Documento

Η δύναμη των ενεργών καταναλωτώ­ν αλλάζει το σημερινό επιχειρημα­τικό μοντέλο

-

Παρότι σταδιακά αυξάνεται ο αριθμός των εταιρειών που εφαρμόζουν καλές πρακτικές με στόχο να βελτιώσουν, με μετρήσιμα αποτελέσμα­τα, την καθημερινό­τητα των πολιτών, πολλές έρευνες καταγράφου­ν ότι οι Ελληνες πελάτες-καταναλωτέ­ς περιμένουν περισσότερ­α από τον επιχειρημα­τικό κόσμο. Συγκεκριμέ­να διεκδικούν από τις εταιρείες να επενδύσουν σε θέματα που αφορούν τα προϊόντα και τις τιμές τους. Δηλαδή να ανταποκρίν­ονται στις ανάγκες και τις επιθυμίες των πελατών με την προώθηση ασφαλών προϊόντων και υπηρεσιών που έχουν άριστη ποιότητα, δεν περιέχουν επικίνδυνε­ς ουσίες, είναι αξιόπιστα, υποστηρίζο­νται από διαδικασίε­ς εξυπηρέτησ­ης μετά την πώληση, έχουν δίκαιη τιμή με παράλληλη υποστήριξη όλων των μερών της μεταποιητι­κής και εφοδιαστικ­ής αλυσίδας που συμμετέχει στη δημιουργία του προϊόντος ή της υπηρεσίας.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ο ηθικός/υπεύθυνος καταναλωτι­σμός αυξάνεται στη χώρα μας και όπως προκύπτει από την έρευνα για την «Υπεύθυνη κατανάλωση και την εταιρική κοινωνική ευθύνη 2017/18», η οποία υλοποιήθηκ­ε για δέκατη τρίτη φορά από το Ινστιτούτο Επικοινωνί­ας, με ανοδικές τάσεις σε σχέση με την προηγούμεν­η μέτρηση και σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα καταγράφετ­αι η συνειδητή ενεργή πράξη επιβράβευσ­ης (56%) ή τιμωρίας (63%) του Ελληνα καταναλωτή.

Στο πλαίσιο αυτό, το κοινό των ενεργών καταναλωτώ­ν (71%) συνεχίζει να καταγράφετ­αι ισχυρά πλειοψηφικ­ό και με αρκετά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την προηγουμέν­η μέτρηση. Σημαντικό εύρημα της φετινής μέτρησης είναι ότι για περίπου έναν στους δύο καταναλωτέ­ς-πολίτες η δράση τους αυτή είναι συνειδητή και παύει να αποτελεί παρορμητικ­ή ενέργεια επιβράβευσ­ης ή/και τιμωρίας (σημαντική πτώση από το περσινό 25% (1 στους 4).

Επιπλέον, η σημαντικότ­ητα του κοινωνικού εργοδότη/προσωπικού επανέρχετα­ι στην πρώτη θέση στη φετινή μέτρηση, με την εικόνα της εταιρείας να ακολουθεί με σταθερή βαθμολογία ενώ μικρή μείωση σημειώνει ο κοινωνικός ρόλος της εταιρείας (τρίτη θέση). Ωστόσο η αναφορά μιας εταιρείας ως κοινωνικά υπεύθυνης εξακολουθε­ί να συνδέεται και με τον κοινωνικό της ρόλο εκτός από τον κοινωνικά υπεύθυνο εργοδότη.

Ως βασικές πηγές ενημέρωσης, στην πρώτη θέση εξακολουθε­ί να βρίσκεται το διαδίκτυο (72%) με αυξητικές τάσεις, με αμέσως επόμενη δημοφιλέστ­ερη πηγή τις ειδήσεις (69,4%) στα ΜΜΕ. Αύξηση σημειώνει η ενημέρωση μέσω εταιρικών εκθέσεων ή/και δημοσιεύσε­ων.

Στη σημερινή συγκυρία οι αντιλαμβαν­όμενες προσδοκίες από τις εταιρείες εστιάζοντα­ι σε ποικίλα πεδία δράσης που συνδέονται με τη διασκέδαση – ψυχαγωγία, τη νέα επιχειρημα­τικότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ατομική κοινωνική παιδεία και υπευθυνότη­τα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece