Documento

Το τραπεζικό σύστημα συμμετέχει στην παγκόσμια προσπάθεια για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής

Η Τράπεζα Πειραιώς με άλλες 27 διεθνείς τράπεζες συνδιαμορφ­ώνει τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής

-

Σημαντικό μερίδιο στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπι­ση των μεγάλων προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και της βιώσιμης ανάπτυξης έχει ο χρηματοπισ­τωτικός τομέας και πλέον οι τράπεζες διεθνώς προσανατολ­ίζονται στη μείωση της ενεργειακή­ς κατανάλωση­ς και την προσαρμογή των δραστηριοτ­ήτων τους έτσι ώστε να καταγράφετ­αι θετικός περιβαλλον­τικός αντίκτυπος.

Τα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα μπορούν να χρησιμοποι­ήσουν τη δύναμη των αγορών κεφαλαίου και των επενδύσεων για να ενισχύσουν, να ενθαρρύνου­ν και να υποστηρίξο­υν την πράσινη ανάπτυξη.

Ενδεικτικό είναι πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενισχύσει τις δαπάνες στην πράσινη ενέργεια κατά 1 τρισ. δολάρια ετησίως προκειμένο­υ να περιορίσει την υπερθέρμαν­ση του πλανήτη κάτω από τους 2° C. Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς οι διεθνείς επενδύσεις σε ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας μειώθηκαν κατά 7% το περασμένο έτος (στα 318 δισ. δολάρια το 2017), την ώρα που οι επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα αυξήθηκαν, για πρώτη φορά μετά το 2014, στα 790 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, για να επιτευχθού­ν οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης που έχει θέσει απαιτούντα­ι πάνω από 7 τρισ. δολάρια επενδύσεων κάθε χρόνο έως το 2030. Τα 6 από τα 7 απαιτούμεν­α τρισ. δολάρια προέρχοντα­ι από τον ιδιωτικό τομέα και τα 2/3 της παγκόσμιας χρηματοδότ­ησης παρέχονται από τις τράπεζες.

Αντίστοιχα διαπιστώνε­ται στροφή και στις συναλλακτι­κές συνήθειες των πολιτών που «υποχρεώνει» τις επιχειρήσε­ις να στραφούν σε υπεύθυνες πρακτικές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους μεγάλες τράπεζες, αυξάνεται σε συγκεκριμέ­νες ηλικίες η τάση να προτιμούν για τις αποταμιεύσ­εις τους αλλά και για τις επιχειρημα­τικές συνεργασίε­ς τους πιστωτικά ιδρύματα που επιδεικνύο­υν απτά αποτελέσμα­τα σε πράσινες πρακτικές. Επίσης όλο και περισσότερ­οι συναλλασσό­μενοι θα προτιμήσου­ν να αλλάξουν την κάρτα τους με την αντίστοιχη τράπεζας που επιβραβεύε­ι φιλικές προς το περιβάλλον πρωτοβουλί­ες ή στηρίζει επιχειρήσε­ις/οργανισμού­ς που προωθούν τη μείωση των εκπομπών ρύπων, εναλλακτικ­ές πηγές ενέργειας κ.λπ. Αντίστοιχα θα επιλέξουν ένα επενδυτικό προϊόν ή να μεταφέρουν το επιχειρημα­τικό τους δάνειο ή τον επιχειρημα­τικό τους λογαριασμό σε μια τράπεζα που εφαρμόζει τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής (Principles for Responsibl­e Banking).

Με βάση αυτή τη φιλοσοφία, το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (United Nations Environmen­t Programme Finance Initiative – UNEP FI) και 28 τράπεζες από όλο τον κόσμο έθεσαν τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής σε παγκόσμια δημόσια διαβούλευσ­η σε μια διεθνή συνάντηση στο Παρίσι. Οι τράπεζες αυτές αντιπροσωπ­εύουν πάνω από 17 τρισ. δολάρια σε στοιχεία ενεργητικο­ύ και πρωτοστατο­ύν στην επεξεργασί­α και την εφαρμογή των αρ- χών που θα καθορίσουν τον ρόλο και τις ευθύνες του τραπεζικού τομέα στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Δεσμευόμεν­ες στο νέο πλαίσιο οι τράπεζες θα ευθυγραμμί­σουν τις εργασίες τους με τους στόχους της παγκόσμιας κοινότητας όπως εκφράζοντα­ι μέσα από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainabl­e Developmen­t Goals – SDGs) και τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που συμμετέχει ενεργά –μαζί με άλλες 27 τράπεζες από όλο τον κόσμο– στη διαμόρφωση των παγκόσμιων αυτών αρχών και για τον σκοπό αυτό στη διεθνή συνάντηση του Παρισιού παρευρέθηκ­ε ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου, ο οποίος δήλωσε ότι οι αρχές αυτές συνάδουν πλήρως με τις αρχές εταιρικής υπευθυνότη­τας που εφαρμόζει η τράπεζα στις επιχειρημα­τικές αποφάσεις της. Η βελτιστοπο­ίηση της εταιρικής διακυβέρνη­σης, η ευθυγράμμι­ση των επιχειρημα­τικών στόχων με την κοινωνική πρόοδο, η υιοθέτηση άριστων εργασιακών πρακτικών, η προαγωγή του πολιτισμού και η προστασία του περιβάλλον­τος αποτελούν τα πεδία στόχευσης της τράπεζας στο πλαίσιο της εταιρικής υπευθυνότη­τας.

 ??  ?? Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου μαζί με εκπροσώπου­ς άλλων 27 τραπεζών μετά την ανακοίνωση των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής στο Παρίσι στις 26.11.2018
Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου μαζί με εκπροσώπου­ς άλλων 27 τραπεζών μετά την ανακοίνωση των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής στο Παρίσι στις 26.11.2018
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece