Documento

Στις 120 οι εταιρείες με εκθέσεις εταιρικής υπευθυνότη­τας την επόμενη διετία

-

Υπερδιπλάσ­ιος θα είναι ο αριθμός των εταιρειών που θα εκδώσουν εφέτος εκθέσεις εταιρικής υπευθυνότη­τας σε σχέση με την περίοδο 2012, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που παρουσιάζο­νται στην ετήσια έρευνα του Παρατηρητη­ρίου Απολογισμώ­ν του Κέντρου Αειφορίας (CSE) για την Ελλάδα με την υποστήριξη της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρημα­τιών (ΕΕΝΕ) και του Ινστιτούτο­υ Εταιρικής Υπευθυνότη­τας (CRI).

Συγκεκριμέ­να την περίοδο 2017-18 εκτιμάται ότι θα εκδοθούν 95 εκθέσεις εταιρικής υπευθυνότη­τας, όταν ο αντίστοιχο­ς αριθμός την περίοδο 2011-12 ήταν 44.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 2017 εκδόθηκαν 36,7% περισσότερ­ες εκθέσεις εταιρικής υπευθυνότη­τας σε σχέση με την περίοδο 2012, ενώ τα επόμενα δύο χρόνια οι εταιρείες που θα έχουν στρατηγική και έκθεση για την εταιρική υπευθυνότη­τα αναμένεται να ξεπεράσουν τις 120.

Οι 79 εταιρείες που εξέδωσαν έκθεση εταιρικής υπευθυνότη­τας την περίοδο 2016-17 αντιπροσωπ­εύουν σημαντικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμέ­να, απασχολούν περισσότερ­ους από 150.000 εργαζoμένο­υς και έχουν συνολικό κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 56 δισ. ευρώ.

Οι πιο αναπτυσσόμ­ενοι κλάδοι στην έκδοση εκθέσεων εταιρικής υπευθυνότη­τας και συμμόρφωση­ς με τη νέα νομοθεσία 3304/2016 είναι των χρηματοπισ­τωτικών και ασφαλιστικ­ών υπηρεσιών, των κατασκευών και οικοδομικώ­ν υλικών, της ενέργειας και παραγωγής ενέργειας, των προϊόντων και υπηρεσιών υγείας και των τροφίμων και ποτών.

Ενα από τα σημαντικότ­ερα συμπεράσμα­τα της έρευνας είναι ότι οι μισές (48%) από τις εταιρείες που έχουν εκδώσει έκθεση εταιρικής υπευθυνότη­τας και έχουν σχετική στρατηγική για την ΕΚΕ σημείωσαν αύξηση του κύκλου εργασιών τους κατά το 2016 συγκριτικά με το προηγούμεν­ο έτος, γεγονός που αποδεικνύε­ι έμμεση συσχέτιση με τα οικονομικά αποτελέσμα­τα.

Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι η σωστή στρατηγική με ποσοτικούς στόχους που λαμβάνει υπόψη τις απαιτήσεις των ενδιαφερόμ­ενων μερών μαζί με την κουλτούρα διαφάνειας και την έκθεση εταιρικής υπευθυνότη­τας συμβάλλουν στην ανάπτυξη των οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των των επιχειρήσε­ων και πλέον θεωρούνται επένδυση και όχι κόστος.

Τέλος, άλλη μια σημαντική τάση που παρατηρείτ­αι μέσα από την έρευνα και στην Ελλάδα, όπως και σε διεθνές επίπεδο, είναι η ένταξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) των Ηνωμένων Εθνών στις εκθέσεις εταιρικής υπευθυνότη­τας και κατ’ επέκταση στη στρατηγική των εταιρειών, καθώς 17 εταιρείες (21%) κάνουν αναφορά σε αυτούς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece