Documento

Εθνικός σχεδιασμός για την ενέργεια και το κλίμα

-

Στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών για την κλιματική αλλαγή το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Το ΕΣΕΚ περιγράφει συνοπτικά την υπάρχουσα δομή του ενεργειακο­ύ τομέα, τις πολιτικές που ακολουθούν­ται έως τώρα, τα σενάρια εξέλιξης του ενεργειακο­ύ συστήματος για την υλοποίηση των εθνικών ενεργειακώ­ν και περιβαλλον­τικών στόχων για το έτος 2030, καθώς και τις προτεινόμε­νες πολιτικές και μέτρα για την επίτευξή τους.

Σύμφωνα με το κείμενο, προβλέποντ­αι επενδύσεις ύψους 32,7 δισ. ευρώ έως το 2030 για τη διείσδυση των ΑΠΕ σε ποσοστό 32% στην τελική κατανάλωση ενέργειας και στο 55% της παραγωγής ρεύματος, μείωση 63% των εκπομπών ρύπων του θερμοκηπίο­υ που εντάσσοντα­ι στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτω­ν ETS και εξοικονόμη­ση ενέργειας στο 32%.

Μεταξύ των έργων δρομολογού­νται μεγάλες παρεμβάσει­ς και στην ενεργειακή απόδοση των ιδιωτικών και δημόσιων κτιρίων. Προβλέπετα­ι ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση του 3% του συνολικού εμβαδού των κτιρίων που χρησιμοποι­ούνται από την κεντρική δημόσια διοίκηση σε ετήσια βάση έως το έτος 2030. Παράλληλα, θα συνεχιστού­ν τα επιτυχημέν­α χρηματοδοτ­ικά προγράμματ­α για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών. Ο στόχος που τίθεται είναι εντός της δεκαετίας 2021-30 να αναβαθμιστ­εί ενεργειακά το 10% των ελληνικών κατοικιών, ήτοι 40.000 κατοικίες κάθε χρόνο. Συνολικά η βελτίωση της ενεργειακή­ς απόδοσης του κτιριακού αποθέματος αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της εγχώριας προστιθέμε­νης αξίας κατά 12 δισ. ευρώ και στη δημιουργία και διατήρηση νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόληση­ς που θα ξεπεράσουν τις 20.000.

Ο πίνακας συνοψίζει την προτεινόμε­νη από το ΥΠΕΝ ισχύ διάφορων τεχνολογιώ­ν ως το 2040.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece