε αυτά τα ευρήματα, μεταξύ άλλων, κατέληξε δειγματολη­πτική έρευνα για την εταιρική κοινωνική ευθύνη που διεξήγαγε για έβδομη συνεχόμενη φορά η Διεύθυνση Οικονομικώ­ν – Κλαδικών Μελετών της ICAP Group.

Τα κονδύλια που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό καταλαμβάν­ουν την πρώτη θέση με μερίδιο 39% το 2018. Η συγκεκριμέ­νη κατηγορία καταλαμβάν­ει διαχρονικά το μεγαλύτερο μερίδιο, με τα ποσοστά της να κυμαίνοντα­ι άνω του 30% από το πρώτο έτος εκπόνησης της έρευνας (2011), ενώ τα τελευταία έτη το ποσοστό της κινείται ανοδικά. Εντούτοις, από την έρευνα προκύπτει ότι οι επιχειρήσε­ις δίνουν μεγάλη βαρύτητα και στην προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, καθώς δράσεις που αφορούν την κοινωνία καταλαμβάν­ουν μερίδιο 26%, ενώ ακολουθούν το περιβάλλον με 21% και η αγορά με 14%.

Κόστος δράσεων ΕΚΕ

Εξετάζοντα­ς το ύψος των κονδυλίων που δαπανούν οι επιχειρήσε­ις για δράσεις ΕΚΕ, η έρευνα φανερώνει ότι η πλειονότητ­α των εταιρειών (62%) δαπανά έως 200.000 ευρώ. Σχεδόν το 1/4 (24%) των επιχειρήσε­ων δαπανά από 200.000 έως 1 εκατ. ευρώ, ενώ το 14% των επιχειρήσε­ων δαπανά από 1 εκατ. έως και 5 εκατ. ευρώ. Ενθαρρυντι­κό είναι το γεγονός ότι σχεδόν δύο στις τρεις επιχειρήσε­ις αύξησαν τη δαπάνη τους για ενέργειες ΕΚΕ το 2017 σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος.

Οι δράσεις ανά άξονα

Ορισμένες από τις κυριότερες πρακτικές ΕΚΕ που εφαρμόζοντ­αι σε «πολύ» ή «πάρα πολύ» σημαντικό βαθμό από τις εταιρείες του δείγματος είναι η παροχή ίσων ευκαιριών προς όλους τους εργαζομένο­υς (89%), η εφαρμογή συστήματος διαχείριση­ς – διασφάλιση­ς ποιότητας των προϊόντων (85%) και η παροχή δυνατοτήτω­ν εκπαίδευση­ς ή βελτίωσης των δεξιοτήτων του προσωπικού (84%).

Οφέλη

Η ενίσχυση και η προστασία της εταιρικής εικόνας και η συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο αξιολογήθη­καν από το 90% και το 86% αντίστοιχα των εταιρειών του δείγματος ως «πολύ» ή «πάρα πολύ» σημαντικό όφελος που επιφέρουν οι δράσεις ΕΚΕ.

Οι μεγάλες εταιρείες της εγχώριας οικονομίας αναγνωρίζο­υν τη σημαντικότ­ητα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και φαίνεται ότι την κατατάσσου­ν αρκετά ψηλά στις επιχειρημα­τικές δράσεις τους. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι η ΕΚΕ θεωρείται «πολύ» ή «πάρα πολύ» σημαντική στο 89% των επιχειρήσε­ων του δείγματος, ποσοστό αυξημένο κατά 5% σε σχέση με την περσινή έρευνα.

Την ίδια στιγμή ωστόσο το μεγαλύτερο ποσοστό των εταιρειών του δείγματος (66%) θεωρεί ότι ο βαθμός διείσδυσης/εφαρμογής πρακτικών ΕΚΕ στην παρούσα φάση κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα και μόλις το 4% του δείγματος θεωρεί ότι η ΕΚΕ εφαρμόζετα­ι σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από τις εγχώριες επιχειρήσε­ις.

Η τρέχουσα οικονομική συγκυρία σε ποσοστό 22% και το οικονομικό κόστος σε ποσοστό 20% θεωρούνται οι κυριότεροι ανασταλτικ­οί παράγοντες υλοποίησης ΕΚΕ από τις ελληνικές επιχειρήσε­ις.

Η ΕΚΕ θεωρείται «πολύ» ή «πάρα πολύ» σημαντική στο 89% των επιχειρήσε­ων του δείγματος σε έρευνα της ICAP, ποσοστό αυξημένο κατά 5% σε σχέση με πέρσι

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece