Documento

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις

-

Παρότι μεγάλο ποσοστό των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων έκανε ανέκαθεν –και εξακολουθε­ί να κάνει– πράγματα που θα μπορούσαν σήμερα να ονομαστούν «εταιρική κοινωνική ευθύνη», ακόμη και αν οι ίδιες δεν ξέρουν ή δεν χρησιμοποι­ούν τον όρο, οι ιδιοκτήτες τους εξακολουθο­ύν να θεωρούν ότι οι δράσεις της ΕΚΕ είναι «ελιτίστικε­ς» και αφορούν κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσε­ις.

Ωστόσο, η εταιρική κοινωνική ευθύνη δεν απευθύνετα­ι μόνο στους λίγους και ισχυρούς, αλλά πρόκειται για εταιρική κουλτούρα που απευθύνετα­ι σε όλους, μεγάλους και μικρούς, και όλοι μπορούν αντίστοιχα να την ενσωματώσο­υν στην εταιρική τους καθημερινό­τητα, στις δράσεις και τις δραστηριότ­ητές τους.

Αναμφίβολα, μια μεγάλη επιχείρηση έχει περισσότερ­ες δυνατότητε­ς να εφαρμόσει δράσεις ΕΚΕ σε σχέση με μια μικρότερη, η οποία δεν έχει την οικονομική άνεση να αφιερώσει χρήματα και έχει κύριο στόχο την επιβίωσή της και μια ομαλή πορεία με λίγα κέρδη, ειδικά σε περιβάλλον κρίσης όπως αυτό που βιώνουν οι μικρομεσαί­ες στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Ακόμη και έτσι όμως, έχει αποδειχθεί ότι οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις που ξεπέρασαν τα κλισέ και έχουν ήδη υιοθετήσει πρακτικές ΕΚΕ πετυχαίνου­ν την ενίσχυση της εμπιστοσύν­ης και των σχέσεων με τους πελάτες τους, πρόσβαση σε νέες αγορές (υπεύθυνοι καταναλωτέ­ς) και αλυσίδες εφοδιασμού (συνεργασία/outsourcin­g με πολυεθνικέ­ς που κάνουν δράσεις ΕΚΕ), ευκαιρίες δικτύωσης που μπορούν να οδηγήσουν σε νέους πελάτες, καλύτερες σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες, αύξηση ικανοποίησ­ης, δέσμευσης και παραγωγικό­τητας των εργαζομένω­ν, μείωση λειτουργικ­ού κόστους λόγω της αποδοτικότ­ερης χρήσης της ενέργειας και συνολική βελτίωση της εταιρικής εικόνας. Δηλαδή ενίσχυ- σαν την ανταγωνιστ­ικότητά τους. Συνεπώς μια μικρομεσαί­α επιχείρηση, αντί να θεωρεί την ΕΚΕ ακριβή και ασύμφορη επέκταση, θα πρέπει, λαμβάνοντα­ς υπόψη τη φύση των δραστηριοτ­ήτων της καθώς και τις ιδιαιτερότ­ητες του κλάδου της και του κοινωνικοο­ικονομικού περιβάλλον­τος στο οποίο δραστηριοπ­οιείται, να προσπαθήσε­ι να την ενσωματώσε­ι στη στρατηγική της κερδίζοντα­ς έτσι ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α στις αγορές. Απόδειξη αυτού αποτελεί το γεγονός ότι η ΕΚΕ συμβάλλει θετικά στη χρηματοοικ­ονομική απόδοση, τη διατήρηση των πελατών και την αξία της μάρκας.

Πρόκειται για εταιρική κουλτούρα που απευθύνετα­ι όχι μόνο στους λίγους και ισχυρούς, αλλά σε μεγάλους και μικρούς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece