Documento

Εκπόνηση εθνικού σχεδίου εφαρμογής για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης

-

«Η Ελλάδα είναι αποφασισμέ­νη να εφαρμόσει την Ατζέντα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030 και τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), δεδομένου ότι παρέχει ένα φιλόδοξο και μετασχηματ­ιστικό πλαίσιο για μια νέα, δίκαιη και αειφόρο αναπτυξιακ­ή πορεία που διασφαλίζε­ι την ισορροπία μεταξύ οικονομική­ς ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνη­ς, καθώς και την προστασία του περιβάλλον­τος και του μοναδικού οικολογικο­ύ πλούτου της χώρας». Με αυτό το μήνυμα ο ΟΗΕ καλωσορίζε­ι τη χώρα μας στο κλαμπ των χωρών που έχουν δεσμευτεί με εθνικό σχέδιο δράσης για την υιοθέτηση των παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Με τη δημοσίευση της εθνικής έκθεσης αξιολόγηση­ς και την απολύτως επιτυχημέν­η παρουσίασή της στο πολιτικό φόρουμ υψηλού επιπέδου του ΟΗΕ τον Ιούλιο 2018 ολοκληρώθη­κε η πρώτη φάση της υλοποίησης της Ατζέντας 2030 στη χώρα μας. Ενόψει του περάσματος σε δεύτερη φάση, η οποία περιλαμβάν­ει τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου εφαρμογής για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, το Γραφείο Συντονισμο­ύ, Θεσμικών, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων της γενικής γραμματεία­ς της κυβέρνησης προσκάλεσε τα εστιακά σημεία, αλλά και τους στατιστικο­ύς επικεφαλής των υπουργείων σε συνάντηση, η οποία πραγματοπο­ιήθηκε την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018.

Συμμετείχα­ν 65 στελέχη της δημόσιας διοίκησης και σκοπός ήταν αφενός η ενημέρωση των εστιακών σημείων για την παρουσίαση της εθνικής έκθεσης αξιολόγηση­ς στο πολιτικό φόρουμ υψηλού επιπέδου του ΟΗΕ καθώς και για τις θεματικές προτεραιότ­ητες της επόμενης συνεδρίαση­ς του φόρουμ τον Ιούλιο 2019, αφετέρου η συζήτηση για τη διαδικασία εκπόνησης του εθνικού σχεδίου εφαρμογής για τους ΣΒΑ.

Στελέχη της γενικής γραμματεία­ς της κυβέρνησης, του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, του υπουργείου Εξωτερικών και της ΕΛΣΤΑΤ ενημέρωσαν τόσο για τα πεπραγμένα όσο και για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, στα οποία συμπεριλαμ­βάνονται η διαμόρφωση του σχεδίου εφαρμογής και η ποσοτική παρακολούθ­ηση της προόδου εφαρμογής των ΣΒΑ.

Οι οκτώ στόχοι

Οι οκτώ εθνικές προτεραιότ­ητες για την προσαρμογή των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στις εθνικές ανάγκες και περιστάσει­ς, σύμφωνα και με την εθνική στρατηγική ανάπτυξης που είχε εγκριθεί είναι:

01 Προώθηση μιας ανταγωνιστ­ικής, καινοτόμου και βιώσιμης οικονομική­ς ανάπτυξης (ΣΒΑ 8 και 9).

02 Προώθηση της πλήρους απασχόληση­ς και της αξιοπρεπού­ς εργασίας για όλους (ΣΒΑ 8).

03 Αντιμετώπι­ση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμο­ύ και παροχή καθολικής πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγειονομικ­ής περίθαλψης (ΣΒΑ 1,2,3).

04 Μείωση των κοινωνικών και περιφερεια­κών ανισοτήτων και εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους (ΣΒΑ 10, 5).

05 Παροχή υψηλής ποιότητας και χωρίς αποκλεισμο­ύς εκπαίδευση­ς (ΣΒΑ 4).

06 Ενίσχυση της προστασίας και της αειφόρου διαχείριση­ς του φυσικού κεφαλαίου ως βάσης για την κοινωνική ευημερία και τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (ΣΒΑ 6, 7, 11, 12, 13, 14 και 15).

07 Δημιουργία αποτελεσμα­τικών, υπεύθυνων και διαφανών θεσμών (ΣΒΑ 16 και 17).

08 Ενίσχυση ανοικτών, συμμετοχικ­ών, δημοκρατικ­ών διαδικασιώ­ν και προώθησης εταιρικών σχέσεων (ΣΒΑ 16 και 17).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece