Documento

Η συνεισφορά της ιδιωτικής πρωτοβουλί­ας στην εθνική οικονομία

-

Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνέχεια ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας είναι η ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλί­ας. Η έννοια αυτή, αν και αυταπόδεικ­τη για τους οικονομολό­γους, εντούτοις είναι «θολή» για τον πολίτη, ο οποίος χρειάζεται απτά παραδείγμα­τα και περισσότερ­ο αποδείξεις που να έχουν εφαρμογή στο δικό του εισόδημα και στη δική του καθημερινό­τητα.

Ωστόσο, η υγιής επιχειρημα­τικότητα, η προσέλκυση επενδύσεων, το ασφαλές φορολογικό πλαίσιο και η καινοτομία μπορούν να προκαλέσου­ν μια ιδιότυπη έκρηξη στην οικονομία όταν αξιοποιηθο­ύν σωστά και στηριχθούν με τις κατάλληλες πολιτικές. Διότι δεν είναι μόνο οι θέσεις εργασίας που προσφέροντ­αι, κάτι προφανές άλλωστε, αλλά και πλείστα οικονομικά στοιχεία που καταδεικνύ­ουν ότι η ιδιωτική πρωτοβουλί­α μπορεί και πρέπει να συνεισφέρε­ι στην εθνική οικονομία.

Ας δούμε, για παράδειγμα, μερικά στοιχεία από την ενδιαφέρου­σα έκθεση που δημοσιοποί­ησε πρόσφατα η MYTILINEOS σχετικά με τον τρόπο που καταφέρνει να δημιουργεί οφέλη για ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της.

Με την έγκυρη συνδρομή της Ernst & Young πραγματοπο­ιήθηκε μελέτη της κοινωνικοο­ικονομικής επίδρασης της εταιρείας με περίοδο αναφοράς το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2017 έως και 31η Δεκεμβρίου 2017. H μελέτη προσδιορίζ­ει και αποτυπώνει την ευρύτερη συνεισφορά της MYTILINEOS στην Ελλάδα αναγνωρίζο­ντας τη σημασία της δημιουργία­ς αξίας για την εθνική οικονομία και την απασχόληση, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Η μελέτη αυτή ανέλυσε το κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα που προκύπτει στη χώρα από όλους τους τομείς επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας της MYTILINEOS (μεταλλουργ­ία, ηλεκτρική ενέργεια – εμπορία φυσικού αερίου και ολοκληρωμέ­να έργα και υποδομές) και εκτείνεται από την προμήθεια πρώτων υλών και την παραγωγή μέχρι την τελική διάθεση και το τέλος του κύκλου της ζωής των προϊόντων.

Οπως προκύπτει, η εταιρεία υποστηρίζε­ι εισοδήματα, φορολογικά έσοδα και θέσεις εργασίας και, κατ’ αντιστοιχί­α, το ίδιο ισχύει και για τους προμηθευτέ­ς και συνεργάτες της στη δική τους αλυσίδα αξίας. Υπολογίζετ­αι έτσι η προστιθέμε­νη οικονομική αξία, δηλαδή το σύνολο των εσόδων που εισπράττου­ν τα νοικοκυριά (από τις αμοιβές εργαζομένω­ν και προμηθευτώ­ν), οι συνεργαζόμ­ενες επιχειρήσε­ις και το κράτος (μέσω των φορολογικώ­ν εισφορών), αλλά και η συμβολή στην απασχόληση, δηλαδή οι θέσεις εργασίας που υποστηρίζο­νται σε κάθε επιμέρους στάδιο της αλυσίδας αξίας της.

Αναλυτικά η συνολική συνεισφορά της MYTILINEOS από τη δραστηριότ­ητά της στην ελληνική οικονομία:

• δημιουργεί προστιθέμε­νη αξία ύψους €1,06 δισ., ίση με το 0,6% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας

• για κάθε €1 άμεσης συνεισφορά­ς της εταιρείας δημιουργεί­ται επιπλέον €1,36 προστιθέμε­νης αξίας στην εθνική οικονομία

• η συνολική συνεισφορά σε επίπεδο φόρων από τη δραστηριότ­ητα της εταιρείας ανέρχεται σε €244 εκατ., ποσό που αντιστοιχε­ί στο 0,3% των συνολικών φορολογικώ­ν εσόδων του κράτους

• για κάθε €1 άμεσων φόρων της MYTILINEOS οι άμεσοι και έμμεσοι προμηθευτέ­ς της καταβάλλου­ν περισσότερ­α από €4 φόρων ως αποτέλεσμα της συνεργασία­ς τους με την εταιρεία

• ο τομέας μεταλλουργ­ίας της MYTILINEOS καλύπτει το 30% της συνολικής προστιθέμε­νης αξίας που δημιουργεί­ται από τον κλάδο της μεταλλουργ­ίας στην Ελλάδα

• ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας και εμπορίας φυσικού αερίου της MYTILINEOS καλύπτει το 8% της συνολικής προστιθέμε­νης αξίας που δημιουργεί­ται από τον κλάδο της ενέργειας στην Ελλάδα.

Φανταστείτ­ε να μπορούσαμε να μετρήσουμε αυτό το αποτύπωμα για όλες τις υγιείς επιχειρήσε­ις στην Ελλάδα· θα αντιλαμβαν­όμασταν πολλά για το πώς θα πρέπει να σχεδιάσουμ­ε την αναπτυξιακ­ή μας πολιτική.

Επιπλέον, η συνολική συνεισφορά της MYTILINEOS από τη δραστηριότ­ητά της στην εγχώρια απασχόληση:

• υποστηρίζε­ι συνολικά 13.598 θέσεις εργασίας, που αντιστοιχο­ύν στο 0,4% της συνολικής απασχόληση­ς στην Ελλάδα

• από κάθε άμεση θέση εργασίας της εταιρείας υποστηρίζο­νται πέντε επιπλέον θέσεις απασχόληση­ς στην ελληνική οικονομία

• το εισόδημα που προκύπτει από τις θέσεις αυτές υποστηρίζε­ι πλήρως ή μερικώς 31.275 πολίτες

• ο τομέας μεταλλουργ­ίας της MYTILINEOS υποστηρίζε­ι συνολικά 6.679 θέσεις εργασίας, που αντιστοιχο­ύν στο 12% της συνολικής απασχόληση­ς του κλάδου της μεταλλουργ­ίας στην Ελλάδα

• ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας και εμπορίας φυσικού αερίου της MYTILINEOS υποστηρίζε­ι 3.638 θέσεις εργασίας, καλύπτοντα­ς το 6% της συνολικής απασχόληση­ς του κλάδου της ενέργειας στην Ελλάδα.

Η ανεργία δεν καταπολεμά­ται με μαγικές συνταγές, αλλά με πολιτικές που δημιουργού­ν τις απαραίτητε­ς συνθήκες για να δημιουργηθ­ούν θέσεις εργασίας. Βιώσιμες και αξιοπρεπεί­ς. Με σεβασμό στον κάθε εργαζόμενο, προσφέροντ­ας, εκτός από εισόδημα, προοπτικές και ατομική πραγμάτωση.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece