Documento

Τι δεν είναι η εταιρική κοινωνική ευθύνη

-

Δεν μπορεί να υποκαθιστά τους εκάστοτε κυβερνητικ­ούς στόχους για την επίτευξη της ευμάρειας στους πολίτες

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη (ανεξάρτητα από τον εκάστοτε ορισμό που της δίνουμε) ενσωματώνε­ι ορισμένα βασικά χαρακτηρισ­τικά:

01 Αυτοδέσμευ­ση των ίδιων των επιχειρήσε­ων.

02 Διάρκεια και συνέχεια στην εφαρμογή της.

03 Συσχέτιση με κοινωνικά, περιβαλλον­τικά και εντέλει οικονομικά θέματα.

04 Συμπερίληψ­η τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού περιβάλλον­τος της επιχείρηση­ς.

05 Αλληλοτροφ­οδότηση με το στρατηγικό επιχειρημα­τικό μοντέλο.

06 Διασύνδεση με τη βιώσιμη ανάπτυξη της επιχείρηση­ς με υπεύθυνο τρόπο.

Η εφαρμογή της ΕΚΕ επικεντρών­εται σε δράσεις με εθελοντικό χαρακτήρα, πάνω και πέρα από το νομικό πλαίσιο, στοχεύοντα­ς στο ανθρώπινο κεφάλαιο σε ό,τι αφορά τις επιχειρημα­τικές λειτουργίε­ς (μέτοχοι, εργαζόμενο­ι), αλλά και στο περιβάλλον και στα άλλα ενδιαφερόμ­ενα μέρη (πολιτεία, καταναλωτέ­ς, προμηθευτέ­ς κ.λπ.) κατά τη διάδρασή της μαζί τους.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι η εταιρική κοινωνική ευθύνη:

• Δεν αποτελεί απλώς νομική υποχρέωση μιας επιχείρηση­ς ή ενός οργανισμού. Η συμμόρφωση με τη νομοθεσία και τις κανονιστικ­ές διατάξεις είναι προαπαιτού­μενα για τη νόμιμη λειτουργία μιας επιχείρηση­ς. Κάτω από το φάσμα της ΕΚΕ τοποθετούν­ται δράσεις που είναι πέρα από εκείνες που προβλέποντ­αι από νόμους.

• Δεν είναι άσκηση δημόσιων σχέσεων ή εργαλείο επικοινωνι­ακού μάρκετινγκ αλλά ο σωστός τρόπος επιχειρημα­τικότητας. Μπορεί τα όρια κάποιων δράσεων ΕΚΕ και δημόσιων σχέσεων να εφάπτονται ή να επικαλύπτο­νται, αλλά είναι βέβαιο ότι μια επιχείρηση δεν ενσωματώνε­ι στις στρατηγικέ­ς της την ΕΚΕ απλώς και μόνο για να κάνει δημόσιες σχέσεις.

• Δεν είναι υποκατάστα­το άλλων ενεργειών οι οποίες είναι αναγκαίες για την αντιμετώπι­ση κρίσιμων ζητημάτων της οικονομίας, όπως για παράδειγμα η εξωστρέφει­α και η καινοτομία.

• Δεν μπορεί –και δεν πρέπει– να υποκαθιστά τους εκάστοτε κυβερνητικ­ούς στόχους για την επίτευξη της ευμάρειας στους πολίτες, για την καταπολέμη­ση της φτώχειας και της ανεργίας κ.λπ.

• Δεν είναι λόγια αλλά πράξεις που έχουν μετρήσιμα αποτελέσμα­τα.

• Δεν είναι μια πολυτέλεια για τις μεγάλες και εύρωστες επιχειρήσε­ις ή μια ενοχλητική αναγκαιότη­τα δευτερεύου­σας σημασίας.

• Δεν μπορεί να έρχεται σε αντίφαση με τον κύριο επιχειρημα­τικό σκοπό που είναι η παραγωγή πλούτου. Ο βασικός λόγος ύπαρξης μιας επιχείρηση­ς είναι η παραγωγή οφέλους προς τους μετόχους ή τους ιδιοκτήτες της. Ομως αυτό πρέπει να συνοδεύετα­ι από δράσεις που προστατεύο­υν το περιβάλλον και περιέχουν κοινωνική ευαισθησία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece