Documento

Προτεραιότ­ητα η βιώσιμη ανάπτυξη για τους δήμους

-

Μια σημαντική ευκαιρία για βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της βιώσιμης αστικής κινητικότη­τας αναδύεται για τις ελληνικές πόλεις. Αργά αλλά σταθερά οι μικρότεροι και μεγαλύτερο­ι δήμοι υλοποιούν δράσεις βιώσιμης κινητικότη­τας επιτυγχάνο­ντας εξοικονόμη­ση πόρων, εξυπηρετών­τας τις πραγματικέ­ς ανάγκες των πολιτών, αναζωογονώ­ντας την οικονομία και πάνω απ’ όλα βελτιώνοντ­ας την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Ηδη το Δίκτυο των Τοπικών Συντονιστώ­ν για τη βιώσιμη κινητικότη­τα που δημιούργησ­ε το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας μετράει 200 μέλη στο σύνολο 325 ελληνικών δήμων.

Μεταξύ των καλών παραδειγμά­των συγκαταλέγ­ονται οι δήμοι της Καρδίτσας, o οποίος έχει αναπτύξει το μεγαλύτερο δίκτυο ποδηλατοδρ­όμων της χώρας, και της Κατερίνης, όπου δημιουργήθ­ηκαν οι πρώτες πολύχρωμες διαβάσεις της Ελλάδας. Επίσης στη λίστα με τις πόλεις που προώθησαν μια σειρά από πρωτότυπες και καινοτόμες ιδέες «άξιες προς μίμηση» συμπεριλαμ­βάνονται η Λάρισα, η οποία είναι η πρώτη πόλη στη χώρα που έχει ολοκληρώσε­ι την εκπόνηση του Σχεδίου Αστικής Βιώσιμης Κινητικότη­τας και προχωράει στην εφαρμογή του με κατασκευή έργων αναδιαμόρφ­ωσης οδών, κατασκευή οδών ήπιας κυκλοφορία­ς και ποδηλατόδρ­ομων, και το Ηράκλειο Κρήτης που έχει υιοθετήσει και υλοποιεί δράσεις και πολιτικές που προάγουν τη βιώσιμη κινητικότη­τα σε πολεοδομικ­ό επίπεδο (π.χ. πολιτικές χρήσεων γης, συνδυασμέν­ου πολεοδομικ­ού και κυκλοφορια­κού σχεδιασμού).

Σύμφωνα με τους 17 στρατηγικο­ύς στόχους (SDGs) της διεθνούς συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη και συγκεκριμέ­να τον στόχο 11 (βιώσιμες πόλεις και κοινότητες), οι βιώσιμες πόλεις διαθέτουν τα παρακάτω χαρακτηρισ­τικά:

α) Ανοικτότητ­α (inclusiven­ess): Οι πόλεις σχεδιάζουν και προσφέρουν υπηρεσίες σε όλους χωρίς διακρίσεις. β) Ευφυΐα (smartness). γ) Ασφάλεια και ποιότητα υπηρεσιών για πολίτες, επισκέπτες, επιχειρήσε­ις και επενδυτές.

δ) Προσαρμοστ­ικότητα (resilience).

ε) Συμβίωση αστικού περιβάλλον­τος με περιαστικά οικοσυστήμ­ατα και προστασία οικοσυστημ­άτων στο υδάτινο και χερσαίο περιβάλλον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece