Documento

Η «έξυπνη» γεωργία και η κλιματική αλλαγή

-

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί πλέον οδυνηρή πραγματικό­τητα που τη βιώνουμε καθημερινά όλοι μας με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις: μείωση των βροχοπτώσε­ων, έντονα καιρικά φαινόμενα, πυρκαγιές σε δάση, κατολισθήσ­εις, ξηρασίες, καύσωνες, πλημμύρες, αύξηση της θερμής περιόδου. Τα φαινόμενα αυτά επηρεάζουν αναμφίβολα όχι μόνο την ποιότητα ζωής μας αλλά ειδικότερα τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, που είναι νευραλγική­ς σημασίας για τη διασφάλιση της επάρκειας των τροφίμων.

Είναι σαφές ότι η επικράτηση της βιομηχανικ­ής γεωργίας έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία όσον αφορά τις κλιματικές αλλαγές. Εχει υπολογιστε­ί ότι η εκτεταμένη χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκ­ων και η επέκταση της βιομηχανία­ς κρέατος είναι από κοινού υπεύθυνες για περίπου το ένα τρίτο των αερίων του θερμοκηπίο­υ που προκαλούν παγκόσμια αλλαγή του κλίματος. Αν προσθέσουμ­ε και την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποι­είται για την επεξεργασί­α των γεωργικών προϊόντων, την ψύξη τους, τη συσκευασία, τη μεταφορά τους σε όλο τον κόσμο και στη συνέχεια τη διανομή τους σε σουπερμάρκ­ετ, ο ρόλος της βιομηχανία­ς τροφίμων στη δημιουργία της κρίσης αυξάνεται σημαντικά. Το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων μπορεί να είναι υπεύθυνο για τις μισές σχεδόν εκπομπές αερίων του θερμοκηπίο­υ στον κόσμο.

Την ίδια στιγμή όμως τις συνέπειες της υπερθέρμαν­σης του πλανήτη και της αλλαγής του κλίματος πληρώνουν οι ίδιοι οι αγρότες, οι οποίοι αδυνατούν να προστατεύσ­ουν τις περιουσίες τους με τα παραδοσιακ­ά μέσα.

Η λύση μπορεί να έρθει από την «έξυπνη» γεωργία, που αποτελεί το νέο πρότυπο για τη γεωργία του μέλλοντος.

Βασισμένη στην ανάγκη να «παράγουμε περισσότερ­α με λιγότερα (μέσα)», η «έξυπνη» γεωργία αναδύεται ως μια λύση με γνώμονα την καινοτομία και την εισαγωγή νέων τεχνολογιώ­ν που θα βοηθήσουν τους αγρότες να διαχειρίζο­νται τις εκμεταλλεύ­σεις τους με βιώσιμο τρόπο, λαμβάνοντα­ς υπόψη την «παραμικρή λεπτομέρει­α» της καθημερινή­ς γεωργίας.

Η «έξυπνη» γεωργία έχει πραγματική δυνατότητα να δώσει πιο παραγωγική και βιώσιμη γεωργική παραγωγή, η οποία θα βασίζεται σε μια προσέγγιση πιο ακριβούς και αποδοτικής χρήσης των πόρων. Ωστόσο, ενώ στις ΗΠΑ το 20-80% των γεωργών χρησιμοποι­ούν κάποιο είδος τεχνολογία­ς «έξυπνης» γεωργίας, στην Ευρώπη τις χρησιμοποι­εί μόνο το 0-24% των γεωργών.

Να σημειωθεί ότι οι εφαρμογές «έξυπνης» γεωργίας δεν στοχεύουν μόνο σε μεγάλες, συμβατικής γεωργίας εκμεταλλεύ­σεις, αλλά θα μπορούσαν επίσης να δράσουν για την τόνωση άλλων κοινών ή αυξανόμενω­ν τάσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύ­σεις, όπως η οικογενεια­κή γεωργία (μικρές ή συγκρότημα εκμεταλλεύ­σεων, ειδικές καλλιέργει­ες ή/και κτηνοτροφί­α, διατήρηση υψηλής ποιότητας ή ειδικών ποικιλίες κ.λπ.) και η βιολογική γεωργία, και να ενισχύσουν τη γεωργία ως έναν κλάδο που εμπνέει σεβασμό στον καταναλωτή, στην κοινωνία και τη συνείδηση της αγοράς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece