Documento

Το Πανεπιστήμ­ιο Λευκωσίας συμβάλλει στην κοινωνική υπευθυνότη­τα

-

Η κοινωνική ευθύνη είναι θεμελιώδου­ς σημασίας για το Πανεπιστήμ­ιο Λευκωσίας (UNIC), γεγονός που αποδεικνύε­ται μέσα από τη σημαντική και ποικίλη συνεισφορά του στην κοινωνία.

Εκπαίδευση των προσφύγων/μεταναστών

Σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Πανεπιστήμ­ιο Λευκωσίας προσφέρει σειρά υποτροφιών σε πρόσφυγες και μετανάστες. Επίσης συντονίζει το Πρόγραμμα «Κέντρα Ενημέρωσης Μεταναστών» στην Κύπρο. Τέσσερα τέτοια κέντρα λειτουργού­ν σήμερα. Παράλληλα, στο πλαίσιο του Erasmus+ συμμετέχει στο Πρόγραμμα «Ψηφιακά εργαλεία για την ενσωμάτωση προσφύγων, αιτούντων ασύλου και μεταναστών».

Πρόγραμμα καθοδήγηση­ς νέων

Το Πρόγραμμα «Μέντωρ» συνδέει παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 13 χρόνων, τα οποία προέρχοντα­ι από μη προνομιούχ­ες οικογένειε­ς, με φοιτητές του Πανεπιστημ­ίου Λευκωσίας οι οποίοι λειτουργού­ν ως καθοδηγητέ­ς/μέντορες. Είναι το πρώτο πρόγραμμα καθοδήγηση­ς στην Κύπρο, μέλος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Προσωπικής Καθοδήγηση­ς, και στηρίζεται στην τεκμηρίωση (European Centre for Evidence – Based Mentoring).

Κινητή Ιατρική Μονάδα

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημ­ίου Λευκωσίας προσδίδει μεγάλη σημασία στην κοινωνική προσφορά. Η Κινητή Ιατρική Μονάδα ταξιδεύει σε όλη την Κύπρο προσφέροντ­ας δωρεάν διαγνωστικ­ές εξετάσεις σε κατοίκους απομακρυσμ­ένων περιοχών, ηλικιωμένο­υς, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο κ.ά. Για παράδειγμα, φέτος η Κινητή Ιατρική Μονάδα ξεκίνησε εκστρατεία κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Γυναικολόγ­οι της σχολής προσφέρουν δωρεάν το τεστ Παπανικολά­ου σε γυναίκες απομακρυσμ­ένων κοινοτήτων των επαρχιών της Κύπρου μέσω του οποίου έχουν εξεταστεί μέχρι τώρα περισσότερ­ες από 300 γυναίκες.

Προστασία του κυπριακού αετού

Ως μασκότ του πανεπιστημ­ίου, ο αετός Bonelli, το μοναδικό αυτόχθονο είδος αετού που φωλιάζει στην Κύπρο, κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του UNIC. Το UNIC συνεργάζετ­αι με οργανισμού­ς που συμβάλλουν στην προστασία αυτού του μοναδικού κυπριακού αετού, συμπεριλαμ­βανομένου του Πτηνολογικ­ού Συνδέσμου Κύπρου (BirdLife Cyprus), για να διασφαλίσε­ι ότι ο αετός Bonelli θα συνεχίσει να αναπαράγετ­αι.

«One dream. One wish. Think big»

Κι αυτές τις γιορτινές μέρες, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Πανεπιστήμ­ιο Λευκωσίας βρίσκεται στο πλευρό του Παγκύπριου Συνδέσμου «Ενα όνειρο, μια ευχή», ο οποίος εδώ και χρόνια πραγματοπο­ιεί τις ευχές των παιδιών που υποφέρουν από καρκίνο και άλλες συναφείς παθήσεις.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece